26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 05:32

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigu di Tera en Defensa Ambiental: Stop koraalvernietiging

Amigu di Tera en Defensa Ambiental: Stop koraalvernietiging

De milieurganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental vragen op de Dag van de Biodiversiteit, die mondiaal gevierd wordt, ook aandacht voor de gesteldheid van de Curaçaose koraalriffen.
De milieurganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental vragen op de Dag van de Biodiversiteit, die mondiaal gevierd wordt, ook aandacht voor de gesteldheid van de Curaçaose koraalriffen.

WILLEMSTAD — De Dag van de Biodiversiteit wordt vandaag internationaal gevierd.

“De grote verscheidenheid en variatie die de natuur kent aan planten, dieren en de natuurlijke omgevingen die zij nodig hebben om voort te blijven bestaan, wordt vandaag alom gevierd.

Voor Curaçao en alle kleine eilanden is het een speciale dag, omdat de Verenigde Naties (VN) het jaar 2014 hebben uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit van kleine eilanden vanwege de kwetsbaarheid van hun natuur”,

aldus voorzitter van Amigu di Tera Yvette Raveneau en voorzitter van Defensa Ambiental, Lloyd Narain.

De milieuorganisaties wijzen erop dat men zich ‘internationaal onder meer ook ernstige zorgen maakt over de vervuiling van het mariene milieu en met name over de toenemende druk op de koraalriffen wereldwijd’. De toelichting volgt dat alle VN-lidstaten twintig jaar geleden kozen voor een duurzaam ontwikkelingspad voor de kleine eilanden.

“De ondoordachte ontwikkelingsvormen van de voorafgaande eeuwen liet de VN concluderen dat wij voortaan op een zorgvuldige wijze met de nog beschikbare grondstoffen aan land en in zee dienen om te gaan en de mensheid beschermd dient te worden van de gevolgen van de toenemende vervuiling en afbraak van onze planeet”,

aldus Raveneau die aanvult dat hierbij het uitgangspunt ‘respect voor de mens en natuur’ is. De kleine eilanden staan bekend om hun grote variatie aan planten en dieren ofwel de biodiversiteit, waarbij ieder eiland een grote verscheidenheid aan eigen inheemse soorten kent die typisch voor het eiland zijn en elders niet voorkomen.

“Dat komt omdat eilanden door de oceanen omgeven zijn, als het ware geïsoleerd, en hun flora en fauna zich na verloop van tijd aanpast aan de beperkte ruimte en het lokaal heersende klimaat. Zij veranderen ten opzichte van hun soortgenoten in de plaatsen van herkomst”, aldus Raveneau.

Het voorbeeld wordt gegeven van de ‘biná’ (Curaçaos hert), afkomstig van het Zuid-Amerikaanse vasteland, die door de aanpassing aan het droge klimaat van het eiland kleiner is dan haar soortgenoten op het continent.

“Er zijn tal van dergelijke voorbeelden die samen onze natuurlijke omgeving bijzonder maken en hun stempel drukken op onze identiteit. Als goede bewoner van ons – qua natuur- bijzondere eiland, is kennis van de aanwezige biodiversiteit zowel op land als in zee, een must”, aldus de milieuorganisaties.

Kwetsbaarheid

Raveneau wijst er op dat internationaal erkend wordt ‘dat de biodiversiteit van kleine eilanden de meest bedreigde ter wereld is’.

“De natuurlijke omgevingen waartoe planten en dieren behoren zijn op kleine eilanden bijzonder kwetsbaar. Door ondoordachte ingrepen kunnen deze omgevingen snel achteruitgaan en zelfs verdwijnen waardoor de planten en dieren die van hen afhankelijk zijn, niet meer kunnen overleven. En omdat deze eilanden eenmaal klein zijn, zijn de populaties van de aanwezige soorten klein en lopen zij gevaar snel uitgeroeid te kunnen worden”, aldus de milieuorganisaties.

Rif Oostpunt
De wereldwijd heersende zorg over de vervuiling van het mariene milieu en de toenemende druk op de koraalriffen, wordt benadrukt. De koraalpopulaties staan volgens de milieuorganisaties globaal gezien ‘onder enorme stress door de opwarming en de verzuring van de zee, en ook de stijgende zeespiegel’. De opwarming van de aarde, wordt zoals bekend vooral door het grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen, zoals benzine, gas en steenkool, veroorzaakt.

“Zo kennen de koraalriffen in de wateren van Oostpunt, ondanks deze stress een zeer grote biodiversiteit en schoonheid; uit studie wetenschappelijke studie blijkt dat deze rijkdom tot de grootste in het Caribisch gebied behoort. De overige koraalriffen aan onze zuidkust zijn veel armer omdat zij naast de genoemde stress ook nog zijn blootgesteld aan extra stress door vervuiling van land en de aanleg van zandstranden”, aldus de milieuorganisaties.

De uitleg wordt gegeven dat het zand van deze stranden door deining van de zee uiteindelijk bij de koraalriffen aankomt en deze vervolgens bedekt waardoor het koraal afsterft.

Maatregelen nemen

“Gelukkig hebben we nog de fantastische koraalriffen bij Oostpunt, die telkens weer via de zeestroming in de wateren van de zuidkust juveniele koralen uitzaaien en zo de overige riffen versterken. Op deze wijze dragen de riffen van Oostpunt bij aan een redelijke gesteldheid van ons rif.”

De milieuorganisaties menen dan ook om de kwaliteit van de Curaçaose riffen te verbeteren, er tweetal zaken centraal dienen te staan:

“Iedere vorm van vernietiging van koraal stopzetten en tegelijkertijd voorkomen dat de koraalriffen van Oostpunt aangetast worden. Hier is grote inspanning voor nodig. Het resultaat zal zijn dat dat wij bekend zullen worden als de zorgzame bewoners van het eiland met koraalriffen van hoge kwaliteit. De Antillen, dus ook Curaçao, hebben enkele jaren geleden het Biodiversiteitsverdrag ondertekend. Nu zullen wij de wereld moeten tonen dat wij het verdrag serieus nemen en het naar behoren zullen uitvoeren”, aldus de milieuorganisaties.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties