29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Wilsoe spreekt zichzelf tegen inzake inkeerregeling

HomeNieuwsWilsoe spreekt zichzelf tegen inzake inkeerregeling

 

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (Pueblo Soberano) heeft met zijn brief van 21 mei aan de Staten van Curaçao zijn eigen schrijven aan de gouverneur van Curaçao van 21 december vorig jaar tegengesproken. Het gaat specifiek om de instructies van Wilsoe en de minister van Financiën op het gebied van de inkeerregeling.

In zijn brief aan de Staten stelt Wilsoe dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar loterijbaas Robbie dos Santos in de Bientu-zaak indruist tegen de inkeerregeling, die vorig jaar door de Staten is aangenomen.

Via deze regeling konden burgers inkomsten en winsten die zij hadden verzwegen, alsnog bij de belasting opgeven.

Door deze publicatie van deze wet is deze inkeerregeling deel geworden van het fiscaal- en strafrecht van Curaçao. Deze publicatie houdt in dat burgers het recht hebben en erop kunnen rekenen dat de Curaçaose overheid, inclusief de Belastingdienst en het OM, deze regeling accepteert en respecteert.”

Volgens Wilsoe had hij in deze zaak geen andere keus dan de procureur-generaal (PG) een algemene aanwijzing te geven dat hij zich te allen tijde moet houden aan wetten en beleid, die op Curaçao van kracht zijn. Zeker gezien het feit dat het onderzoek tegen de inkeerregeling indruiste en omdat de PG hem in deze zaak verkeerd had geïnformeerd.

Dit houdt in dat hij (PG Dick Piar, red.) het begin van een strafrechtelijk onderzoek met een fiscaal karakter over moet laten aan de competente autoriteiten, namelijk de Belastingdienst. Onder mijn leiding als Justitie-minister kan het niet zo zijn dat het OM tegen de wet handelt.”

Deze stelling is geheel tegenstrijdig met de instructie op de beleidsnota Inkeerregeling van 21 december 2011, die door Wilsoe en Gerrit Schotte (MFK) als interimminister van Financiën werd verstuurd aan de gouverneur. Deze brief stelt dat het OM te allen tijde haar bevoegdheden behoudt om te vervolgen.

“De minister van Financiën en de minister van Justitie vaardigen in dit kader de volgende instructies uit: De Inspecteur der Belastingen heeft een meldingsplicht in die gevallen waar er een gereed vermoeden bestaat van een strafbaar feit. Het Openbaar Ministerie behoudt te allen tijde haar bevoegdheden om bij vermoeden van een strafbaar feit, strafvervolging conform het strafrecht in te stellen.”

Het OM had dus naar aanleiding van deze brief van 21 december een ‘algemene instructie’ om juist te vervolgen in geval van zelfs vermoeden van strafbare feiten in het kader van de Inkeerregeling.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties