AntilliaansDagblad | ‘Zelfredzaamheid naïeve gedachte’

Steeds minder capabele personen stellen zich beschikbaar voor politieke functie

Met de regering-Schotte stapte het eiland in een politieke achtbaan. De premier liet zich rondrijden in SUV’s, verbraste het overheidsgeld en pookte verdeeldheid op.

Willemstad – ,,Dat het eiland zelfredzaam kan zijn, is een totaal naïeve gedachte”, stelt Gert Oostindie, de Leidse hoogleraar die een boekwerk schreef over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

,,Eigenlijk ging het in 2010 meteen dramatisch fout.” Met de regering-Schotte stapte het eiland in een politieke achtbaan. De premier liet zich rondrijden in SUV’s, verbraste het overheidsgeld en pookte voor politiek gewin de verdeeldheid op.

Zelfs toen het parlement hem na twee jaar naar huis stuurde, weigerde hij de regeringszetel Fort Amsterdam te verlaten. Grootste knelpunt is de inefficiënt functionerende overheid, schreef De Telegraaf eerder deze maand in een speciale bijdrage. Kritiek daarop klonk al diep in de vorige eeuw. Niet alleen op Curaçao, ook op Aruba en Sint Maarten.

Oostindie: ,,Het lukt maar niet om op redelijke wijze belasting te heffen. Daarnaast presteert het ambtenarenapparaat niet naar de omvang die het heeft. Keer op keer is beloofd dat aan te pakken, maar geen enkele regering heeft voldoende durven ingrijpen. Logisch dat Den Haag wantrouwend is als die belofte tijdens de huidige crisis opnieuw klinkt.”

In zijn artikel laat verslaggever Edwin Timmer verschillende personen aan het woord. Zoals over de verdeeldheid; die is nooit weggeëbd na het referendum in 2005 over de status van Curaçao, schrijft hij. Richard Lopez Ramirez werkte 24 jaar als secretaris van de Antilliaanse ministerraad (1971-1995). Bij debatten ging het er hard aan toe, maar de sfeer was altijd goed, zegt hij. ,,Dat is nu volkomen anders.

Met de polarisatie op het eiland én in de Staten – het parlement – lijkt het alsof politici met getrokken messen debatteren. Het is bitter en vol scheldpartijen. Een gevolg, spijtig genoeg, is dat steeds minder capabele personen zich beschikbaar stellen voor een politieke functie.”

Directeur en medeoprichter van de University of the Dutch Caribbean (UDC), Cyriel van de Vegt, breekt zich al dertig jaar het hoofd over hoe het eiland hoogopgeleide jongeren beter kan vasthouden. ,,Ik weet het antwoord niet. Ik zie wel dat zo’n 80 procent van onze hoogopgeleide jongeren naar Nederland vertrekt. Onder veel ouders is dan zelfs het gevoel: ‘ze hebben het gemaakt’. Maar het is funest. Hoe goed zou Nederland functioneren als vier op de vijf afgestudeerden naar Amerika verhuizen en nooit terugkeren?”

Van de Vegt was recent betrokken bij een peiling, in opdracht van de kranten Èxtra en het Antilliaans Dagblad. Bijna 85 procent van de Curaçaoënaars meent dat de situatie sinds 2010 niet is verbeterd. Verder vindt 56 procent dat het eiland zijn eigen problemen niet kan oplossen. Maar ook de verdeeldheid klinkt door: 41 procent vindt de bemoeienis van Nederland te groot is, 38 procent juist niet.

,,Rationeel weet men dat het alleen niet lukt, maar emotioneel heeft men moeite met het idee dat Nederland het straks overneemt.”

Veelzeggend is een andere langjarige trend, vervolgt De Telegraaf: steeds meer eilandbewoners wensen een directe band met Nederland. Zoals Bonaire bijvoorbeeld. Was dat in 1993 slechts 8 procent en in 2005 nog 25 procent, nu is dat al 37 procent van de bevolking. ,,Onder jongeren is dat percentage nog eens 5 procent hoger”, turfde Van de Vegt. De groep die een zelfstandig Curaçao wil, is met 45 procent nog wel groter, maar brokkelt af. ,,Als de Nederlandse steun uitblijft en salarissen niet meer betaald kunnen worden, zou het me niet verbazen als een meerderheid voor aansluiting zal zijn.”

Precies dat is waar de nieuwe politieke beweging Komun op hoopt. ,,Ik houd me verre van de traditionele politiek van persoonlijke aanvallen”, zegt Luigi Faneyte tegen de Nederlandse krant. ,,Wij proberen mensen ervan bewust te maken dat onze beste toekomst eruitziet als Nederlandse gemeente met een UPG-status (ultra perifeer gebied van de Europese Unie, red.); dan zijn we integraal onderdeel van de EU.

Alleen dat creëert minimale bestaansvoorwaarden en brengt ons onderwijs en zorg op peil. Een meerderheid is het zat, zo proef ik. Daarom bereiden we ons voor op de verkiezingen van maart volgend jaar.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 30 oktober 2020

13 Reacties op “AntilliaansDagblad | ‘Zelfredzaamheid naïeve gedachte’

 1. William, onvoorstelbaar is dat premier Ruggenaath de valse heks Stella van Rijn voorzitster maakte van de commissie Integriteit.

  Ja, Ruggenaath zorgt goed voor zijn buren op Julianadorp.

 2. Onvoorstelbaar dat zo’n van Rijn nog steeds SG is. Schandelijk eigenlijk!!
  Het geeft precies aan hoe het hier in elkaar zit. Walgelijk.

 3. Is het waar dat Stella van Rijn een “liaison” had met Schotte tijdens de vele snoepreizen naar inauguraties, en andere nonsense events?

  Als ik haar daar zo zie dansen denk ik.
  Jij bent medeplichtig aan de onbeschofte verspillingen die hebben plaatsgevondn!

 4. Mafiameid Stella van Rijn dient opgesloten te worden in Bon Futuro.

  Kan dit teringwijf daar met Schotte, Ramboloodin en binnenkort Constantia daar de polonaise gaan lopen.

 5. Dansende politici en gedragsdragers, slecht voorteken.

  Kijk ze daar: Jamaboefdin,achter “Slotte” en grendel, Sletta van Rijn, en Ritselaar Martha

  Samen hebben ze dit land naar de ……… geholpen

 6. Tico Martina

  @ Robert. Er is een reden waarom vroeger alleen bepaalde mensen stemrecht hadden. Maar ja in de maakbare flowerpower samenleving moet iedereen mee kunnen doen toch? Telkenmale wordt bewezen dat zodra iets bereikbaar wordt voor de massa het snel bergafwaarts gaat. Dus geheel eens met jou, alleen mensen met een minimale opleiding en scholing zouden mogen stemmen. Gelijk ook doortrekken naar degenen die op de kieslijst mogen komen.

 7. En dus; hoe kunnen we zorgen dat mensen verstandiger gaan kiezen? Niet eenvoudig, zie ook Suriname (Bout), Venezuela (Chav), US (Trumpi). Naast beter onderwijs misschien dan toch dan maar alleen mensen laten stemmen met minimaal een middelbare school opleiding? Ergens moet ik er niet aan denken, anderzijds; als je daarmee kunt voorkomen dat dit soort corrupte gedrochten aan de macht kunnen komen, dan vind ik het de moeite waard daar een behoorlijke prijs voor te betalen. Moeite van het proberen waard? Pa nos pueblo, pa nos futuro, pa nos hubentud. En mischien een goed voorbeeld voor andere landen

 8. G schotte reed niet alleen in sav’s rond ook nog eens ‘n escort segurity, een werd. Nog eens zo ongeveer het ziekenhuis in geboxt door die nul. Hij heeft ‘n hoop gejat 4 mljn aquaelectra rdk, en mensen met caoaciteiten de laan uitgestuurd wat enorme bedragen gekost heeft, c vd dijs 5 commissariaten en hij moest zich natuurlijk veelvuldig late fotgraferen , puinhoop heeft hij ervan gemaakt, en dan de partijgenoten en z’n ministers nog, jamaloodin constantia bewust door hem laten aansluiten. Je wil niet weten wat nog meer.o

 9. Prachtige foto van een feestvierende mafiameid Stella van Rijn, voorop in de polonaise met achter haar de MFK moordenaars Schotte en Jamaloodin.

  Priceless!

  Dat deze golddigger nog steeds secretaris generaal is zegt alles over het totaal gebrek aan zelfreinigend vermogen van dit corrupte boevennest.

 10. Abraham Mossel

  Gerrit de Raaf heeft een vermogen gekost, voor hij een kroon kreeg van het klotjes volk en na zijn 2 jaar minister president spelen, hij lied zich rond rijden op curacrim en samen met stoep/ho,r Stella van Rijn de wereld rond vliegen in de slaap cabine van de gezagvoerder waar hij bonkie bonkie kon spelen. En kost deze loser nu nog een vermogen per dag gevang a’ ” 300,00” . En als het effe mee zit kost de ze loser nog eens 1095 dagen gevang totaal 324.000,00 . fijne MP hebben we aan deze druiloor gehad, en nog zijn er genoeg LBO mondy figuren die voor een flesje run en een gevulde koek op de corrupte MFK partij gaan stemmen op de aankomende verkiezingen.

 11. [email protected]
  Vergeet vette van Rijn ook niet. Wat
  een clowns zijn dit toch allemaal.

 12. Tico Martina

  Zal best dat de regering Schotte zich 1 jaar , 9 maanden en 24 dagen lieten rondrijden in SUV’s en geld verbraste. Maar mij kom je niet vertellen dat dat heeft bijgedragen aan de rotzooi waar Curacao zich in bevind. LANG voor die tijd lieten opeenvolgende figuren zich luxeus rondrijden in dure autos. Maria liet zich graag rondrijden over de pontjesbrug toen dat nog kon. Na de regering Schotte had men de SUV’s of kunnen verkopen, het leasecontract kunnen opzeggen of had men normale autos aan kunnen schaffen. Ook had men de tekorten kunnen aanvullen. 8 Jaar daar de tijd voor gehad tegenover 1 jaar, 9 maanden en 24 dagen!!! Dus de redenatie is een onzin redenatie. Het probleem begon op 3 juni 1969! Toen het laagste van het laagste onder hun steen vandaan kropen en overheidje begonnen te spelen. Sindsdien zie je steeds meer achterlijke figuren die nog geen zin fatsoenlijk kunnen formuleren laat staan ontcijferen, maar die wel allemaal meneer en mevrouw de minister of parlementarier of gedeputeerde willen zijn, en waar men respet voor moet hebben. Ik heb meer respect voor mijn rol wc papier dan dat ik heb voor de figuren die er zaten of nu zitten.

 13. Eén ding is zeker fatsoen heeft niets met opleiding te maken, zo zien we Jamalodin (laagopgeleid) en Martha (jurist) daar de polonaise samen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *