Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Hechtenis Constancia verlengd

Hechtenis Constancia verlengd in fraudezaak mondkapjes
Hechtenis Constancia verlengd in fraudezaak mondkapjes | Foto MFK

WILLEMSTAD — Statenlid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) blijft langer vast. Dat besloot een officier van justitie vanochtend. Haar hechtenis is conform de normale procedure vooralsnog met acht dagen verlengd, in het kader van het onderzoek dat de naam ‘Dubnium’ kreeg.

Een rechter-commissaris (RC) zal echter de rechtmatigheid van haar aanhouding nog moeten toetsen. Dat dient binnen 24 uur plaats te vinden. Normaliter worden beide procedures tegelijkertijd verlopen, maar in dit geval koos de officier van justitie van het Openbaar Ministerie ervoor om eerst de hechtenis van de ex-minister te verlengen. De officier liet het aan de RC om later te beslissen of haar aanhouding rechtvaardig is. Indien er fouten zijn gemaakt en de RC de rechtmatigheidstoets als onrechtmatig oordeelt, dan wordt Scoop-Constancia vrijgelaten. De RC zal morgenochtend haar aanhouding toetsen.

Het Statenlid werd afgelopen maandag aangehouden, nadat ze de week daarvoor een oproep van het OM kreeg om zich bij het politiebureau Rio Canario te melden. De voormalige minister van Volksgezondheid wordt verdacht van oplichting, verduistering, witwassen en het vervalsen van documenten.

- Advertentie -

Scoop-Constancia is de vierde verdachte in dit onderzoek, naar de bestelling van mondkapjes in 2012. Eerder werden haar echtgenoot, A.J.J.S. (51), alsmede de man Gianni B. (43) en de vrouw S.J.L. (47) in verband hiermee aangehouden. Ook zij werden door het OM opgeroepen en na verhoor aangehouden. B. die belast zou zijn geweest met de bestelling, werd op 24 maart jongstleden aangehouden tijdens een grootschalige actie van het OM, waarbij zeker vijf woningen werden binnengedrongen voor onderzoek, ook die van de ex-minister zelf, van haar man en haar moeder. B. werd na tien dagen hechtenis, net als de andere verdachten, vrijgelaten door het OM. De oud-minister is dus nu de enige verdachte die vastzit.

Zoals bekend is in de periode dat Scoop-Constancia minister van Gezondheid was, door of namens de Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) door B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden, voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan BZV. Dat zou B. via zijn bedrijf Li Mei Wie hebben gedaan, aldus de ochtendkrant Extra vandaag. Verder meldt de krant dat degenen die achter deze bestellingen zitten, inmiddels hun persoonlijke schulden hadden afbetaald. Eén van deze personen zou volgens de krant een grote schuld bij een bank – vlak voor een veiling door de bank en één dag nadat het bedrag voor de mondkapjes werd uitgekeerd – hebben uitbetaald.

Het onderzoek Dubnium is gestart nadat de huidige GMN-minister Bernard ‘Ben’ Whiteman aangifte deed bij het OM naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) naar de onregelmatigheden in genoemde periode.

De ex-minister verklaarde eerder in de media over deze zaak: “Ik heb niets te verbergen. Iedereen weet dat ik heel hard heb gewerkt aan de eliminatie van BZV en de overdracht van alles aan de SVB (Sociale Verzekerings Bank). Ik ben bekend met dit geval. Ik heb later zelf brieven naar Whiteman, BZV, alsmede advocaat Braam gestuurd met het verzoek om onderzoeken te doen naar deze zaak. Ik hoor hier en daar dat hiermee politiek wordt bedreven, maar ik heb een gerust hart.”

- Advertisement -

Tevens is er volgens welingelichte bronnen een tweede rapport van consultantbureau Ernst & Young, dus worden meerdere onderzoeken naar onregelmatigheden in de periode dat Constancia minister was, niet uitgesloten.

MFK-verdachten

Scoop-Constancia is niet het enige MFK-lid dat betrokken is bij onderzoeken van het OM. Zo zijn MFK-leider Gerrit Schotte en diens partner betrokken bij het onderzoek Babel (ook naar onder meer witwaspraktijken) en is voormalig minister van Financiën George Jamaloodin betrokken bij het onderzoek Maximus, naar de intellectuele daders achter de moord op Helmin Wiels. Verder werd ook Statenlid Amerigo Thodé in november vorig jaar als verdachte aangemerkt, nadat Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) een klacht had ingediend tegen hem inzake een opname die hij zou hebben gemaakt, tijdens een besloten vergadering van de Commissie Financiën van de Staten met vertegenwoordigers van het College financieel toezicht op 4 september vorig jaar. Jamaloodin liet de opname hiervan op radiostation MAS horen en Franco diende na een intern onderzoek een klacht in bij het OM.

De MFK spreekt over ‘politieke achtervolging’. Diverse aangiftes die de MFK had ingediend tijdens haar regeerperiode werden als ‘niet opportuun om te onderzoeken’ bestempeld, benadrukte MFK-leider Schotte vandaag in de media. Dit, terwijl alle aangiften tegen de MFK-leden kennelijk wel opportuun zijn om te onderzoeken. Schotte liet vanochtend doorschemeren dat Nederland hierachter zit. “Daarom is de Nederlandse PG (procureur-generaal Guus Schram, red.) daar geplaatst.”

Het is nog niet duidelijk of de geruchten kloppen, dat Scoop-Constancia nog geen advocaat heeft of een advocaat zou hebben geweigerd. Schotte is er echter van overtuigd dat indien Scoop-Constancia een advocaat had gehad, zij al in vrijheid zou zijn gesteld.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. … De onnozele man maakt zichzelf nog belachelijker dan toen hij premier was ……
  Jij maakt je hierbij ook belachelijk door te schrijven dat Anthony Godett premier van Curacao was. Godett is nooit premier van Curacao geweest. Het was zijn zus Mirna.
  Zo te zien nog niet zo lang op het eiland of wel ?

 2. ‘Free Constancia’ , ‘Free Constantcia’ braakt Anthony Godett op de Facebookpagina van draaideurcrimineel Constancia. Want iemand die winkeldiefstallen gepleegd heeft, een benzinestation overvallen heeft, meineed gepleegd heeft en haar diploma vervalst heeft zal natuurlijk geen mondkapjes stelen.

  Zou Constancia blij zijn met de steun van Godett? Ik betwijfel het. Ik zou niet graag gesteund worden door iemand die niet alleen de domste premier is die Curacao ooit gehad heeft maar tijdens zijn premierschap ook nog eens een jaar de gevangenis in moest wegens grootschalige corruptie.

  ‘Free Constancia’ , ‘Free Constantcia’ … kan iemand Godett tegen zichzelf in bescherming nemen? De onnozele man maakt zichzelf nog belachelijker dan toen hij premier was en nog geen twee woorden foutloos achter elkaar uit kon spreken.

 3. Wat een criminele bende is de MFK.

  Met Schotte weer in de Calimero-rol zoals gebruikelijk, de voorliggende verdachtmakingen zorgvuldig ontwijkend.

  Dat deze partij nog deel uitmaakt van ons parlement geeft maar weer aan wat een bananenrepubliek we zijn.

  Nos mes nunka por.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch...

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch Caribbean gezegd dat het beleid van Minister van Financiën Javier Silvania ernstige gebreken vertoont....

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat ook zij de overlast bij Playa Piskado op Westpunt willen aanpakken. Het wordt steeds drukker...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...
- Advertentie -