30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf: ‘Wiels vermoord door eigen partij’

HomeMediaTelegraaf: 'Wiels vermoord door eigen partij'

Schokkende onthulling vriendin doorgeschoten
Curaçaose politicus Helmin Wiels

Betty da Fonte, de vrouw met wie Helmin Wiels tweeëntwintig jaar samen was
Betty da Fonte, de vrouw met wie Helmin Wiels 22 jaar samen was

DEN HAAG — De Nederlandse krant De Telegraaf brengt vandaag een paginagroot verhaal dat de politieke partij Pueblo Soberano mogelijk achter de moord op partijleider Helmin Wiels zit.
Misdaadverslaggever John van den Heuvel baseert zich op uitspraken van Betty da Fonte met wie Wiels ruim twintig jaar een relatie had.

‘Vermoord door eigen partij’ luidt de kop van het artikel met daarboven ‘Schokkende onthulling vriendin doorgeschoten Curaçaose politicus Helmin Wiels’.

“De passaatwind waait de tranen uit Betty’s ogen”

, schrijft Van den Heuvel, die haar thuis interviewde omdat ze niet welkom zou zijn bij het officiële afscheid van Wiels en overigens ook geen bloemen bij zijn graf zou mogen leggen. De familie wil niet dat ze erbij is, vertelt ze.

Da Fonte zegt in het interview dat ze niemand meer vertrouwt en alleen een verklaring wil afleggen aan Nederlandse rechercheurs, al maakt ze voor De Telegraaf een uitzondering. Ze spreekt tegen dat Wiels zijn vaste beveiliger op zondag naar huis zou hebben gestuurd.

“Onzin! Hij werd al weken niet meer bewaakt. Zijn eigen partij had opdracht gegeven te stoppen met de beveiliging.”

Over de dag van de moord zegt ze dat Wiels even na een uur ‘s middags een telefoontje kreeg van iemand die hem verzocht naar de pier op Marie Pampoen te komen.

“Van wie dat telefoontje kwam? De naam noem ik niet, maar het was iemand uit de partij van Helmin, Pueblo Soberano. (…) Er wist dus iemand dat hij daar naar toe zou komen. Later ontkende die persoon, die naar Wiels had gebeld, glashard”, zegt ze. “In mijn ogen is hij vermoord door zijn eigen partij.”

Dos Santos
Van den Heuvel sprak verder met zakenman Robbie dos Santos en oud-premier Gerrit Schotte, na een uitleg over andere mogelijke scenario’s. Dos Santos, die zowel Schotte als Wiels financieel steunde, zou met een financieel probleem zitten na de beslaglegging op zijn vermogen in de Verenigde Staten. Hij had daarom inkomsten nodig uit de verkoop van nummers.

De aankondiging van Wiels om illegaal gokken aan te pakken, dwarsboomde dat plan. Net als in zijn eerdere persverklaring, wijst Dos Santos ook in dit interview alle betrokkenheid van de hand.

Robertico 'Robbie' Dos Santos
Loterijbaas Robertico ‘Robbie’ Dos Santos

“Voor mij geldt nu maar één belang. De moord op Wiels moet worden opgelost. Dan ben ik van deze blaam gezuiverd.”

Oud-premier Schotte kwam zelf naar het hotel waarin verslaggever Van den Heuvel op Curaçao verbleef. In het bijzijn van zijn beveiliger houdt hij een monoloog over de intriges in de Curaçaose politiek, schrijft Van den Heuvel.
Daarna zegt hij dat het oppakken van de daders slechts het begin is.

“De opdrachtgever arresteren is het belangrijkst.
Zolang we niet weten wie Wiels vermoordde, zullen angst en wantrouwen het eiland domineren”

, aldus Schotte.

Gerrit Schotte en Helmin Wiels in een niet zo hartelijke omhelsing net na de overwinning van Helmin Wiels’ partij Pueblo Soberano in 2012

Van den Heuvel schrijft tot slot dat het onderzoek naar de moord maar moeizaam loopt, ondanks de vondst van de (mogelijke) vluchtauto.

“Afgelopen dagen vond koortsachtig overleg plaats over de te volgen strategie. Naar goed Curaçaos gebruik ging het daarbij vooral ook om competenties en wie wat zou betalen.

Het is daarom de vraag of de Curaçaose recherche een gecompliceerd moordonderzoek van dit kaliber wel aankan.”

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties