30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Wilsoe: Belastingteruggave aan Ctex slechte zaak

Elmer WilsoeWILLEMSTAD — Het is een slechte zaak dat de overheid heeft besloten om Ctex met terugwerkende kracht drie miljoen gulden kwijt te schelden. Dat is de mening van PS-Statenlid en oud-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe. In een brief aan minister Stanley Palm (Pais) van Economische Ontwikkeling stelt hij een aantal vragen over Ctex.

Advertentie

- Advertentie -

Het is onlangs in de ministerraad besloten om het door Ctex geclaimde bedrag van 2.872.215,38 gulden terug te storten.
Alleen de PSministers hebben niet met dit besluit ingestemd, zo meldde Wilsoe eerder deze week tegen Radio Hoyer.

Ctex, het grote datacenter dat op Mahuma aan het verrijzen is, kreeg in juni van dit jaar de status van E-zone, en dat betekent dat het bedrijf minder belasting hoeft te betalen.
Volgens Wilsoe is het onterecht dat dit met terugwerkende kracht zou kunnen, en is het geen juiste beslissing ‘gezien de precaire situatie van de regering en de noden van het volk van Curaçao, waarvoor geen fondsen beschikbaar zijn’.
Bovendien vallen volgens Wilsoe de activiteiten die Ctex tot nu toe heeft ontplooid, niet onder E-zone activiteiten.
Wilsoe wil de jaarcijfers van Ctex zien waarop het bedrag is gebaseerd, en tevens een bewijs van de bedragen die afzonderlijke aandeelhouders in Ctex hebben gestopt.
Twee jaar geleden was de PS al fel tegenstander van het Ctex-project.
Toenmalig minister Carlos Monk liet onder meer overheidsaccountant Soab een onderzoek doen naar het project.
Ook wijlen Helmin Wiels, toen PS-leider in de Staten, trok een aantal keren fors van leer tegen Ctex. Hij noemde het, ondanks een positieve second opinion van onafhankelijk onderzoeksbureau Stratosys een ‘debacle’ en een ‘criminele organisatie’.
Reden om tegen het project te zijn was onder meer de overheidsdeelname in Ctex, in de vorm van overheidsvennootschappen UTS en Core.
UTS besloot te participeren voor 5 miljoen dollar.
Core wilde erin stappen voor 2,5 miljoen dollar, maar participeerde uiteindelijk niet.

Cooper
Charles Cooper (MAN), nu Statenlid, was destijds minister van Telecomzaken.
Hij zegde ondanks de kritiek van de PS zijn steun toe aan het project.
Als reactie op de vragen van Wilsoe laat Cooper in een brief aan minister Palm weten blij te zijn met ‘de steun van een meerderheid in de ministerraad voor het project Ctex’.
Volgens Cooper is de komst van het datacenter belangrijk voor de economische ontwikkeling van Curaçao.
Het bedrijf gaat zorgen voor arbeidsplaatsen, en voor arbeidsplaatsen bij UTS, dat door Ctex zal worden gebruikt als ‘preferred carrier’ bij het datatransport, zo meldt Cooper in de brief.
Dit laatste zal volgens hem ook zorgen voor extra dividenden voor de Curaçaose overheid.
Volgens Cooper is het niet de schuld van Ctex dat het bedrijf pas zo laat en met terugwerkende kracht de E-zonestatus verkreeg, ‘maar van de PS-regering die dag in dag uit onderling overhoop ligt’.
Hij dankt minister Palm voor de steun aan Ctex.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -