29 C
Willemstad
• zaterdag 27 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

Wilsoe: Belastingteruggave aan Ctex slechte zaak

HomeMediaWilsoe: Belastingteruggave aan Ctex slechte zaak

Elmer WilsoeWILLEMSTAD — Het is een slechte zaak dat de overheid heeft besloten om Ctex met terugwerkende kracht drie miljoen gulden kwijt te schelden. Dat is de mening van PS-Statenlid en oud-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe. In een brief aan minister Stanley Palm (Pais) van Economische Ontwikkeling stelt hij een aantal vragen over Ctex.

Advertentie

Het is onlangs in de ministerraad besloten om het door Ctex geclaimde bedrag van 2.872.215,38 gulden terug te storten.
Alleen de PSministers hebben niet met dit besluit ingestemd, zo meldde Wilsoe eerder deze week tegen Radio Hoyer.

Ctex, het grote datacenter dat op Mahuma aan het verrijzen is, kreeg in juni van dit jaar de status van E-zone, en dat betekent dat het bedrijf minder belasting hoeft te betalen.
Volgens Wilsoe is het onterecht dat dit met terugwerkende kracht zou kunnen, en is het geen juiste beslissing ‘gezien de precaire situatie van de regering en de noden van het volk van Curaçao, waarvoor geen fondsen beschikbaar zijn’.
Bovendien vallen volgens Wilsoe de activiteiten die Ctex tot nu toe heeft ontplooid, niet onder E-zone activiteiten.
Wilsoe wil de jaarcijfers van Ctex zien waarop het bedrag is gebaseerd, en tevens een bewijs van de bedragen die afzonderlijke aandeelhouders in Ctex hebben gestopt.
Twee jaar geleden was de PS al fel tegenstander van het Ctex-project.
Toenmalig minister Carlos Monk liet onder meer overheidsaccountant Soab een onderzoek doen naar het project.
Ook wijlen Helmin Wiels, toen PS-leider in de Staten, trok een aantal keren fors van leer tegen Ctex. Hij noemde het, ondanks een positieve second opinion van onafhankelijk onderzoeksbureau Stratosys een ‘debacle’ en een ‘criminele organisatie’.
Reden om tegen het project te zijn was onder meer de overheidsdeelname in Ctex, in de vorm van overheidsvennootschappen UTS en Core.
UTS besloot te participeren voor 5 miljoen dollar.
Core wilde erin stappen voor 2,5 miljoen dollar, maar participeerde uiteindelijk niet.

Cooper
Charles Cooper (MAN), nu Statenlid, was destijds minister van Telecomzaken.
Hij zegde ondanks de kritiek van de PS zijn steun toe aan het project.
Als reactie op de vragen van Wilsoe laat Cooper in een brief aan minister Palm weten blij te zijn met ‘de steun van een meerderheid in de ministerraad voor het project Ctex’.
Volgens Cooper is de komst van het datacenter belangrijk voor de economische ontwikkeling van Curaçao.
Het bedrijf gaat zorgen voor arbeidsplaatsen, en voor arbeidsplaatsen bij UTS, dat door Ctex zal worden gebruikt als ‘preferred carrier’ bij het datatransport, zo meldt Cooper in de brief.
Dit laatste zal volgens hem ook zorgen voor extra dividenden voor de Curaçaose overheid.
Volgens Cooper is het niet de schuld van Ctex dat het bedrijf pas zo laat en met terugwerkende kracht de E-zonestatus verkreeg, ‘maar van de PS-regering die dag in dag uit onderling overhoop ligt’.
Hij dankt minister Palm voor de steun aan Ctex.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties