26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

WIK | Uber verruilt een brievenbus op Bermuda voor belastingparadijs Nederland

HomeMediaWIK | Uber verruilt een brievenbus op Bermuda voor belastingparadijs Nederland

Jeannette Kras | Welingelichte Kringen

Het bedrijf heeft er, net als veel multinationals, een handje van om constructies op te tuigen, waarmee op grote schaal belasting kan worden ontweken. En Nederland helpt daar graag bij | Foto EPA Judith Loth

Opnieuw is er een grote multinational die de voordelen van belastingparadijs Nederland heeft opgemerkt. Taxibedrijf Uber had een brievenbusfirma op Bermuda, maar een postbus in Nederland blijkt meer belastingwinst op te leveren.

Het bedrijf heeft het intellectueel eigendom terug verhuisd naar ons land. Het kan hier rekenen op een belastingaftrek over de winst van 5,5 miljard euro meldt persbureau Bloomberg. Uber heeft daarover afspraken gemaakt met de Belastingdienst, zodat de aftrek is gegarandeerd. De online taxi-onderneming is vooralsnog niet winstgevend, maar als het bedrijf wel winst gaat maken, hoeft het dus over de eerste 5,5 miljard euro geen belasting te betalen.

Al sinds 2013 is het Uber-hoofdkantoor voor niet-Amerikaanse activiteiten gevestigd in Amsterdam vanwege de gunstige Nederlandse belastingtarieven voor bedrijven. Het bedrijf heeft er, net als veel multinationals, een handje van om constructies op te tuigen, waarmee op grote schaal belasting kan worden ontweken. En Nederland helpt daar graag bij.

Bron: Welingelichte Kringen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Renée,

    Je ziet ‘belastingparadijs’ als een scheldwoord. Ik zie het als een aantrekkelijke vestigingsvoorwaarde waarmee landen kunnen en zullen concurreren. Wie niet sterk is moet slim zijn; niet alle landen kunnen schermen met grote afzetmarkt en goed opgeleide arbeidsmarkt, of grote logistieke hubs.

    De kritiek focust erg op de belastingtarieven en er wordt veronachtzaamd dat andere landen in plaats daarvan allerlei andere faciliteiten kunnen en zullen aanbieden. Dit is mooi te zien nu de Brexit nadert: landen buitelen over elkaar bij het aanbieden van gebouwen, goedkope bouwgrond en andere faciliteiten aan bedrijven en (EU-)organisaties die een vertrek uit het VK overwegen. Hetzelfde zie je bij sportevenementen als de Olympische Spelen…

    Tot slot denk ik dat geld dat in de private sector is verdiend (waar ook ter wereld) te makkelijk wordt beschouwd als een onuitputtelijke natuurlijke hulpbron (zoiets als olie), waar de overheid naar believen uit kan putten.

    Impliciet zit daar de veronderstelling in dat de overheid beter weet waar geld van belastingbetalers aan moet worden uitgegeven dan die belastingbetalers zélf.

    Concreet: stel dat Uber ooit winst gaat maken. Stel voorts dat geen enkel land dit soort belastingvrijstellingen of wat voor faciliteiten dan ook zou mogen geven en dat Uber zich dus (om wat voor andere redenen?) ergens zou vestigen. Dan zou er in dat land bv. 1 miljard belasting betaald moeten worden over de eerste 5,5 miljard winst. Waarom is dat dan te prefereren?

    Immers, de winst van (kleine en grote) bedrijven wordt meestal weer geïnvesteerd op plaatsen waar dat aantrekkelijk is (of uitgekeerd aan aandeelhouders die het ook deels consumeren/investeren in de economie). Het is voor mij zeer de vraag of overheidsinvesteringen in dat geval beter zijn…

  2. De Belastingdienst ontkent (via NOS) op 12 augustus 2019, dat er een voordelige ruling is getroffen met en voor Uber. Frisse ontkenning? Dan weten we zeker, dat het wel zo is. Nederland is het hoogmoedigste en grootste belastingparadijs ter wereld. Alle oprechte en frisgewassen Nederlandse accountantskantoren faciliteren dit. De Zuidas is de witwasmachine bij uitstek. Al decennia lang faciliteren alle Nederlandse regeringen deze praktijk. Zoals bekend overheerst de koopman en de moraal wordt daaraan aangepast. Als etalagepop roept de minister betrouwbaar ogend, dat er opgetreden wordt tegen deze praktijken. Dat gebeurt dus niet. Af en toe wordt een kleine vis gevangen, die als grote vis wordt afgeschilderd. De Belastingdienst kan het altijd leuker maken. Niet voor u en mij, maar wel als we een megabedrijf zijn. Dan moeten opeens niet bestaande banen worden aangeprezen als prioriteit nummer 1. Fake nieuws en mooimakerij is helemaal in en ongekend populair

  3. Het is wel relevant om op te merken dat Uber tot nu toe nooit winst heeft gemaakt en dat het de vraag is wanneer (if ever) Uber winst gaat maken. Voor nu is het niet meer dan een theoretische aftrekpost.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties