27 C
Willemstad
• vrijdag 1 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Centrale Bank gaat uit van 0,4 procent groei in 2015

HomeMediaAmigoe | Centrale Bank gaat uit van 0,4 procent groei in 2015
Centrale Bank gaat uit van 0,4 procent groei in 2015
Centrale Bank gaat uit van 0,4 procent groei in 2015

WILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) houdt in 2015 rekening met een economische groei van 0,4 procent voor Curaçao. In 2014 heeft het eiland een economische krimp beleefd van 0,5 procent vergeleken met 2013, aldus de Centrale Bank in haar document ‘Economische Ontwikkelingen in 2014 en vooruitzichten 2015’.

In 2015 voorziet de CBCS dat de groei van de wereldeconomie zal aantrekken, dankzij een versnelling van de productiegroei in zowel de hoogontwikkelde landen als de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden. De verwachting is dat de economische groei in twee van de belangrijkste handelspartners van Curaçao, namelijk de Verenigde Staten en Nederland verder zal aantrekken in 2015, maar dat de economische krimp in Venezuela zich verder zal voortzetten.

“Tegen deze achtergrond zal de economie van Curaçao naar schatting met 0,4 procent groeien in 2015. Het economisch herstel zal worden gedreven door de particuliere bestedingen en de overheidsbestedingen”, aldus de CBCS in haar verslag. De Centrale Bank verwacht dat de particuliere consumptie zal toenemen doordat het besteedbaar inkomen van de lagere inkomensgroepen zal stijgen als gevolg van de aangekondigde verlaging van de loonbelastingtarieven. Aan de andere kant zullen de private investeringen volgens de CBCS toenemen dankzij projecten in onder andere de toeristische- en transportsector. De overheidsbestedingen zullen anderzijds stijgen als gevolg van de constructie van het nieuwe ziekenhuis en investeringen in het wegennet van Curaçao.”

Uit de cijfers van de CBCS blijkt dat de inflatie in 2014 net zoals in 2013 in totaal 1,3 procent bedroeg. ‘Gedurende de eerste helft van het jaar nam de inflatoire druk af, grotendeels als gevolg van een daling in de internationale olie- en voedselprijzen. Echter gedurende de laatste vijf maanden van 2014 nam de inflatie toe, voornamelijk door hogere voedselprijzen.”

De economische krimp in 2014 is het gevolg van een daling in de binnenlandse bestedingen. Deze daling was uitsluitend te wijten aan de particuliere bestedingen, aangezien volgens de CBCS de overheidsbestedingen enigszins toenamen. “Zowel de particuliere consumptie als de particuliere investeringen namen af. De afname in de particuliere consumptie komt overeen met de daling in de consumptieve kredieten verstrekt door de commerciële banken.” De zwakke economische prestatie van Curaçao gedurende 2014 was volgens de CBCS grotendeels het resultaat van een afname in de activiteiten in de sectoren groot- en kleinhandel, transport, opslag, communicatie, bouw en financiële dienstverlening.

In een recent persbericht van werkgeversorganisatie VBC gaf de organisatie aan dat het ministerie van Economische Ontwikkeling juist uitging van een economische groei van 0,3 procent, terwijl het ministerie van Financiën uitgaat van 1,5 procent.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties