33 C
Willemstad
• zaterdag 29 juni 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NU | Kamervoorzitter Bosma niet bij nationale slavernijherdenking na ophef over uitspraken

HomeLandenArubaNU | Kamervoorzitter Bosma niet bij nationale slavernijherdenking na ophef over...

Door Afran Groenewoud

ANP
Kamervoorzitter Martin Bosma zal op 1 juli niet aanwezig zijn bij de nationale slavernijherdenking, laat NiNsee aan NU.nl weten.

De PVV’er is er na overleg met het slavernijinstituut akkoord mee gegaan dat zijn uitnodiging wordt ingetrokken vanwege zijn omstreden uitspraken over het slavernijverleden.

Organisator NiNsee had eerder besloten om Bosma’s uitnodiging in te trekken als hij vandaag na een gesprek niet uit zichzelf zou wegblijven. Het instituut zegt dat het besluit om de uitnodiging in te trekken vanochtend in onderling overleg is genomen. Volgens het NiNsee ziet de Kamervoorzitter “het belang van een waardige herdenking” in.

“Bosma heeft onder meer de door de Staat gerehabiliteerde slavenleider en verzetsheld Tula een crimineel genoemd”, licht NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer het eerdere besluit toe. “Dit soort uitspraken zijn een klap in het gezicht van de nazaten van tot slaaf gemaakte mensen.”

Als Kamerlid zei Bosma onder meer “knettergek” te worden van de aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden. De PVV’er wilde ook de excuses die de Staat eind 2022 had aangeboden en die koning Willem-Alexander tijdens de vorige slavernijherdenking had herhaald, laten terugdraaien.

Wat voor het NiNsee ook meespeelde, is dat het instituut tijdens de herdenking protestacties tegen de komst van de Kamervoorzitter verwachtte. “Wij wilden koste wat kost voorkomen dat wij moeten optreden tegen mensen die terecht willen demonstreren tegen de aanwezigheid van Bosma bij de herdenking”, zegt Nooitmeer. “Daarom was ik bereid deze uiterste maatregel te nemen.”

Namens een coalitie van ruim 150 personen en organisaties die tegen de aanwezigheid van Bosma waren, zegt Glenn Helberg het “geweldig nieuws” te vinden dat de Kamervoorzitter wegblijft. Ook is hij blij dat het NiNsee “heeft geluisterd naar de gemeenschap”.

Sinds december is Bosma voorzitter van de Tweede Kamer. Vanuit die neutrale rol kreeg hij een uitnodiging van het NiNsee om tijdens de Nationale Herdenking op 1 juli namens het parlement een krans leggen bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark.

De geplande aanwezigheid van Bosma leidde tot veel kritiek van mensen die dat een schoffering vonden van tot slaaf gemaakte mensen en hun nazaten. Daarom stelde het NiNsee de Kamervoorzitter per brief voor om een vervanger te sturen. Een besluit om wel of niet te komen, liet het slavernijinstituut toen nog aan hemzelf.

Kort daarna maakten ook ruim 150 prominente Nederlanders en maatschappelijke organisaties de PVV’er duidelijk dat hij niet welkom is bij de herdenking. “Het is niet mogelijk om de functie te scheiden van de persoon Martin Bosma”, schreven ze.

Namens het NiNsee zegt Nooitmeer dat Bosma zijn persoon niet groter mag maken dan de nationale slavernijherdenking. “In het belang van de herdenking en het landsbelang moet hij pas op de plaats maken.”

Bron: Nu.nl

13 reacties

  1. Het slavernijverleden is tot een verdienmodel geworden van dat deel van de zwarte gemeenschap dat liever lui achterover ligt dan de handen uit de mouwen steekt.

    Niettemin heeft Nooitmeer wel gelijk, dat Bosma met zijn uitspraken over Tula niet de meest geschikte persoon is om af te vaardigen naar de herdenking.

  2. Gewoon wegblijven, en overgaan tot de orde van de dag. Blijkbaar is er maar een groep slaaf geweest. En de keerzeide van de medaille , de andere kant van het verhaal, wordt vrolijkjes onder het tapijt geveegd. Moet vooral lachen om Abu Taleb en Kuzu, als die het over de transatlantische slavernij hebben. Ze zijn hun eigen slavernijverleden gemakshalve maar even gauw vergeten.

  3. Zeer terecht.
    Met zo’n vieze instelling als de dames/Hh van de PVV is het al erg genoeg dat zij plaats kunnen nemen in de a.k. regering.,
    het is dat we in NL een democratie’ hebben maar slechts 23% heeft voor deze club gekozen.
    Ik hoor daar in ieder geval niet bij!
    We wachten 2/7 af.

  4. Slaaf is diegene die wacht tot een ander ze verlost en altijd vindt dat iemand voor hun moet betalen. De chinees zorgt voor zichzelf, kwam als armoedzaaier naar de eilanden, maar doppen hun eigen boontjes, de hindoe, de javaan, de Portugees, de libanees, allen kwamen ze als eenvoudige mensen naar deze eilanden, maar maakten er wat van. Waarom zijn types als Gario, Rennox, Pik Pisas, Silvana en afriye en de hele zure kliek van Keti koti zo afhankelijk van de centjes van anderen.? geef de Chinees een stad, en je krijgt een welig tierende Chinatown bruisend van economische activiteiten bol van de eettenten.Geef de Portugees een stuk land, en je hebt landbouw, en daarna Toko’s. Geef de libanees een plek in je land, en hij gaat handel drijven. Geef de ydk een woning, flat, studiemogelijkheid, uitkering subsidie, bijstand, etc en hij maakt van de wijk een ghetto vol criminaliteit.

  5. Kennelijk gaat de macht van protest voeren zo ver dat hiermee instituties als de Vz 2K aan de kant gezet kunnen worden, nota bene een vertegenwoordiger van de democratische staat in Nederland. Dit is een ondermijning van de Nederlandse Staat. Bosma haalde aan dat Tula verantwoordelijk was voor de moord op een Nederlandse onderwijzer op Curacao.

    https://youtu.be/4iBNrXjGwVI?si=Lin046mHXXs7yJLe

    De echte geschiedenis kun je niet vervalsen, maar als we collectief toestaan dat de geschiedenis over Tula wordt vervalst, dan is dat een nieuw soort discriminatie. Hier wordt Nederland gediscrimineerd en dat laten we zomaar gebeuren? Wat is Keti Koti waard als als nieuwe ketenen worden aangebracht aan vertegenwoordigers van de Nederlandse Staat? Het woord “Makamba” is inmiddels een scheldnaam voor blanken uit Nederland.

  6. @Best triest eigenlijk te constateren dat er belangengroeperingen zijn die namens ons zeggen te handelen, maar zelf niet berijpen wat er speelt.

    Het zijn dan ook eigen belangengroeperingen die er enkel zijn voor eigen belang. Net als in Nederland de Asielindustrie en de BLM industrie is dit ook een industrie waar een groot aantal mensen een flinke boterham verdienen. Kijk maar naar het cv van een aantal van de kornuiten. Rapper of zgn kunstenaar of activist. (maar bv Akwasi is gewoon een millionair hoe dan als rapper zonder hits?). Maar de gemiddelde black man of woman zitten nog in de armoede.

  7. Terwijl we nieuwe slavernij worden ingerold, zijn ze in Nederland druk bezig excuses te vragen voor het verleden.
    Op de ABC-eilanden zijn ze druk bezig geld te verdelen die ze nooit zullen ontvangen, omdat ze menen dat de geboden excuses namens Nedeland, het tegoed rechtvaardigen.
    Ondertussen vechten ze elkaar de tent uit, zonder in te zien dat we weer verdeeld worden.
    Best triest eigenlijk te constateren dat er belangengroeperingen zijn die namens ons zeggen te handelen, maar zelf niet berijpen wat er speelt.
    Leven we in een fantastische of Fantasme wereld?

  8. Opheffen dat achterlijke instituut. Nog even en we gaan de slachtoffers van de 80- jarige oorlog ook nog herdenken. Ga werken voor je geld. 150 prominenten. Zoveel heeft Nederland er niet eens.

  9. Heb zojust(geen stijl) een paar ingezonden stukken gelezen: Bijna iedereen is het roerend mee eens om per direkt alle subsidies aan Keti koti stop te zetten. Eigen broek ophouden dus.

  10. Dat groepje gifkikkers Ninsee wenst dus niet dat de voorzitter van de Nederlandse volksvertegenwoordiging aanwezig is; dus vindt het dan later niet raar als de Nederlandse bevolking tegen hen zegt “zoek het zelf maar uit”.

  11. Even gegoogeld op de naam Linda Nooitmeer. En ze ziet er precies uit als ik dacht. Wat een trieste bedoening zeg. Die Glen is ook een miezerig mannetje dus daar praten we niet over.

    Steek die 1 juli maar in je r@@t zou ik zeggen als ik Bosma was. Hij weet gelukkig ook wel dat het Nietsnutsee kwebbelinstituut niet namens ons spreekt. Zou me niks verbazen als de booswigten van de Curacaose politiek achter deze boycot zitten

  12. Cancel en woke is een groot onderdeel van de BLM en dit soort clubjes. Er is maar 1 mening en als je het niet eens bent of zelfs maar 1 kritische vraag stelt ben je out.
    Lijkt me juist belangrijk dat de kamer voorzitter aanwezig is en wellicht kan je met hem in gesprek over je argumenten.

  13. was niet de gedachte achter de slavernij herdenking om meer awareness en kennis over het verleden op te doen?

    de tendens lijkt nu eerder naar uitsluiting te gaan: iedereen die erop wijst dat slavernij een tijdsloos probleem is, en dat de atlantische slavernij maar een van de trieste voorbeelden is van uitbuiting wordt nu meteen als fout gelabeld. en als wij dan toch uitbuiting willen herdenken waarom dan niet de uitbuiting van de generaliteits landen meteen meenemen in deze herdenking?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties