31 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 16:42

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Ex-minister Croes krijgt lagere straf

Oranjestad – In de strafzaak Ibis is voormalig minister Paul Croes gistermiddag in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft hem ook zijn passief kiesrecht ontnomen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten.
Officier van justitie Patrick van der Biezen is speciaal voor deze zaak door het OM aangewezen als persofficier. Hij was binnen aanwezig toen het hof het vonnis voorlas en gaf daarna buiten voor de rechtbank – op basis van wat hij de rechters had horen zeggen – een korte verklaring aan de aanwezige pers.

,,In de zaak Ibis zijn zes verdachten. Voor deze verklaring focus ik me alleen op Paul Croes. Hij wordt gezien als de belangrijkste verdachte.”

De persofficier zei dat Croes schuldig is bevonden aan alle zes delicten waarvan hij werd verdacht. ,,Het Gerecht in Eerste Aanleg had Croes vrijgesproken van één punt, maar het hof vindt dat alle punten strafbaar zijn. Het hof legt wel een lagere straf op, van 3 jaar gevangenisstraf.”

- Advertentie -

Behalve een gevangenisstraf heeft het OM ook geëist dat het passief kiesrecht van Croes wordt ontnomen. De rechters van het hof zijn met deze eis meegegaan. ,,Croes mag 8 jaar niet actief zijn in de politiek en ook geen kandidaat zijn voor een politieke partij.”

Van der Biezen reageerde ook kort op het vonnis van de andere vijf verdachten. Eén verdachte kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van 2 weken, met een proeftijd van 3 jaar. Een andere verdachte kreeg 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van 2 jaar en daarnaast 150 uur dienstverlening. De vrouw van Croes, ook verdachte, kreeg 120 uur dienstverlening opgelegd. De andere twee verdachten zijn vrijgesproken.

In een reactie op het vonnis laat de persofficier weten dat de beslissing van het hof ‘niet onredelijk klinkt, op basis van wat we zojuist hebben gehoord’. Het OM gaat de uitspraak van de zes verdachten goed bestuderen om te beslissen of er vervolgstappen zijn.

,,Zowel de verdachten als het OM kunnen in beroep gaan tegen de beslissing van het hof. Dat heet cassatie en dat gebeurt bij de Hoge Raad in Nederland. Dat is het hoogste orgaan binnen het Koninkrijk om in beroep te gaan.”

- Advertisement -

Ex-minister Croes is op vrije voeten. ,,Het OM heeft het hof gevraagd om de schorsing van Croes op te heffen. Dat is door de rechters geweigerd. Hun uitleg om de schorsing niet op te heffen klinkt redelijk.

De omstandigheden van de ex-minister zijn niet gewijzigd toen hij twee jaar geleden werd geschorst. Om die reden ziet het hof nu geen reden om de schorsing op te heffen”, aldus de uitleg van de persofficier.

Op de vraag wanneer Croes naar de gevangenis moet om zijn straf uit te zitten, legde Van der Biezen uit dat het vonnis eerst onherroepelijk moet worden. ,,Op dit moment zijn we nog niet zo ver, er is nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan. Als het OM of één van de verdachten in beroep gaan, is het vonnis nog niet onherroepelijk.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. “Het hof legt wel een lagere straf op, van 3 jaar gevangenisstraf.” Wordt het niet tijd dat wij die waardeloze rechters terug naar Nederland sturen en desnoods rechters uit Venezuela of Colombia hier recht laten spreken?

    Het slaat toch potverdomme nergens op, het is niet dat de man en zijn gezin niet te vreten hadden. Het gaat hier om een man die een salaris van rond 18.000 gulden had en toch zijn poten niet uit de koekentrommel kon houden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -