Amigoe | Minister Otmar Oduber ziet af van rechtszaak tegen verslaggever

door onze verslaggever Franciska Groen

Aantasting persvrijheid

Aantasting persvrijheid

ORANJESTAD — De rechtszaak wegens laster en smaad tegen verslaggever Nelson ‘Speed’ Andrade, is voorlopig van de baan. Dat laat Toerisme-minister Otmar Oduber aan de Amigoe weten.

Ook het ‘op staande voet’ aangezegde ontslag door Diario, werkgever van Andrade, is ingetrokken. De verslaggever is nu tot nader order geschorst met behoud van salaris.

Andrade uitte in een recente radio-uitzending beschuldigingen aan het adres van de minister, onder meer dat hij toerismeorganisatie ATA gebruikt als ‘persoonlijke bank’ en dat de minister over vrijwel alle uitgaven van deze organisatie beslist. Ook plaatst Andrade vraagtekens bij benoemingen bij ATA, omdat de minister de indruk wekt vrienden en bekenden te bevoordelen. Voor Oduber was echter de druppel dat Andrade hem beschuldigde van het eigenaarschap van radiozender Power FM, waar een vriend van hem, Ralph Maduro, manager is. De minister wilde dat Andrade zijn woorden zou terugnemen en zo niet, dat ze elkaar dan zouden treffen in de rechtbank.

Turkije

Volgens NOS-correspondent Dick Drayer tast de minister de persvrijheid aan, schrijft hij in het artikel ‘Aruba is het Turkije van het Koninkrijk’. Drayer publiceerde donderdag 31 maart dit kritische artikel over de kwestie. Daarin haalt hij aan dat pers, politiek en het bestuur op Aruba ‘innig met elkaar verweven’ zijn. Net zoals in Turkije waar journalisten openlijk verbonden zijn aan een politieke partij. Behalve eigenaar van Power FM is Maduro volgens Drayer ook drukker van toeristisch promotiemateriaal, zoals banners voor evenementen, organiseert hij festivals en heeft hij patenten op het logo van de Arubaanse toeristenautoriteit. Drayer: “Boze tongen op het eiland beweren dat die Oduber na het aanvaarden van zijn ministerschap nog allerlei toeristisch-commerciële belangen heeft die leiden naar dat vriendje. Of het waar is? Journalist Speed zag in ieder geval genoeg rook om de minister daar eens goed over aan de tand te voelen.”

Aantijging

De NOS-correspondent noemt de vragen die Andrade tijdens de betreffende persconferentie stelde ‘valide’. Maar de minister stelt dat het geen vragen waren, maar ‘aantijgingen’. “Ik heb geen problemen met vragen. Het gaat ook niet om Speed, maar om de aantijgingen. Dan moet je bij het OM (Openbaar Ministerie, red.) zijn.” Oduber vindt dat hij de aantijgingen als mens en politicus ‘niet kan accepteren’. De minister liet zijn advocaat dan ook een brief sturen naar de leiding van Diario waarin hij aangeeft het gedrag van Andrade ‘onacceptabel’ te vinden. Verder maakt hij duidelijk dat er ‘excuses’ moeten komen en hij ‘hoopt dat er maatregelen worden getroffen om deze situatie in de toekomst te kunnen voorkomen’.

Intimiderend

Voor Drayer is de boodschap van de politiek duidelijk: ‘komen jullie, journalisten, aan ons, dan komen wij aan jullie journalisten. Hij vond dat van de brief van de minister aan Diario ‘de intimidatie afspat’. Volgens hem ‘afkeurenswaardig’ en ‘zeer ernstig van aard’. Drayer: “Maar erger nog is, dat in een land waar politieke en vooral commerciële belangen zwaarder wegen dan redactionele vrijheid, de Arubaanse burger uiteindelijk de dupe is. Hem wordt het recht op onafhankelijk meningsvorming onthouden. De basis van een echte democratie. Daar zijn ministers en media op Aruba allebei schuldig aan.”

Schorsing

Verslaggever Andrade werd na de brief van de minister aan Diario op staande voet ontslagen. “Dat is niet wat ik heb verzocht”, aldus Oduber. Hij vindt ook niet dat hij de persvrijheid hiermee heeft aangetast. “Dat is niet aan de orde. Ik heb een goede relatie met alle journalisten, ook met Speed.” Het ontslag is inmiddels ingetrokken en omgezet naar een schorsing tot nader order met behoud van salaris, laat Andrade aan de Amigoe weten. Waarom dit gebeurde, is Andrade onbekend. Hij maakt duidelijk dat zowel de advocaat van Diario als zijn advocaat met elkaar in gesprek zijn.

Persvrijheid

Andrade vertelt ook dat de minister ervoor gezorgd heeft dat er terugloop van advertenties is op nieuwssite 24ora, waar Andrade overigens aandeelhouder van is. Daarnaast zou de minister volgens de verslaggever ervoor gezorgd hebben dat opdrachtgever Aruparking geen zaken meer met hem mag doen. Dat maakte een medewerker van Aruparking aan hem duidelijk. Maar volgens Oduber is dat kletskoek. “Dit klopt absoluut niet. Ik heb niets gezegd over (geen) sponsors of (geen) advertenties. Hij heeft zelf gezegd: Als ik geen ads van ATA (Aruba Tourism Authority, red.) krijg, dan stuur ik geen persverklaringen meer door. Dat staat zelfs in een e-mail.” Als het gaat om een aantasting van de persvrijheid vindt Oduber dat Andrade hiermee ‘juist de persvrijheid aantast’.

Belangen

Over de mogelijke belangenverstrengeling van de minister met vrienden en familie, zegt hij: “Wie is niet vriend van elkaar. Het moet kunnen. Maar wel volgens de regels.” En dat is volgens hem in alle gevallen gebeurd. “Er vindt een interne auditing plaats.” Hierbij wordt gecontroleerd of het proces dat is doorlopen klopt. “Er wordt dus niet alleen naar de cijfers gekeken.” Hij doelt hiermee ook op de recent in het nieuws verschenen zaak Graphix & Beyond, waarover Oduber uitleg moest geven in het parlement. “We hebben alle documenten naar voren gebracht en vragen beantwoord.”

Rechtszaak

De weg naar de rechtbank is nu van de baan. “De positie van Speed is heel duidelijk veranderd na de brief van de advocaat”, stelt de minister. Hij doelt op de aantijging van Andrade over het eigenaarschap van de radiozender. “Vorige week had hij zogenaamde bewijzen, nu is het een vraag geworden. Hij zegt dat hij het nergens heeft gepubliceerd dat ik eigenaar ben.” Maar volgens Andrade is dat niet het geval. “Het is niet waar, ik heb dezelfde houding.”

Vertoon

De macht, geconcentreerd in één partij, leidt volgens Drayer ‘onvermijdelijk tot interne machtsconcentraties en achterhoedegevechten om de macht’. Hij stelt dat het hier ook het geval lijkt: de ‘machtsstrijd’ loopt intern hoog op tussen premier Mike Eman en Oduber. Zo hoog dat Eman ‘zijn vriendje de journalist’, verslaggever Andrade, erop uit heeft gestuurd om ‘Oduber een toontje lager te laten zingen’. Volgens Drayer heeft die nu, ‘op zijn beurt’, laten weten ‘zoveel dossiers onder zich te hebben van integriteitsissues bij andere ministers – waaronder Eman zelf – dat die maar beter in kan binden’.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Minister Otmar Oduber ziet af van rechtszaak tegen verslaggever

  1. Renee van Aller

    Zo doet je dat? Iets wat negatief voor een bewindspersoon kan uitpakken, zet je geruchtmakend neer als positief. Wangedrag, aantasting van de vrijheid van drukpers, belangenverstrengeling? Een communicatietrap, dames en heren. Opgeleukte kwartaalcijfers? Niets van waar. Snel groeiend toerisme in Aruba, zeker weten. U krijgt waar voor uw geld. Aruba dushi tera met onder de grond heel veel vervuiling, maar we gaan voor groen en duurzaam.Wie niet waagt, die niet wint. Wij wagen graag een gokje. Wie gaat winnen? Mike of Otmar? Op de lange duur Dynasty Mike! Sin falta. En Otmar? Die gaat het in de toekomst voor de wind, ondanks tegenslag. Zo zet je je schaapjes op het droge. Corruptie en misdaad zijn overal, maar uiteraard op veel grotere schaal in een land, waar veel mensen niet meer in de toekomst geloven. Om die reden menen zij dat zij hun schaapjes nog snel op het droge moeten brengen, vóór de hele zaak ineenstort. Dat zegt Glosbe. Kijk naar Sint Maarten, Curaçao en Nederland. In Aruba is alles dik in orde. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *