31 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

AD | Chata: Tijd voor verandering

Chata: Tijd voor verandering | Jeu Olimpio

Willemstad – De toeristische industrie van Curaçao staat er momenteel niet heel erg goed voor. Overal ter wereld, ook in het Caribisch gebied, groeit het toerisme, maar op Curaçao niet.

Over het afgelopen jaar is juist een daling in het aantal bezoekers van 13 procent te zien. Deze daling kan deels worden verklaard door het wegvallen van vluchten van Insel Air in het Caribisch gebied, Zuid- en Noord-Amerika, de sociale en economische onrust in Venezuela en het verlies van Air Berlin.

Ook het gebrek aan fondsen om te investeren zoals aangegeven in het Tourism Master Plan 2015-2020 speelt een rol. Curaçao is zeker niet de enige bestemming die zich met uitdagingen ziet geconfronteerd, maar wat maakt dat andere bestemmingen veerkrachtiger omgaan met deze uitdagingen? Dat was de hamvraag bij de viering van Toerismedag deze week die uitgeroepen is door de United Nations World Tourism Organization (UNWTO). Ter gelegenheid van deze dag heeft de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) het belang van toerisme voor Curaçao benadrukt en aangegeven hoe het toerisme duurzaam kan worden ontwikkeld.

Chata is ervan overtuigd dat het antwoord is te vinden in het gebrek aan bewustzijn van het belang van toerisme, een gebrek aan visie, en eigenaarschap.
De toeristische sector wordt wereldwijd gezien als een van de speerpunten van groei en de verbetering van de levenskwaliteit, op voorwaarde dat de bestemming een visie heeft op het ontwikkelen van toerisme die door de gehele gemeenschap wordt gedragen.

Desondanks lijkt het dat Curaçao de toeristische industrie niet ziet als een groot potentieel. De sector wordt vaak vergeten en weggezet als iets waarvan slechts een selecte groep profiteert. Het is vaak lastig om snel en adequaat fondsen te vergaren voor initiatieven. Het onderwijssysteem heeft weinig echte aandacht voor toerisme en vervuiling en vernietiging van de natuur worden nauwelijks bestraft.

Toerisme vereist een geïntegreerde aanpak waarbij het land als geheel moet bepalen waar het zich over een paar jaar wil bevinden en welke maatregelen daarvoor moeten worden genomen. Toerisme is niet iets dat plaatsvindt in een achterkamertje van het toeristenbureau. Toerisme en de toekomst van het toerisme worden bepaald door de acties van alle ministers, door regeringsmedewerkers, bedrijfseigenaren, werknemers en inwoners. Toerisme is meer dan marketing, het is ook ruimtelijke planning, investeren in onderwijs, ondersteunende sectoren die ontwikkeld moeten worden en synergie tussen de sectoren om groei als geheel te bewerkstelligen.

Voor visie is een sterk leiderschap nodig, aldus Chata. Dit is cruciaal voor het bereiken van stroomlijn in de sectordoelen en het sturen van gedrag en besluiten om deze doelen te bereiken. De sector heeft het een aantal jaren zonder leiderschap moeten doen. Chata maakt zich sterk voor een ceo voor de Curaçao Tourist Board en voor een herstructurering van de Curaçao Tourism Development Foundation om dit gat op te vullen.

Om een omslag te kunnen maken in de toeristische sector moeten de ‘3 C’s of life’ worden ingevoerd: ,,We have to make a choice to take a chance or our sector will never change.” De sector moet structureel anders worden benaderd. Chata streeft naar belangrijke veranderingen die de sector en de ontwikkeling van het toerisme kunnen opstarten.

Chata dringt al langer aan op het aanstellen van een visionaire leider bij de CTB, een leider die alle stakeholders zal kunnen verenigen met een gedeelde visie. Ook zou Chata een herstructurering van de Curaçao Tourism Development Foundation willen zien zodat de private sector erin wordt vertegenwoordigd en er een speelveld voor alle bedrijven in de sector ontstaat.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. Hi Brian S
  Je hebt helemaal gelijk net als Joep.
  Maar als de problemen in je eerste stukje niet zijn opgelost heeft de oplossing in je 2e stukje ook geen zin.
  Curacao heeft idd. Mooi weerte bieden maar daar zijn er wel meer plekken op de wereld van zeker in onxe omgeving.

 2. Begin met meer airlift. Aruba heeft directe vluchten met zelfs kleine dorpjes voor Amerikanen. Veel Amerikanen hoeven niet over te stappen en kunnen 2 uur op Aruba zijn.

 3. @Joep Meloen. Goed onderbouwd. Het komt erop neer dat niemand zich geroepen voelt om zich in te zetten voor sociaal-maatschappelijke en economische vooruitgang zolang het geen persoonlijk profijt opleverd. De enkeling die zich er wel aan waagt wordt direct uitgeschakeld. Met als gevolg dat corruptie en vriendjespolitiek hoogtij viert. Vind je het gek dat een groot deel van de bevolking stemt op demagogen die hemel en aarde beloven? Het maakt toch niet uit wie aan de macht is. De visie en structurele aanpakt mist toch.

 4. Iedereen weet dat die verandering er al 40 jaar geleden had moeten komen, ook toen is er over gesproken, ook toen gaf men aan dat de mentaliteit moest veranderen, dat de opleidingen beter moesten, dat de service gerichtheid omhoog moest en ga zo maar door.
  En ieder rapport dat sinds die tijd is verschenen komt tot exact dezelfde conclusie.

  Dan zou je toch denken dat iemand zich eens af gaat vragen WAAROM er al die tijd niets is gebeurd ?
  Maar niet alleen dat, je behoort ook je mind set te veranderen en bepaalde zaken als facts aan te nemen.
  Feit is bijvoorbeeld dat het woord service hier nog altijd een extreem vies woord is voor zeer velen op dit eiland.
  Feit is dat hygiëne een nog veel erger vies woord is.
  Feit is ook dat de arbeidsproductiviteit hier op een extreem laag niveau ligt. Dit wordt ook door de politiek onderkend, doch men is desondanks nog altijd verontwaardigd wanneer iemand het hardop uitspreekt. Wij horen de waarheid immers liever niet.

  Feit is ook dat er binnen de toeristische sector totaal niet wordt samengewerkt. Het liefst concurreren we elkaar kapot, want dan houden we er zelf meer aan over……………..denken we.
  Feit is ook dat we alle goede initiatieven in no time om zeep weten te helpen door onze enorme hebberigheid. Kijk in dat opzicht naar CNSJF, waar de omliggende hotels van mening waren dat de prijzen van de kamers naar astronomische levels moesten worden geschroefd tijdens dit festival………..waar zij zelf verder niets aan bijdroegen. Het kwam toevallig zo uit dat het festival terrein naast hun hotel lag en op basis daarvan dachten zij dat ze ineens recht hadden op een immense winst.
  Feit is ook dat we nog altijd niet weten wie onze doelgroep is. De hele wereld wil zich richten op de extreem rijke toerist en heeft compleet schijt aan de doorsnee toerist, bij wie de portomonnee niet uitpuilt. Ook op Curacao zien we die trend. Er moeten meer luxe hotels komen, met super service, maar…………..we vergeten alleen dat we op dit eiland niet van service houden. Oftewel, mismatch eerste klas en het gevolg is dat zo’n hotel binnen een aantal jaren failliet gaat.

  Feit is ook dat CTB totaal niet weet voor wie ze aan het werk zijn. Men rotzooit vrolijk aan met de meest wereldvreemde campagnes. Doch ook dit is weer terug te leiden tot het feit dat men totaal niet weet wie de werkelijke doelgroep is.

  En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het is leuk dat men van mening is dat het roer om moet, doch het zou handig zijn dat men eerst vaststelt uit welke haven men is vertrokken en naar welke haven men wil varen.
  Momenteel is er echter een bemanning aan boord, die nog niet eens bakboord van stuurboord zou kunnen onderscheiden, laat staan dat ze een idee hebben waar het schip ligt, wat de lading is en waar het naartoe moet.
  De meeste bemanningsleden interesseert dat ook totaal niet, zij zijn aangemonsterd vanwege het riante salaris en alle bijkomende emolumenten. Het zal hun een complete worst zijn waar het schip naartoe moet of dat het onderweg zinkt. Ze hebben allemaal al ergens een reddingsboot geregeld, zodat zij zich in ieder geval nergens zorgen over hoeven te maken.

 5. Curacao heeft voor de tourist alleen maar mooi weer te bieden en ligt uit de hurricane belt.
  Voor de rest. Op hato wordt je al ontvangen door een chagerijn en sta je 2 uur in de rij voordat je aan de beurt bent. Slechte verbindingen met onze markten. Veel Rommel op straat, dunne straathonden, veel overvallen op toeristen. Curacao is niet goedkoop.

 6. Tja. Enige vorm van collectieve intelligentie bij de bevolking laat staan visie bij de regering ontbreekt hier volledig. En dat gecombineerd met een totaal gebrek aan service.

 7. Die 15 rokende pijpen van de Isla doen daar geen goede bijdrage aan. Maar dat is helaas voor het overgrote deel van de bevolking van Curacao niet over te praten. Geen enkel fatsoenlijk Caribisch eiland heeft zo’n vervuilende industrie als hier. Alle landen gaan over op schone energie, behalve Curacao. Er wordt niet eens over nagedacht of gesproken. Straks zien iedere dag nog meer boot toeristen die vervuiling. De gemiddelde toerist is kritisch en wil geen vervuiling ruiken of zien op z’n vakantie.

  In veel landen waar de toerist vandaan komt gaat men fatsoenlijk om met huisdieren om. Maar al de toeristen die hier komen zien alleen maar ellende op straat lopen. Uitgemergelde honden. want zo doen wij dat hier.

  En dan niet te vergeten de criminaliteit. Iedere dag weer gestolen auto’s, overvallen en inbraken. Niks geen fijn baaitje ontdekken. Dit is al jaren niet meer mogelijk.

 8. Goede woorden van Chata, “integraal”, “visionair”, “meer dan alleen marketing”, etc. Wij weten dit al jaren, maar er wordt niets aan gedaan. De minister kondigd weer stoer de bouw van nieuwe hotels aan, maar de lokale hospitality opleiding stelt niets voor. We krijgen een nieuwe megapier erbij, maar niets tot weinig is geregeld binnen de taxi en toerwagen sector. Daarentegen is Punda zo goed als dood. Wat we aan te bieden hebben wordt verwaarloosd. De grootste concurrent van ons, zijn wij zelf.

 9. Ik zou zeggen: bouw een nieuwe Chinese raffinarderij om de resterende toeristen op afstand te houden!

  Als je toerisme als “sleutel-industrie” voor de economie ziet, moet je locaties en logistiek van “zware (vervuilende)” industrie zo planologisch inbedden dat beiden elkaar niet of nauwelijks “zien of ontmoeten”.
  Ik vrees dat nu de toeristen-industrie planologisch het onderspit gaat delven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -