27 C
Willemstad
• woensdag 1 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Naar Bonaire verhuizen? Van Curaçao krijg je dan minder pensioen

HomeMediaNTR | Naar Bonaire verhuizen? Van Curaçao krijg je dan minder pensioen

Ronald A. Muyden

Maximino Chon Theodora-secretaris VAC Bonaire | Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Tien procent minder basispensioen (AOV) uit Curaçao. Ook twintigers en dertigers van nu krijgen straks met dit pensioengat te maken. Er is een handtekeningenactie gestart.

Stel je hebt 38 jaar in het onderwijs op Curaçao gewerkt en bijgedragen aan de economische groei van dat eiland. Hierdoor heb je als pensioengerechtigde van Curaçao recht op 862 Antilliaanse guldens (2018). Dit is rond de 410 euro in de maand. Op je 65ste besluit je om je oude dag op je geboorte-eiland Bonaire door te brengen.

Maar de overheid van Curaçao heeft inmiddels een wet doorgedrukt die per 1 januari 2017 het mogelijk maakt om tien procent van je basispensioen in te houden. Dit omdat je buiten Curaçao woont. En de overheid een financieel tekort heeft. Hierdoor krijg je ongeveer 41 euro per maand minder. Terwijl je wel altijd je AOV-premies hebt betaald.
‘Ik vind dit diefstal’

Dit is de situatie van Maximino (Chon) Theodora. Hij is teleurgesteld: “Ik wil niet al te grof overkomen, maar ik vind dit diefstal.” Bonaire is al armer geworden sinds het eiland een bijzondere gemeente is. En door de ingevoerde dollar werd het leven fors duurder. Plus nu weer deze ‘oneerlijkheid’, zegt Theodora, wat voor hem de aanleiding was om secretaris te worden van VAC. Dat is de Vereniging AOV-belangen Curaçao op Bonaire.

Deze belangenvereniging wil het liefst dat de wet wordt teruggedraaid. En roepen actief ook twintigers en dertigers op om de handtekeningenactie te tekenen; voor henzelf straks en hun kinderen later. VAC noemt het een principekwestie: “Iedereen moet begrijpen dat als we dit soort maatregelen accepteren, Curaçao morgen de AOV met 20 procent of nog meer kan gaan korten. En voor je het weet, gaan ze ook korten op de AOV van mensen die op Curaçao wonen.”

‘Het blijft voor de jongeren nog een ver-van-mijn-bed-show’

De VAC wil het aantal Bonairianen weten die recht op het basispensioen uit Curaçao, hebben. Met onder meer deze gegevens willen ze via het ‘vriendschapsakkoord’ tussen Curaçao en Bonaire, het bestuur bewegen de wet in te trekken. Ze wil ook samen met Arubaanse gedupeerden optrekken, maar heeft nog geen beweging daar gevonden. Want ook Arubaanse pensionado’s zitten in hetzelfde schuitje.

Binnen één maand heeft de VAC vierenveertig handtekeningen weten te verzamelen. Geen enkele is echter van personen jonger dan 42 jaar: gemiddeld zijn ze 68 jaar en de oudste is 84. “Het blijft voor de jongeren nog een ver-van-mijn-bed-show”, zegt Theodora.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. La Stiwz heeft volledig gelijk, maar desalniettemin blijft het onrechtvaardig dat een persoon die besluit in het buitenland te gaan wonen minder AOV krijgt dan iemand die besluit om op het eiland te blijven.

    Ik zou het op prijs stellen als Erick Faneyte dit gaat meenemen in zijn aangifte.

  2. LaStwiz, omslagmethode of spaarpotje is hier het thema niet.
    Bij AOV (en AOW in Ned) bouw je jaarlijks rechten op. Dat leidt c.p. tot een ( latere) bepaalde uitkering in guldens. Welnu, die tot voor 1-1-2017 te behalen uitkering is na die datum voor degenen die niet meer op Curacao wonen met 10% gekort !
    Personen die buiten Curacao wonen en die al een AOV uitkering genieten krijgen vanaf 1-1-2017 10% minder netto op hun rekening gestort dan voor 1-1-2017.
    I rest my case

  3. @Aiden: je maakt één hele grote denkfout. AOV is niet hetzelfde als pensioen.
    AOV betaal jij als werkende nu, voor de ouderen die nu leven. Je mag alleen maar hopen dat er straks, als je oud bent, voldoende jongeren zijn die jouw AOV willen/kunnen betalen.

    Het is een solidariteitsbijdrage, geen spaarpotje.

  4. Joop Savaneta zegt: “…Dit is dus pure diefstal want dat scheelt op jaarbasis ruim vijfhonderd Euro die je minder krijgt uitgekeerd…”

    Juist je KRIJGT wat minder. AOV is een solidariteitsbijdrage, geen spaatpotje.
    De AOV die nu betaald wordt door de werkenden gaat naar de gerechtigden die nu leven.

    Ik ben één van die werkenden, ik heb er geen problemen mee om te betalen. Alleen ben ik niet zo dom om te veronderstellen dat ik ooit nog iets substantieels aan AOV zal ontvangen. Ik spaar dus ook zelf voor later. Helaas snappen velen dat niet en gaan over 20 jaar een potje zielig lopen jamken dat ze niet meer rond kunnen komen.

  5. Beste Fox,
    wat u beschrijft is iets anders dan de problematiek die hier bedoeld wordt.
    Inderdaad bouw je in Nederland niet die 2% aow per jaar op als je in het buitenland werkt ( je kunt het tekort wel zelf inkopen maar is duur).
    Wat hier bedoeld wordt, is dat het bedrag dat je inmiddels wel hebt opgebouwd door nieuwe wetgeving met 10% wordt gekort als je niet op Curacao woont. Dus je krijgt plotseling een lager bedrag als dat je gewend was voor de wetswijziging.

  6. Wat een gezeur. Een dergelijke korting wordt bij mijn weten overal binnen het koninkrijk toegepast. Als je bijvoorbeeld het grootste gedeelte van je leven in NL hebt gewoond en gewerkt, zeg 45 jaar NL en 5 jaar op een van de eilanden of elders, wordt je per jaar dat je niet in NL woonachtig was met 2% gekort. Is in dit voorbeeld in totaal 10%. Heb je langer elders gewoond dan wordt de totale korting hoger, steeds met 2% per jaar. Het maakt overigens niet uit of je wel of niet gewerkt hebt. Iedereen die volgens de wet in een van de landen woont en verzekerd is, heeft vanaf zijn/ haar 65e (in NL nu 67 jaar en 3 maanden) recht op AOV of AOW. AOW of AOV bouw je op vanaf je 15e jaar (2% per jaar). Het is een algemene basispensioen van de overheid dat betaald wordt uit de algemene middelen (premies van werkenden en belastingopbrengsten van de overheid) en is gebaseerd op het solidariteitsprincipe.

    Is misschien niet leuk die korting, maar wel begrijpelijk. Er werken immers minder mensen, we worden steeds ouder en Curaçao zit in een economische crisis. Kortom, onbetaalbaar. Als deze meneer in het onderwijs werkzaam is geweest, dan heeft hij nog het geluk dat hij daarnaast ook nog pensioen heeft opgebouwd. Hij ontvangt dan ook pensioen naast zijn AOV. Iets wat de meeste mensen op Curaçao of op de andere eilanden niet hebben. Die moeten het zien te redden met alleen een AOV uitkering. Misschien moet hij eens in andere landen kijken. Daar krijg je helemaal niets, nada, niente.

  7. Ik heb niets meegekregen van een handtekening actie. Ik keek er wel naar uit. Ik was ook niet mee akkoord. Dit is gewoon oplichterij. Want wat wordt met onze 10e deel gedaan, waar wij gewoon recht op hebben. Ik bid dat deze wet ingetrokken wordt en dat wij met terugwerkende kracht alles terug krijgen in de naam van Jezus.

  8. Dit riekt naar diesfstal en discriminatie.

    En AOV is al een kut pensioen dat door de korting nog kutter wordt.

    De gaten van de peperdure snoepreizen van Walroud cs, de salarissen van de politiek benoemde familie Leito moeten blijkbaar door de penshonados gevuld worden.

  9. Ook de Antilliaanse pensionados die in Nederland wonen zijn fors achteruit gegaan en ook de dertiende maand werd afgeschaft Dit is dus pure diefstal want dat scheelt op jaarbasis ruim vijfhonderd Euro die je minder krijgt uitgekeerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties