28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Wilsoe: CID moet hart van politiekorps worden

HomeMediaWilsoe: CID moet hart van politiekorps worden
Elmer Wilsoe-3
Elmer Wilsoe: CID moet hart van politiekorps worden

WILLEMSTAD — De Criminele Inlichtingendienst (CID) moet het hart worden van het Korps Politie Curaçao (KPC), zodat de agenten informatiegestuurd te werk kunnen gaan om de criminaliteit te bestrijden. Dat zei voormalig minister van Justitie en tevens Statenlid Elmer ‘Kadë’ Wilsoe (PS) vanochtend tijdens de Statenvergadering over criminaliteit, die door Armin Konket en Zita Jesus-Leito van de PAR en het onafhankelijk lid Omayra Leeflang werd aangevraagd, naar aanleiding van het fatale schietincident bij de luchthaven vorige maand. Daarbij vielen ook diverse gewonden.

Het Statenlid opende zijn betoog een beetje cynisch. Volgens Wilsoe willen Statenleden altijd met de Justitie-minister vergaderen nadat er een ernstig misdrijf is gepleegd, maar gaan zij daarna weer door met hun leven. Hij neemt aan dat de enige reden voor deze leden is, de bevolking bewijzen dat zij de stijgende criminaliteit niet tolereren.

“Ervaring heeft mij cynisch gemaakt”, aldus Wilsoe.

Hij verduidelijkte dat criminaliteit niet zomaar aangepakt kan worden. Volgens Wilsoe worden jongeren thuis, door vrienden en op school gevormd en opgevoed. Daarom vindt hij het noodzakelijk om met meer preventieve acties te komen en moet de overheid de actie ‘Ta Basta Awor’ beter ‘verkopen’ aan de bevolking.

Wilsoe vindt op de eerste plaats dat preventie veel belangrijker is dan repressie, om de criminaliteit de kop in te drukken. Volgens het Statenlid vallen wij steeds terug op repressieve acties en denkt men de criminaliteit te kunnen bestrijden door steeds meer criminelen op te pakken en hen steeds hogere celstraffen op te leggen.

“Niets is minder waar. Daarom wordt de aanwas ook steeds jonger. De leeftijd blijft dalen.”

In het kader van betere preventie wil Wilsoe dat de criminele inlichtingendienst CID, ‘het hart wordt van het politiekorps’. “Anders kan het korps niet op basis van verkregen informatie werken.”

Ook Wilsoe vindt de rolmodellenactie die het Openbaar Minister gisteren heeft ingevoerd, net als diverse andere Statenleden een zeer goed plan.

Hij gaf aan wel te betreuren dat de minister van Onderwijs Irene Dick (PS), niet uitgenodigd werd voor de Statenvergadering van vanochtend. Kennelijk wilde Wilsoe een voorstel doen aan Dick, maar deed hij dat aan onder meer minister Navarro.

Het Statenlid wees op de diverse jongeren sportteams die al meerdere malen medailles in het buitenland hebben gewonnen, en meent dat deze jongeren toespraken moeten kunnen houden bij de diverse scholen op het eiland.

“Een kind inspireert een ander kind veel makkelijker dan een oude bok die hen komt vertellen over sport”, aldus Wilsoe.

Verder merkte Wilsoe op dat eerder al diverse preventieacties zijn ingevoerd. In verband hiermee verzocht Wilsoe de minister om de Staten de stand van zaken van deze actie te doen toekomen.

Ook wil hij de actuele criminaliteitscijfers krijgen. Hij wees op de afspraak die de Staten met de minister van Justitie hebben gemaakt, dat de minister om de drie maanden de stand van zaken met betrekking tot de criminaliteit op het eiland moet geven.

Ook wees hij op het feit dat het laatste rapport over ‘Aanpak geprioriteerde delicten’ afgelopen maart is uitgebracht en wil hij de actuele resultaten hiervan, dus van januari tot en met juli van dit jaar.

GOG

Wilsoe wees verder op de bouw bij de Justitiële Jeugdinrichting (JJIC, voorheen GOG). Volgens het PS-lid kan men in de buurt van de Capriles Kliniek zien dat er bij het GOG ‘een afschuwelijke muur’ wordt gebouwd.

“Het is niet sympathiek voor een inrichting, waar jongeren gecorrigeerd en gevormd moeten worden. Het lijkt wel op een gevangenis.”

Een ander alternatief is voor Wilsoe de marinekazerne Suffisant, die verderop gevestigd is.

“Daar geldt hetzelfde idee voor beveiliging. Daar hebben ze echter spijlen gebruikt, die voor een aangenamer imago zorgen.”

Bij het GOG kunnen de jongeren zich onderdrukt voelen, zei Wilsoe.

“En dat helpt niet.”

Bron: Amigoe

Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Als deze ex minister van Justitie ( met zijn bijnaam, hangbuik varkentje) zich niet zoveel bezig had gehouden met snoepreizen en onzin brieven, maar meer aandacht aan de criminelen opkomst, waaronder, onderwereld menging bovenwereld waaronder zijn eigen kabinet aan mee werkte. Komt nu met een voorstel wat ik noem, de put dempen als het kalf verzopen is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties