27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 07:59

Laatste reacties

- Advertentie -

Wilsoe: CID moet hart van politiekorps worden

Elmer Wilsoe-3
Elmer Wilsoe: CID moet hart van politiekorps worden

WILLEMSTAD — De Criminele Inlichtingendienst (CID) moet het hart worden van het Korps Politie Curaçao (KPC), zodat de agenten informatiegestuurd te werk kunnen gaan om de criminaliteit te bestrijden. Dat zei voormalig minister van Justitie en tevens Statenlid Elmer ‘Kadë’ Wilsoe (PS) vanochtend tijdens de Statenvergadering over criminaliteit, die door Armin Konket en Zita Jesus-Leito van de PAR en het onafhankelijk lid Omayra Leeflang werd aangevraagd, naar aanleiding van het fatale schietincident bij de luchthaven vorige maand. Daarbij vielen ook diverse gewonden.

Het Statenlid opende zijn betoog een beetje cynisch. Volgens Wilsoe willen Statenleden altijd met de Justitie-minister vergaderen nadat er een ernstig misdrijf is gepleegd, maar gaan zij daarna weer door met hun leven. Hij neemt aan dat de enige reden voor deze leden is, de bevolking bewijzen dat zij de stijgende criminaliteit niet tolereren.

“Ervaring heeft mij cynisch gemaakt”, aldus Wilsoe.

Hij verduidelijkte dat criminaliteit niet zomaar aangepakt kan worden. Volgens Wilsoe worden jongeren thuis, door vrienden en op school gevormd en opgevoed. Daarom vindt hij het noodzakelijk om met meer preventieve acties te komen en moet de overheid de actie ‘Ta Basta Awor’ beter ‘verkopen’ aan de bevolking.

- Advertentie -

Wilsoe vindt op de eerste plaats dat preventie veel belangrijker is dan repressie, om de criminaliteit de kop in te drukken. Volgens het Statenlid vallen wij steeds terug op repressieve acties en denkt men de criminaliteit te kunnen bestrijden door steeds meer criminelen op te pakken en hen steeds hogere celstraffen op te leggen.

“Niets is minder waar. Daarom wordt de aanwas ook steeds jonger. De leeftijd blijft dalen.”

In het kader van betere preventie wil Wilsoe dat de criminele inlichtingendienst CID, ‘het hart wordt van het politiekorps’. “Anders kan het korps niet op basis van verkregen informatie werken.”

Ook Wilsoe vindt de rolmodellenactie die het Openbaar Minister gisteren heeft ingevoerd, net als diverse andere Statenleden een zeer goed plan.

Hij gaf aan wel te betreuren dat de minister van Onderwijs Irene Dick (PS), niet uitgenodigd werd voor de Statenvergadering van vanochtend. Kennelijk wilde Wilsoe een voorstel doen aan Dick, maar deed hij dat aan onder meer minister Navarro.

Het Statenlid wees op de diverse jongeren sportteams die al meerdere malen medailles in het buitenland hebben gewonnen, en meent dat deze jongeren toespraken moeten kunnen houden bij de diverse scholen op het eiland.

“Een kind inspireert een ander kind veel makkelijker dan een oude bok die hen komt vertellen over sport”, aldus Wilsoe.

Verder merkte Wilsoe op dat eerder al diverse preventieacties zijn ingevoerd. In verband hiermee verzocht Wilsoe de minister om de Staten de stand van zaken van deze actie te doen toekomen.

Ook wil hij de actuele criminaliteitscijfers krijgen. Hij wees op de afspraak die de Staten met de minister van Justitie hebben gemaakt, dat de minister om de drie maanden de stand van zaken met betrekking tot de criminaliteit op het eiland moet geven.

Ook wees hij op het feit dat het laatste rapport over ‘Aanpak geprioriteerde delicten’ afgelopen maart is uitgebracht en wil hij de actuele resultaten hiervan, dus van januari tot en met juli van dit jaar.

GOG

Wilsoe wees verder op de bouw bij de Justitiële Jeugdinrichting (JJIC, voorheen GOG). Volgens het PS-lid kan men in de buurt van de Capriles Kliniek zien dat er bij het GOG ‘een afschuwelijke muur’ wordt gebouwd.

“Het is niet sympathiek voor een inrichting, waar jongeren gecorrigeerd en gevormd moeten worden. Het lijkt wel op een gevangenis.”

Een ander alternatief is voor Wilsoe de marinekazerne Suffisant, die verderop gevestigd is.

“Daar geldt hetzelfde idee voor beveiliging. Daar hebben ze echter spijlen gebruikt, die voor een aangenamer imago zorgen.”

Bij het GOG kunnen de jongeren zich onderdrukt voelen, zei Wilsoe.

“En dat helpt niet.”

Bron: Amigoe

Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Als deze ex minister van Justitie ( met zijn bijnaam, hangbuik varkentje) zich niet zoveel bezig had gehouden met snoepreizen en onzin brieven, maar meer aandacht aan de criminelen opkomst, waaronder, onderwereld menging bovenwereld waaronder zijn eigen kabinet aan mee werkte. Komt nu met een voorstel wat ik noem, de put dempen als het kalf verzopen is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -