29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

AD | Verhoor Brett Kavanaugh over seksueel misbruik

HomeMediaAD | Verhoor Brett Kavanaugh over seksueel misbruik

Emotionele Blasey Ford: Kavanaugh lag op me, ik vreesde dat hij me ging verkrachten | Karlijn van Houwelingen

UPDATE&VIDEODe vrouw die de Amerikaanse kandidaatrechter Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel misbruik in zijn tienerjaren zegt ‘doodsbang’ te zijn, maar ook ‘honderd procent’ zeker dat het Kavanaugh was die haar aanviel.

Professor Christine Blasey Ford wordt ondervraagd door senatoren die de benoeming van Kavanaugh in het hooggerechtshof moeten goedkeuren. ,,Ik wil hier niet zijn, ik ben doodsbang,” begon zij. Ze beschouwt het als haar ‘burgerplicht’ om toch alle feiten op tafel te leggen. In detail beschreef ze hoe Kavanaugh en een vriend, Mark Judge, haar op een feestje in de jaren tachtig een slaapkamer induwden, de deur op slot draaiden en de muziek harder zetten, waarna Kavanaugh haar op het bed duwde en probeerde haar uit te kleden.

Details

Ford weet niet alles meer, maar leek haar best te doen details over een traumatische gebeurtenis van 36 jaar geleden te delen met senatoren en het hele land, dat live op tv mee kon kijken. Republikeinen willen Kavanaugh dolgraag benoemen, maar willen ook Fords ervaringen niet zomaar terzijde schuiven als verzinsel. Dat is haast onmogelijk, nu ze zich zo publiekelijk door de mangel heeft laten halen en daarbij steeds consistent haar verhaal deed. Op Fox News, het huiskanaal van Trumpisten en Republikeinen, noemde commentator en rechter Andrew Napolitano haar een ‘buitengewoon geloofwaardige getuige’.

Diverse Republikeinen suggereren dat Ford de verkeerde voor zich heeft, en door iemand anders is aangevallen. ,,Ik betwijfel niet dat Dr. Ford seksueel misbruikt zou kunnen zijn door iemand, ergens, ooit. Maar ik heb dat nooit gedaan met haar of wie dan ook,” zal Kavanaugh later vandaag zelf in zijn openingsverklaring aangeven.

Honderd procent

Ford is ‘honderd procent’ zeker dat het Kavanaugh was, zei ze in antwoord op vragen van senatoren. ,,Zo zeker als dat ik hier nu met u praat,” zei ze tegen de Democratische senator Feinstein, om vervolgens in detail uit te leggen hoe het geheugen werkt. Ford is psycholoog.”

Twee mannen hebben zich bij de senaatscommissie gemeld met de boodschap dat niet Kavanaugh, maar zij Ford hebben aangevallen. Overigens liet de Republikeinse senator Lindsey Graham, een medestander van Kavanaugh, meteen al weten hen niet geloofwaardig te vinden.

De zaak houdt Amerika bezigt. Het hooggerechtshof neemt besluiten die grote invloed kunnen hebben op de levens van burgers – het schafte bijvoorbeeld scheiding van blanke en zwarte kinderen op school af en keurde het homohuwelijk en abortus goed. Donald Trump werd president dankzij zijn belofte conservatieve rechters zoals Kavanaugh te benoemen, maar de beschuldiging van Ford zet zin kandidatuur nu op losse schroeven.

Critici verwijten haar dat ze voor het karretje is gespannen van Democraten die de benoeming proberen te voorkomen. Ford werpt die suggestie ver van zich. ,,Ik ben een hele onafhankelijk persoon en ik ben niemands pion. Ik wil de feiten verschaffen over hoe de daden van meneer Kavanaugh mijn leven hebben geschaad, zodat u dat in overweging kunt nemen bij het nemen van een beslissing over hoe het verder moet. Het is niet mijn verantwoordelijkheid om te bepalen of meneer Kavanaugh het verdient om in het hooggerechtshof te zitten. Mijn verantwoordelijkheid is het vertellen van de waarheid.”

Bron: Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. @Savaneta,
  Als ex-dienaar van de wet moet jij toch, in het geniep, een rondje in je woonkamer dansen dat Trump nu uiteindelijk toch een FBI onderzoek gelast heeft.
  Volgende komplot theorie….

 2. joop savaneta | 28 september 2018 om 14:37 |
  “…Geen schijnheiliger volk dat het Amerikaanse volk wat betreft normen en zeden…”

  @Joop: Moet je de reactie van Wim1 betreffende het homohuwelijk eens lezen.

 3. Het lijkt me toch echt een democratisch complot tegen deze benoeming. De “verdachte” was in die tijd zeventien jaar maar het vijftienjarige slachtoffer weet niet meer precies wanneer het is gebeurd. Allemaal erg doorzichtig van het Clinton kamp om een paar dagen voor de benoeming met dit soort aantijgingen te komen. Je moet wel erg naïef zijn om hier in te trappen. Geen schijnheiliger volk dat het Amerikaanse volk wat betreft normen en zeden.

 4. En morgen wordt hij gewoon door de senaat geaccepteerd. Die leggen alle beschuldigingen naast zich neer, zodat volgende week men kan gaan beginnen aan het afbreken van het recht op abortus.

 5. Een agressieve huilende rechter. Wat een kandidaat zeg. Het vergde buitengewoon veel moed voor Dr Ford voor een nationaal en internationaal publiek haar verhaal te vertellen. Treurig wel vond Ik het.

 6. Ik denk dat Kavanaugh niets te vrezen heeft. Tot nu toe zijn er veel beschuldigingen geweest maar er is maar één zwarte (Cosby) veroordeeld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties