32 C
Willemstad
• vrijdag 28 juni 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Meer aandacht voor grote schulden’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Meer aandacht voor grote schulden’

Ondernemers niet kapotmaken, maar ze moeten wel hun belastingen betalen

Persbureau Curacao
Willemstad – De ondernemers van Curaçao zorgen voor het overgrote deel van de belastingopbrengsten en ‘het is zeker niet de bedoeling om ondernemingen kapot te maken door onredelijk hoge aflossingsverplichtingen op te leggen’.

Toch zal de druk op deze groep nóg verder worden opgevoerd: ,,Het moet duidelijk zijn dat van alle belastingplichtigen, zakelijk en particulier, wordt verwacht dat zij zich houden aan hun wettelijke fiscale verplichtingen.”

Door organisatorische wijzigingen is duidelijk de nadruk gelegd op de invordering van zakelijke klanten terwijl het voor particuliere klanten eenvoudiger is geworden om in contact te komen met de Belastingdienst. Onder andere via periodieke managementrapportages monitort de minister van Financiën de ontwikkelingen binnen de fiscus en spreekt hij het management van de Belastingdienst aan indien op bepaalde vlakken dient te worden bijgestuurd.

,,Het is voor het publiek niet altijd direct zichtbaar”, zo wordt vanuit de overheid gesteld, ,,maar binnen de Belastingdienst wordt hard gewerkt aan de verbetering van de dienstverlening aan de klanten en het verhogen van de belasting- en premieopbrengsten.”

In dat kader zijn in 2023 enkele organisatorische wijzigingen doorgevoerd bij de afdeling ‘bijzondere invordering’ die belast is met de invordering van belasting- en premieschulden. Zoals gisteren gepubliceerd door het Antilliaans Dagblad, bestaat het invorderingsbestand uit een relatief kleine groep klanten met bijzonder hoge belastingschulden en een zeer grote groep met relatief lage belastingschulden.

De groep klanten met relatief lage belastingschulden betreft veelal particulieren met schulden uit hoofde van ozb (onroerendezaakbelasting), erfpacht, afvalstoffenbelasting et cetera. Minister Javier Silvania (MFK) heeft al eerder kenbaar gemaakt ‘dat de focus van de invordering op de zakelijke klanten moet liggen’.

De zakelijke klanten zorgen voor zo’n 95 procent van de totale belastingopbrengsten. In de praktijk bleek dat het voor de invorderaars soms lastig was om voldoende tijd vrij te maken voor de invordering van zakelijke klanten vanwege de grote groep particulieren die bijvoorbeeld een betalingsregeling wilden treffen voor relatief kleine schulden. ,,Dit had tot gevolg dat de schulden van de zakelijke klanten gestaag bleven stijgen”, aldus Financiën.

Speciaal team
Om dit tij te keren is het team ‘particulieren’ ingesteld. Dit team bestaat uit acht medewerk(st)ers en een coördinatrice die gezamenlijk ruim 60.000 particuliere klanten bedienen met schulden tot maximaal 10.000 gulden, oftewel meer dan de helft van het totale aantal klanten met een belastingschuld. De openstaande schuld bij deze groep particuliere klanten bedraagt ruim 145 miljoen, slechts 4,5 procent van de totale openstaande schuld van 3,2 miljard gulden.

Door het afzonderen van de particuliere klanten in een afzonderlijk team hebben de reguliere invorderaars meer ruimte gekregen voor de invordering van de zakelijke klanten”, vervolgt de uitleg.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. “De ondernemers van Curaçao zorgen voor het overgrote deel van de belastingopbrengsten” Ehm nee meneren en mevrouwen van de overheid. Dat doen ze dus niet. Ik weet dat het te hoog gegrepen is voor de dwarsfluitspelers, politiepetten, plaatjesdraaiers en veroordeelde criminelen die in de overheid zitten te stinken op hun pluche stoel, maar het probleem is juist dat de ondernemers niks afdragen. Hun steken alles in de zak en als het echt niet meer kan dan is het aju paraplu en mogen de werknemers teleurgesteld afdruipen naar huis. Maar ja met een dikke pad als directeur die nog niet fatsoenlijk op zijn stoel past en een Paljas die zichzelf de bijnaam pikiepik heeft gegeven kun je niks anders dan stom achterlijk gedachtengang verwachten.

    De enige reden waarom PikkiePaljas nog in zijn eigen kunnen geloofd is omdat hij met luchtfietsers als schuddekont van Puffelen te maken heeft gehad.

    Eniwee laten we zien of er 1 dubbeltje binnenkomt

  2. Ongelofelijk dat het na bijna 14 jaar onafhankelijkheid nog zo’n financiële puinhoop op het eiland is. Het lijkt Suriname wel. Diep triest !

  3. “De ondernemers van Curaçao zorgen voor het overgrote deel van de belastingopbrengsten en ‘het is zeker niet de bedoeling om ondernemingen kapot te maken”.
    Nee, natuurlijk niet! Laat de schulden maar oplopen! De maandelijkse inhoudingen op de lonen van het personeel lekker achterhouden. Wegsluizen en na een paar maanden zich failliet laten verklaren of gewoon de boel sluiten en wegwezen.
    Winstbelasting? We hebben nooit winst gemaakt want we weten niet eens wat dat is.
    Sociale verzekeringen? AOV en BVZ premie afdragen? Ho maar, wie dan leeft wie dan zorgt.
    Schandalig dat de overheid niet op tijd ingrijpt of duidt dit meer op vriendjes politiek.
    De burger is er maar mooi mee. Wegen kunnen amper onderhouden worden, water en electra tarieven zijn schandalig hoog, uitkeringen w.o. AOV zijn al jaren bevroren ondanks dat de kosten voor levensonderhoud maar blijven stijgen.
    Vraag me af wat de komende verkiezingen gaan brengen. Er zal wel weer veel beloofd worden en de nodige pastechies uitgedeeld worden die het klootjesvolk zonder morren zal aannemen zonder te beseffen dat het eigenlijk allemaal wel beter zou kunnen.
    Hoeveel staat er nog aan de verkeerde kant van de balans? Zo’n 3.500.000.000
    oninbare guldentjes? Dank u belastingdienst!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties