28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘NOW-lijst discrimineert’

HomeMediaAD | ‘NOW-lijst discrimineert’
Advocaat Achim Henriquez: Rechtszaak echter geen oplossing

Willemstad – Bij de uitvoering van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is sprake van discriminatie en misleiding. Maar in deze tijd van crisis heeft een rechtszaak tegen de overheid geen zin. Wat wil je daarmee bereiken?

Dat zeg advocaat Achim Henriquez. Hij was eerder deze week te horen in een interview op radiostation Curom/Z86. ,,Ik zie niet hoe je helpt door nu een rechtszaak tegen de overheid te beginnen”, aldus Henriquez. ,,Het verergert de zaak eerder, maar dat is mijn persoonlijke mening.”

Hij is het wel eens met de personen die de Sectorlijst discriminerend en misleidend vinden, maar begrijpt niet wat men denkt te bereiken door naar de rechter te stappen. ,,Dan krijg je gelijk, en wat dan? Niemand heeft geld, iedereen heeft hulp nodig. Ook de overheid heeft geen geld. Een rechtszaak is geen oplossing.”

De jurist weet dat ondernemers steun bij elkaar hebben gezocht om gezamenlijk een rechtszaak te beginnen tegen de Curaçaose overheid. Een deel wil dat de rechter zich uitspreekt over de wijze waarop de ene sector wordt voorgetrokken boven de andere, zonder dat die keuze wordt toegelicht.

Henriquez begrijpt dat er met de beperkte noodsteun uit Nederland – 177 miljoen gulden voor anderhalve maand in plaats van het gevraagde bedrag van 765,5 miljoen voor drie maanden – moest worden gesneden in de uitgaven voor uitvoering van de NOW. Maar hij vindt het ‘onbegrijpelijk dat ervoor gekozen is om enkele sectoren in het geheel te elimineren uit het pakket’.

Henriquez noemt tijdens het gesprek met Z86 als voorbeeld benzinepompen. ,,Zij staan deze eerste ronde van de NOW niet op de lijst, terwijl zij toch een vitale functie vervullen.”

Een ander deel van de ondernemers vindt dat zij zijn misleid. Henriquez: ,,Zij hebben afspraken met het personeel gemaakt in de veronderstelling dat er financiële steun zou volgen met het NOW-pakket. Dat blijkt nu niet zo te zijn.” Maar met een gang naar de rechter is op dit moment niemand geholpen.

De advocaat, tevens bestuurslid van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), wijst op een bijkomend ‘ernstig probleem’ voor de sectoren die het hardst geraakt zijn. Want ook wie zijn omzet tot nul zag dalen en dus geen inkomsten heeft, moet niet alleen minimaal 20 procent van de lonen zelf betalen, maar ook nog eens zo’n 20 procent aan sociale premies.

Henriquez gaat voor het gemak uit van een bedrijf met honderd medewerkers, een loonsom van in totaal een miljoen gulden en geen omzet. ,,Zo’n bedrijf met een omzet van nul gulden moet dan toch maandelijks 400.000 gulden financieren, namelijk 40 procent van een miljoen.” De expert vraagt zich af wat dat betekent voor bedrijven in de toeristische sector, zoals hotels, autoverhuurbedrijven en toerbussen.

,,Hoe gaan zij dat betalen, terwijl het vooruitzicht is dat pas in december weer toeristen naar het eiland komen? Dat is een erg lange periode dat er een groot bedrag moet worden voorgefinancierd.” Zonder een levensvatbare oplossing ziet hij het somber in. ,,Dan overleven deze bedrijven het niet.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Het is overal miss, dit is het kant van wie nu thuis is en kan eten, want denk maar.
    Armoede die al was voor covid19, criminality nog erger zal gaan worden.
    Bij neergestaan als er ooit weer turismo op gaan is wat er met hun zal gaan gebeuren?? Erger dan er voor, en slechte
    naam weer voor Curacao slecht weer voor turismo, is er weer zin om WEER te beginnen??

  2. Het is nog erger. Van een betrouwbare bron.
    Als je steun aanvraagt als ondernemer. Lees kapperszaak.
    Of bij klusser..
    En je bent niet ingeschreven bij de kvk en je hebt niet eerder ob afgedragen.
    Ga niet om steun vragen.
    De belastingdienst is na de brand heel veel kwijt geraakt.
    Alles wat je nu stuurt kan ook tegen je gebruikt worden.
    Lees. wordt tegen je gebruikt.

  3. Henriquez de barmhartige Zammeritaan jurist wacht nog ff met zakken vullen, maar geeft nu al een valse hoop ( NOW ) aan bedrijven die straks zeker hun bedrijf kunnen sluiten en niet meer open gaan. Maar hij is de redder in nood ( maar niet waar ) en speld de mensen op hun mouw dat curacrim in December al toeristen kan gaan ontvangen. Vergget het maar het zal eerder 2 a 3 jaar duren voordat alles weer redelijk goed gaat met het toerisme. kan je de spreek woorden, PRAATJES vullen geen GAATJES en ik zie liever een vogel in mijn HAND als tien in de LUCHT.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties