34 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Hof wijst meeste getuigenverzoeken in Bada Bing-zaak af

HomeMediaAmigoe | Hof wijst meeste getuigenverzoeken in Bada Bing-zaak af
Attorney-Cor-Merx
Advocaten Cor Merx, Eric Jansen, Geert Hatzmann en Ralph Richardson dienden namens clienten Patrick Illidge en Jaap van den Heuvel lange lijst getuigen in

PHILIPSBURG — Het hoger beroep in de Bada Bingzaak op St. Maarten, betreffende omkoping, vrouwenhandel en belastingontduiking, werd gisteren vervolgd met de presentatie van de beslissingen van het Hof van Justitie ten aanzien van de verzoeken van de advocaten van de verdachten om zo’n twintig getuigen te mogen horen.

Die verzoeken werden ingediend tijdens de regiezitting van 5 november, maar de meeste werden afgewezen. Voormalig parlementslid Patrick Illidge (50), Bada Bing-eigenaar en eigenaar/ directeur van de holding Lunteren NV, Jaap van den Heuverl (50) en Bada Bingmanager Krijn van der Brug (42) gingen allen in hoger beroep en stellen onschuldig te zijn.

Het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeelde Van den Heuvel op 6 maart tot 42 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het omkopen van Illidge, witwassen, belastingontduiking, vrouwenhandel en vervalsing van documenten.

Zijn manager Van der Brug werd veroordeeld tot negen maanden met twee jaar proeftijd en 240 uur taakstraf voor betrokkenheid bij vrouwenhandel. Illidge werd veroordeeld tot achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk, met twee jaar proeftijd.

Het gerecht trok ook zijn recht om verkozen te worden in en gaf hem een verbod op het vervullen van een openbare functie voor vijf jaar. Lunteren NV werd veroordeeld tot 1,5 miljoen gulden boete voor belastingontduiking, witwassen en vrouwenhandel.

Advocaten Cor Merx, Eric Jansen, Geert Hatzmann en Ralph Richardson dienden een lange lijst met getuigen in die nieuw licht op de beschuldigingen moesten werpen, maar slechts een klein deel van de verzoeken werd toegekend. Merxs verzoek voor het opnieuw horen van vijf voormalige Bada Bing-medewerkers werd afgewezen, aangezien het onvoldoende onderbouwd was en de verdediging de inhoud of de betrouwbaarheid van hun verklaringen niet betwistte, zo stelde het hof.

Merx had ook verzocht niet minder dan tien ‘overheidsdeskundigen’ te mogen horen over het algemeen beleid ten aanzien van bordelen en de uitgifte van werk- en verblijfsvergunningen aan bordeelmedewerkers. Onder deze getuigen waren voormalig minister van Justitie Roland Duncan, Immigration and Border Protection Service-directeur Udo Aron, secretaris-generaal van het ministerie van Vromi Jorien Wuite en afdelingshoofden.

Echter, het hof stelde dat de verdediging haar zaak al voldoende had opgebouwd voor wat betreft algemeen beleid en wees deze verzoeken af. Fiscaal jurist Eric Jansen wilde de fiscaal-forensisch rechercheur horen die het onderzoek had gedaan, omdat deze volgens hem veel fouten had gemaakt, wat had geleid tot de conclusie dat er sprake was van belastingfraude en witwassen bij Bada Bing.

Het hof kende het aanvullende verhoor van de rechercheur door een rechter-commissaris toe. Het verzoek om een getuige een verklaring te laten afleggen over de dagelijkse gang van zaken in de club en Van der Brugs rol als manager werd ook toegekend.

Het verzoek van advocaat Ralph Richardson om twee ambtenaren te horen over het beleid ten aanzien van de uitgifte van vergunningen in Illidge’s zaak werd ook toegekend.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties