27 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 23:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Wilsoe spreekt zichzelf tegen inzake inkeerregeling

 

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (Pueblo Soberano) heeft met zijn brief van 21 mei aan de Staten van Curaçao zijn eigen schrijven aan de gouverneur van Curaçao van 21 december vorig jaar tegengesproken. Het gaat specifiek om de instructies van Wilsoe en de minister van Financiën op het gebied van de inkeerregeling.

In zijn brief aan de Staten stelt Wilsoe dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar loterijbaas Robbie dos Santos in de Bientu-zaak indruist tegen de inkeerregeling, die vorig jaar door de Staten is aangenomen.

Via deze regeling konden burgers inkomsten en winsten die zij hadden verzwegen, alsnog bij de belasting opgeven.

- Advertentie -

Door deze publicatie van deze wet is deze inkeerregeling deel geworden van het fiscaal- en strafrecht van Curaçao. Deze publicatie houdt in dat burgers het recht hebben en erop kunnen rekenen dat de Curaçaose overheid, inclusief de Belastingdienst en het OM, deze regeling accepteert en respecteert.”

Volgens Wilsoe had hij in deze zaak geen andere keus dan de procureur-generaal (PG) een algemene aanwijzing te geven dat hij zich te allen tijde moet houden aan wetten en beleid, die op Curaçao van kracht zijn. Zeker gezien het feit dat het onderzoek tegen de inkeerregeling indruiste en omdat de PG hem in deze zaak verkeerd had geïnformeerd.

Dit houdt in dat hij (PG Dick Piar, red.) het begin van een strafrechtelijk onderzoek met een fiscaal karakter over moet laten aan de competente autoriteiten, namelijk de Belastingdienst. Onder mijn leiding als Justitie-minister kan het niet zo zijn dat het OM tegen de wet handelt.”

Deze stelling is geheel tegenstrijdig met de instructie op de beleidsnota Inkeerregeling van 21 december 2011, die door Wilsoe en Gerrit Schotte (MFK) als interimminister van Financiën werd verstuurd aan de gouverneur. Deze brief stelt dat het OM te allen tijde haar bevoegdheden behoudt om te vervolgen.

- Advertisement -

“De minister van Financiën en de minister van Justitie vaardigen in dit kader de volgende instructies uit: De Inspecteur der Belastingen heeft een meldingsplicht in die gevallen waar er een gereed vermoeden bestaat van een strafbaar feit. Het Openbaar Ministerie behoudt te allen tijde haar bevoegdheden om bij vermoeden van een strafbaar feit, strafvervolging conform het strafrecht in te stellen.”

Het OM had dus naar aanleiding van deze brief van 21 december een ‘algemene instructie’ om juist te vervolgen in geval van zelfs vermoeden van strafbare feiten in het kader van de Inkeerregeling.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -