32 C
Willemstad
• dinsdag 30 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | APC Bank voor Guangdong Zhenrong?

HomeAuteursOpiniesOpinie | APC Bank voor Guangdong Zhenrong?

Opinie door Marguérite Nahar

Guangdong Zhenrong Energy wil nu ook eigen bank en pensioenfonds | Jeu Olimpio

In de editie van vandaag vrijdag 13 oktober van het Antilliaans Dagblad is het hoofdartikel de aankondiging van een zogenoemde “APC bank” die in de maak zou zijn in combinatie met PSB bank en de GiroBank, maar met als meerderheidsaandeelhouder in die combinatie Guangdong Zhenrong (GZE).

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een bedrijf (GZE) dat wereldwijd in opspraak is, hier op Curaçao n.b. als bankier gaat worden binnengehaald?!? Hoe is DAT mogelijk en alleen maar om -beweerdelijk volgens het artikel- een onder toezicht staande bank (GiroBank) “overeind te houden”, in het artikel is dat verwoord als: “de oplossing van de GiroBank problematiek”.

Naar mijn mening is dit bepaald geen gewenste “oplossing”, maar wordt er met het binnenhalen van GZE als bankier in die bankencombinatie met een meerderheidsbelang uitsluitend beoogd om GZE (via die achterdeur) toch binnen te halen, zonder dat GZE de Isla hoeft te moderniseren of een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai hoeft te bouwen. Een wolf in schaapskleren wordt hiermee binnen gehaald. Met dat meerderheidsbelang verkrijgt GZE zelfs grotere grip op onze economie omdat GZE bij het goedkeuren van leningen voor allerlei andere projecten de grootste medezeggenschap krijgt (met het vaststellen van de leningsvoorwaarden).

De vraag die rijst is: Welke toegevoegde waarde heeft de toetreding van een buitenlandse entiteit die geen enkele ervaring als bankier heeft, voor het totale bankwezen op Curaçao dat nu reeds gebukt gaat onder overliquiditeit. Dit is een vorm van het faciliteren (door de overheid) van oneerlijke concurrentie jegens de reeds bestaande commerciële banken en aldus strijdig met de FTAC wetgeving.
Zijn er geen andere modaliteiten beschikbaar om “de GiroBank problematiek” op te lossen?

Heeft de Centrale Bank één of meer reeds gevestigde commerciële banken benaderd om te onderzoeken of de GiroBank bij die bank geïncorporeerd zou kunnen worden, of anders die banken bereid zouden kunnen worden gevonden een soortgelijke bankencombinatie met de GiroBank te vormen.

Volgens mij is dit plan (indien het op waarheid berust) niets anders dan een Machiavelliaanse intrige van degenen die -koste wat kost- aan GZE de controle over onze hele economie proberen toe te spelen.

Een andere vraag die rijst is of het wenselijk is dat een pensioenfonds (het grootste op het eiland) een bancair risico aanvaardt van de noodzaak om grote bedragen te moeten afschrijven voor bijvoorbeeld hypothécaire leningen die niet kunnen worden afgelost door de cliënten die buiten hun schuld werkeloos zijn geworden. Of voor financiering van mislukte projecten waarvoor giga bedragen beschikbaar zijn gesteld door de APC-bank, maar die door marktontwikkelingen buiten de invloedssfeer van de project ontwikkelaars niet in staat zijn om aan hun betalingsverplichtingen jegens de APC-Bank te voldoen.

Een pensioenfonds is gehouden zoveel mogelijk risicovrije investeringen te doen en niet om risicovolle verbindingen aan te gaan..

Heeft de Raad van Toezicht op het APC reeds goedkeuring verleend voor dit plan?

Mensen, waar zijn wij mee bezig? Als de overheid het ertoe tracht te leiden dat dit onzalig plan wordt uitgevoerd, is dit dan behoorlijk landsbestuur?? Naar mijn mening is dit onbehoorlijk bestuur van het ergste soort. Ik houd mijn hart vast.

Marguérite Nahar
Juriste Marguérite Nahar was tot medio oktober 2016 extern juridisch adviseur van Refineria di Korsou (RdK)

17 reacties

  1. @Marlon schreef;
    “Overigens heb ik gemerkt dat het feit dat Word, Excel, PowerPoint etc niet helpen met hun automatische correcties.
    Het hou je niet scherp en laat je vergeten hoe je een wordt moet schrijven. Automatische correcties is niet altijd handig vind ik.
    Zelfs mijn mobiele telefoon doet dat.”

    Marlon, geloof het of niet, ik weet niet eens wat Word, Exel, Powerpoint etc, betekenen of inhouden. Dat komt omdat ik een onverbeterlijke digibeet ben. Ben wat betreft het internet echt ontzettend dom, maar daar schaam ik me helemaal niet voor. Ik zie gewoonlijk pas wanneer ik een reactie verzonden hebt wat voor fouten ik heb gemaakt. Maar ik heb nooit de behoefte, noch gehad, om me vanwege die foutjes te verontschuldigen. 😆

    @Marlon schreef; “Hoe kun je dan scherp blijven ?”

    Tja, ik weet het eigenlijk zo niet, maar veel nederlandse boeken lezen? Dat help toch wel hoor…Veel Nederlands praten etc. is het enige wat ik kan aanraden. Ik praat veel Nederlands en zeer weinig Papiamentu omdat ik nauwelijks contact maak of heb met eilandgenoten. En om heel eerlijk te zijn bevalt het me prima. 😆

  2. @Marlon schreef;
    “Klopt Mano.
    Ik schrijf al jaren weinig nederlands.
    Mijn nederlands is zeer achteruitgegaan vanwege weinig interaktie met nederlanders. Zowel het spreken als schrijven.
    Maar dat belet me niet om af en toe op deze forum te reageren.”

    Beste Marlon,
    Ik heb niet specifiek aan jou gedacht toen ik het stuk schreef, je hoeft je nergens voor te verontschuldigen. Mijn eerste reactie was in z’n algemeenheid bedoeld, niemand in het bijzonder.
    Alles omdat iemand meende een ander te moeten wijzen op z’n taalfouten. Wat op zich niet zo erg is, maar daar ging het die ‘criticus’ niet om, het ging hem puur om het beledigen van degene waar hij zijn zinnen op had gezet. Vandaar toen mijn reactie..

    Ik heb trouwens nooit moeite gehad met jouw reacties, ze zijn en waren altijd prima leesbaar. 🙂
    Je haalt me trouwens de woorden uit de bek, want mijn bedoeling was ook om naar de Telegraaf te verwijzen…vreselijk hè, al die verschrikkelijke taalfouten in de telegraaf. 😆

  3. @Lionfish
    Jezelf ‘iets’ wijsmaken dat alle geschiedenisboeken tegen spreekt mag. De ‘Amish’ in Pennsylvania hebben ook een levensstijl dat elke (technologische) vooruitgang afzweert. Peter Stuyvesant (ja die) is een paar keer heen en weer gereist om de transformatie naar New York te kunnen/mogen frustreren. Zelfs toen de schepen baai van Manhattan binnen vaarde commandeerde hij manschappen om de verdediginsstellingen te bemannen. Hij werd weggehoond (niet om een dubbeltje extra te kunnen/mogen verdienen). Keep it up, en ook jij zal gefrustreerd wegkwijnen.

  4. @hoedanook. Haha, je hebt tijdens je geschiedenisles zitten slapen. De bevolking van nieuw amsterdam bestond uit kooplieden. Die kon het niet schelen waar hun geld vandaan kwam, nederland of engeland. Op deze rots denkt men 500 jaar later dat het nog steeds zo werkt en de zilvervloot dit keer niet uit nederland maar uit china zal binnen varen. Hoedanook, met zulke domme kiezers heb je als bestuurder inderdaad geen vijanden nodig.

  5. Mano schrijft: Sterker nog, 95 % van de forumleden maakt zich weleens schuldig aan typ, spel en taalfouten. de één erger dan de ander en sommigen maken zelfs een teveel aan zinsbouwfouten. Maar zitten we dan op het Groot Dictee forum te schrijven?

    Ik schrijf:
    Klopt Mano.
    Ik schrijf al jaren weinig nederlands.
    Mijn nederlands is zeer achteruitgegaan vanwege weinig interaktie met nederlanders. Zowel het spreken als schrijven.
    Maar dat belet me niet om af en toe op deze forum te reageren.

    Maar hebben jullie ooit op de blogs van de telegraaf gelezen ?
    Het zijn nederlanders die daar in die blogs schrijven.
    Nou, het is erger dan wat ik hier op de knipselkrant lees of zelf schrijf.

    Overigens heb ik gemerkt dat het feit dat Word, Excel, PowerPoint etc niet helpen met hun automatische correcties.
    Het hou je niet scherp en laat je vergeten hoe je een wordt moet schrijven. Automatische correcties is niet altijd handig vind ik.
    Zelfs mijn mobiele telefoon doet dat.

    Hoe kun je dan scherp blijven ?

  6. @lionfish
    Jou hang naar ‘vervlogen tijden’ is duidelijk. Echter, net als toen een Britse vloot de baai van Manhattan binnen vaarde, en zonder Geweld (‘locals’ waren blij van Nederland verlost te worden), de overgave van de kolonie Nieuw-Nederland eiste, zal de bevolking van Curaçao haar toekomst zelf bepalen.
    Zulke “deals”, als dat van New York, zijn zonder roof (Irak, koerden, enz.) vandaag de sag vrijwek onmogelijk. Ook heeft China geen historische claim (adelijke of anders) op Curaçao.

  7. @Pukkie. Wellicht is het nog een veel beter idee als Curacao en het koninkrijk niet alleen de bank, de pensioenfondsen, de raffinaderij en het beheer over zijn wateren, maar gelijk deze hele rots met al zijn inwoners en alles erop en eraan direct in eigendom overdoet aan China. Dan zijn ze hier eindelijk van dat vervelende Nederland af, en andersom. Als dat voor het symbolische bedrag van 1 dollar zou lukken dan is zo te zien zelfs iedereen blij, inclusief zelfs de locals die het liefst niets anders doen dan onder een boom te zitten en overal tegenaan schoppen. Meer is het gezien de mentaliteit alhier ook niet waard.

  8. @Hans schreef;
    “Curacao Independiente is toch wel het meest sprekende voorbeeld waar het Papiamentu beleid van de (eigen) zakken vullende schreeuwlelijk tuinkabouter Errol Cova toe heeft geleid.”

    O wat een flauwe opmerking, een duidelijk vertoon van zwakte. Je had CI op verschillende andere punten kunnen attaqueren, maar je verkoos om een beetje te komen ouwezeiken over zijn typ, spel en taalfouten. Alsof jij je nooit hebt bezondigt aan schrijf, typ en taalfouten. Pffff, ik heb jou wel vaker betrapt op schrijf en taalvoutjes, dus zo’n geweldig perfectionistische neerlandicus ben je ook weer niet. Alleen zeik ik er nooit over. In vrijwel al mijn reacties zijn er namelijk een aantal typ, schrijf of taalvoutjes te bespeuren.

    Sterker nog, 95 % van de forumleden maakt zich weleens schuldig aan typ, spel en taalfouten. de één erger dan de ander en sommigen maken zelfs een teveel aan zinsbouwfouten. Maar zitten we dan op het Groot Dictee forum te schrijven? Vorig jaar las ik een stuk in de NRC waarin een hoogleraar rechten aan de U.v.L. steen en been klaagde over de verschrikkelijke taalfouten van zijn rechtenstudenten. Hij beweerde dat het bij minstens 60% van de scripties en tentamens schort aan het Nederlands. Dat heeft ertoe geleid dat eerstejaars rechtenstudenten voortaan een verplichte taaltoets moeten afleggen.

    Ik zal me trouwens nooit voor mijn taalfouten verontschuldigen, zoals sommigen wel in paniek menen te moeten doen als ze een foutje in hun reactie ontdekken, vaak blijven er nog een paar andere over, maar die zien zij veelal over het hoofd… 😆 ….Wat mij betreft gewoon die foutjes laten staan voor wat het zijn… laten staan omdat ik ervan uitga dat de lezers heus wel begrijpen waar het over gaat. Dat bewijs jij overigens, je wist toch ook precies wat CI allemaal voor fout schreef?

    zakken vullende is overigens één woord, namelijk “zakkenvullende”. Het is nog erger om een ander te willen corrigeren, maar ondertussen, druk corrigerend de taalpolizei uithangend, zélf ook typ of taalfouten maakt. Zorg dat je voortaan 0,0000 fouten maakt Hans Oen Suck! 😆

  9. @C.I.,
    Ook de ‘onafhankelijke’ nieuws blijven volgen graag. In een eerder verschenen artikel (KKC) werd aangegeven dat GZE mogelijk via PSB, of zelfstandig, in de nieuw op te richten ‘APC-Bank’ zou participeren. Als het alleen aan GZE lag is de keuze snel gemaakt. Daarnaast, in eerder verschenen berichtgeving, werd melding gemaakt van het tekenen van ‘deel-overeenkomsten’ met directeuren van overheidsnvs. Dus, het geheel is al verder dan de MoU en HoA.

    Ook is er een addendum getekend die het geheel scherper in beeld moet brengen. Al met al vergt een dergelijke ‘transformatie’ heel wat t.a.v. middelen (APC-Bank?), diverse strategieën (PDVSA/BP, Bullenbaai, milieu, enz.) maar ook (flexibele) wetgeving (o.a. ruimtelijke ordening) aan onderhandeling.

    Vandaar ook dat de rol die de voorzitter van MDPT heeft gespeeld m.b.t. AD verspreiden van Fake News, uitermate kwalijk te noemen. De MDPT voorzitter is onderdeel van ‘een front’ dat Curaçao in dit geheel zou moeten presenteren (team Curaçao). Als alles doorgang kan vinden, waardoor de economie van Curaçao een impuls krijgt, brengt dit ook jou droom voor onafhankelijkheid dichterbij.

  10. Waarom schreef mw Nahar geen brieven naar de media toen ze bij de isla werkte en de heer van Arneman en Wiels hun zakken aan het vullen waren en latina secretaresses aanstelden voor 12000 per maand?

  11. Tja, MAN is beter dan MFK en KdnT en PS, maar daar is ook alles mee gezegd.

    Een minister van financien, Kenneth Gijsbertha, voorheen vorstelijk betaald woordvoerder en marionet van de Isla die nog geen debet van credit kan onderscheiden en wiens eerste daad als minister was het aanstellen van zijn dochter, is natuurlijk een schande.

    Net als het jarenlang gedogen door MAN van Charles ‘Corruptie’ Cooper als partijleider, die inmiddels schaamteloos de overstap heeft gemaakt naar de MFK mafia.

  12. Curacao Independiente:

    ‘de’ idee? ‘het’ idee!

    ‘van nieuwe’? ‘van een nieuw”!

    ‘nieuwe’? ‘nieuw!

    ‘klink’? ‘klinkt”!

    ‘Het ziet naar uit’? ‘Het ziet er naar uit’!

    ‘de huidige kabinet’? ‘het huidige kabinet”!

    ‘ondertekende’? ‘ondertekend’!

    ‘dat’? ‘waarmee’!

    ‘de einde’? ‘het einde’!

    Curacao Independiente is toch wel het meest sprekende voorbeeld waar het Aapiamentu beleid van de (eigen) zakken vullende schreeuwlelijk en tuinkabouter Errol Cova toe heeft geleid.

  13. Het is al eerder gezegd : Er waren 70 gegadigden voor de LNG gas terminal op Bullenbaai. Door van alles te beloven heeft GZE de concurrentie afgeschud en is nu alleenheerser. De zwakke regering Ruggenaath met de nog zwakkere minister van financieën hebben niet in de gaten van ze Curacao in de uitverkoop doen.

  14. Zover bekend heeft GZE een MOU ondertekend om PSBBank als huisbankier te kiezen om hun bancaire zaken af te handelen. Maar de idee al om GZE aandeelhouder te maken van nieuwe op te richten lokale bank klink raar. Het ziet naar uit dat de huidige kabinet hun oplossingen in investeerders zien en zoeken. Maar er is nog geen ondertekende contract met GZE dat ze daadwerkelijk mee zullen doorgaan met de raffinaderij (upgraden hiervan of nieuwbouw)project, alleen intentie (MOU en HoA) verklaringen zijn er. In ieder geval ik ben benieuwd, aan de einde van volgend jaar of misschien ook eerder zullen we het weten!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties