
Het is wachten op onderzoeksresultaat in de zaak ‘Babel’, waarin oud-premier Gerrit Schotte en zijn levenspartner Cicely van der Dijs worden verdacht. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd weten.
Alleen dan kunnen zij iets zeggen over een mogelijke datum waarop de zaak zal voorkomen. Eerder liet het OM in een persbericht weten het onderzoek ‘Babel’ zo snel mogelijk voor de rechter te brengen.
,,Zodra het onderzoek gereed is zullen beide verdachten, Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs, worden gedagvaard om voor de rechter te verschijnen”, liet het OM weten.
Het is nu wachten totdat dat onderzoek gereed is. Ondertussen zijn de beide verdachten, Van der Dijs en Schotte nog gehoord in het onderzoek, bevestigt het OM. Ook anderen, waarover het OM niet verder wil uitweiden, zijn gehoord.
Dat het onderzoek zo lang duurt, heeft te maken met de zogenoemde rechtshulpverzoeken. De resultaten daarvan moeten nog worden toegevoegd aan het dossier. Het is niet duidelijk of het OM het hier heeft over nieuwe rechtshulpverzoeken of dat het gaat om een eerder rechtshulpverzoek aan Italië gaat. Er werd in het Zuid-Europese land onder andere een huiszoeking gedaan. Ook werden daar verschillende getuigen gehoord.
Hoewel het OM zelf geen verdere uitspraken doet over deze huiszoeking, deden er direct na het rechtshulpverzoek al verschillende geruchten de ronde dat dit bij Francesco Corallo zou zijn; het was immers zijn bedrijf BPlus dat verdachte stortingen – een van 140.000 dollar en een van 73.422 dollar – heeft gedaan op de rekening van Van der Dijs.
Over de huiszoeking in Italië beperkte het OM op Curaçao zich tot de volgende verklaring: ,,In de afgelopen week is op verzoek van het Openbaar Ministerie, en na daartoe verkregen toestemming van de autoriteiten aldaar, huiszoeking gedaan in Italië. Daarnaast zijn diverse getuigen gehoord, zowel in Italië als in Sint Maarten. Ook op Curaçao zijn er vandaag (gisteren, red.) meerdere getuigen gehoord.”
Schotte zelf, en over wie de rechter-commissaris uiterlijk maandag een beslissing zal nemen inzake de rechtmatigheid van de voortzetting van de inverzekeringstelling, is gistermiddag door het onderzoeksteam van de Landsrecherche nader gehoord.
Hoe lang het nog gaat duren voordat de onderzoeksresultaat( en) binnen zijn, is ook bij het OM onbekend.
Bron: Antilliaans Dagblad