26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD: Wilsoe gaf PG verbod

HomeNieuwsAD: Wilsoe gaf PG verbod
Kantoorgenoten en partners Mr. Eldon 'Peppie'  Sulvaran en mr. Chester Peterson werken op basis van een retainerfee voor de Minister van Algemene Zaken Gerrit Schotte en de Minister van Justitie Elmer Wilsoe op basis van een Ministerraadsbelsuit van 5 oktober 2011.
Kantoorgenoten en partners Mr. Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en mr. Chester Peterson werken op basis van een retainerfee voor de Minister van Algemene Zaken Gerrit Schotte en de Minister van Justitie Elmer Wilsoe op basis van een Ministerraadsbelsuit van 5 oktober 2011.

Willemstad – Justitieminister Wilsoe (Pueblo Soberano) gaf procureur-generaal Dick Piar een verbod om vervolging in te stellen of vervolging voort te zetten in fiscale strafzaken.

Dat gebeurde per brief van 16 april 2012 in verband met de veel besproken Bientu-zaak, waarin loterijhouder Robbie dos Santos hoofdverdachte is.

Zelf noemt Wilsoe dit een ‘algemene aanwijzing’ aan de PG. De minister geeft deze aanwijzing openlijk toe in correspondentie met het Statenlid Magali Jacoba van oppositiepartij PAR, die zelf de laatste minister van Justitie was van de Nederlandse Antillen tot dit land per 10-10-’10 werd ontmanteld.

Wilsoe haalt in zijn uitleg aan Jacoba letterlijk aan wat hij aan PG Piar had geschreven:

,,Ingaande onmiddellijk na ontvangst van dit schrijven door u wordt het Openbaar Ministerie verboden daden van vervolging te ondernemen in alle fiscale zaken, zonder dat de zaak in overeenstemming met de wet en de door deze regering gepubliceerde beleidsregels door de Directeur der Belastingen aan het OM is overgedragen. Dit houdt automatisch in dat het OM bij dezen ook wordt opgedragen alle lopende vervolgingen in niet door de Directeur der Belastingen overgedragen zaken te schorsen en ieder dergelijk onderzoek te onderbreken.”

Aldus Wilsoe, die er waarschuwend aan toevoegde: ,,Dit langs elkaar heen werken is voor de regering geen optie.”

Dit staat in een brief van 24 mei aan de PAR-parlementariër. Op die dag beantwoordde minister Wilsoe de schriftelijke Statenvragen van Jacoba van zowel 10 mei als 14 mei. Het betrof vragen inzake de (vermeende) inmenging van de bewindsman van Justitie inzake de individuele, nog lopende, strafzaak Bientu met Dos Santos in de hoofdrol.

Die persoonlijke bemoeienis kwam voor het eerst naar buiten met zijn brief van 25 april aan de US Department of State (Buitenlandse Zaken) en de US Department of Justice (Justitie).

Medio mei herhaalde Wilsoe’s waarnemer, minister Carlos Monk (ook PS), deze actie met een vergelijkbaar schrijven aan Washington. Op 10 en 22 mei stuurde de minister van Justitie brieven naar de Staten, waarin hij inging op het zijns inziens onrechtmatige beslag door het OM op tientallen miljoenen dollars aan banktegoeden van Dos Santos in de VS en op de volgens hem ondeugdelijke vervolging door het OM van een fiscaal delict. Wilsoe zegde het vertrouwen in PG Piar op en kondigde op 10 mei aan dat zijn ‘volgende stap’ zou zijn om het strafrechtelijk onderzoek Bientu stop te zetten.

Advocaat Dos Santos klaagt bij minister

In zijn twee brieven aan parlementariër Jacoba van oppositiefractie PAR geeft PS-minister Wilsoe van Justitie toe dat hij in de zaak Bientu rechtstreeks werd benaderd door de raadsman van hoofdverdachte Dos Santos, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, die zijn beklag deed over de werkwijze van en de vervolging door het Openbaar Ministerie van zijn cliënt.

Niet zomaar een cliënt, maar één waarvan het gerecht op Curaçao toestemming gaf om voor 60 miljoen dollar beslag te laten leggen op banktegoeden in de VS van offshore-vennootschappen gevestigd in de BVI. Een cliënt ook die in verband wordt gebracht als belangrijke financier van politieke partijen.

Advocaat Sulvaran heeft ook op een andere manier dan alleen als raadsman van Dos Santos contact met minister Wilsoe. In zijn schrijven stelt de bewindman zelf dat de relatie die hij heeft met Sulvaran dateert van de oprichting van de pressiegroep Fundashon Kòrsou Fuerte i Outónomo, die volgens Wilsoe streed en strijdt tegen het inleveren van autonomie door Curaçao, zoals onder de vorige (Antilliaanse) regering is gebeurd.

Verder heeft het advocatenkantoor waar Sulvaran partner van is – Sulvaran & Peterson – een zogeheten retainerovereenkomst met de minister van Justitie (en overigens ook met de minister van Algemene Zaken, MFK-premier Gerrit Schotte) om de bewindsman met juridisch advies bij te staan.

Dat gebeurt op basis van een besluit van de ministerraad van 5 oktober 2011. Maar, zo meldt Wilsoe: Het is niet primair Sulvaran, maar zijn kantoorgenoot en partner Chester Peterson die de minister van Justitie juridisch adviseert.

Dat dit leidt tot complexe situaties en constructies die tegen belangenverstrengeling aan (kunnen) leunen, blijkt wel uit de volgende situatie:

– begin oktober dus tekent de regering een contract met het kantoor Sulvaran & Peterson om op te treden als min of meer vaste juridisch adviseur;

– eind oktober ontvangt de regering van de advocaten van Dos Santos (waaronder Sulvaran van datzelfde kantoor) een schrijven waarin de regering verantwoordelijk en aansprakelijk wordt gesteld voor alle geleden schade in de zaak Bientu.

Wilsoe geeft in zijn brief aan Jacoba toe dat hij ook met Sulvaran van gedachten wisselt over zaken die betrekking hebben op zijn portefeuille als minister van Justitie.

Bijvoorbeeld, aldus de bestuurder, inzake de controversiële BOB-wet (Bijzondere Opsporingsbevoegdheden); die wel werd goedgekeurd door het parlement, maar nog steeds niet van kracht is verklaard door de regering.

Wat Wilsoe in zijn brieven niet vermeldt, is dat Sulvaran ten aanzien van justitie nóg een rol heeft, namelijk als fel en publiek criticaster van de rechterlijke macht.

Enkele weken geleden zette Sulvaran de aanval in op zowel de staande magistratuur (het OM) als de zittende magistratuur (rechters), die misbruik van hun (machts)positie zouden maken.

Ondanks een uitvoerige reactie van Hofpresident Lisbeth Hoefdraad ging Sulvaran toch, of mogelijk juist, door in een serie van circa zes afleveringen.

Het is geen geheim dat partijleider Helmin Wiels van Wilsoe – die dus geadviseerd wordt door het kantoor van Sulvaran – al voor en na de verkiezingen van augustus 2010 heftige kritiek uitte richting OM en rechters, die hij ‘corrupt’ noemde, en dat hij aandrong op een parlementaire enquête.

Onlangs besloot de Staten tot zo’n parlementair onderzoek naar de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), dat afgelopen week werd uitgebreid met tevens een enquête naar het OM. Sulvaran stelde namens cliënt Dos Santos de regering aansprakelijk voor eventuele schade door het beslag in Amerika.

Ook heeft Sulvaran zich bij de minister telefonisch beklaagt over de door het OM gehanteerde procedures in de zaak Bientu, aldus Wilsoe open en bloot in zijn correspondentie met PAR-politica Jacoba.

Op zijn beurt heeft Wilsoe PG Piar van deze klachten van Dos Santos’ raadsman op de hoogte gesteld en voorgesteld dat beide ‘bij elkaar komen om hun meningsverschillen’ te bespreken. ,,Ik heb begrepen dat dit ook is gebeurd.”

Sulvaran heeft verder óók zijn beklag gedaan bij de Justitieminister van het feit dat het OM weigerde het bevel op te volgen in het vonnis van 4 april om (op basis van de eerste machtiging) het beslag op de bankrekeningen van Dos Santos in de VS in te trekken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties