28 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Whiteman: ‘Tegenstand Leeflang BVZ onbelangrijk”

Bron: Radio Hoyer2
Door: Rick Hart

Knipselkrant Curaçao www..info
Archief foto (kkc)

Willemstad – De reparatiewetgeving voor de Basis Verzekering Ziektekosten voor gepensioneerden is sinds afgelopen woensdag ingevoerd. Volgens minister Ben Whiteman zijn de gepensioneerden hier blij mee. Dat heeft hij althans gehoord van één van de vertegenwoordigers van de gepensioneerd die tot nog toe door Whiteman als één van de felle activisten werd betiteld.

- Advertentie -

Advertentie

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang is ook een tegenstander van de BVZ, maar Whiteman vindt signalen van mensen die geen politicus zijn veel belangrijker.

“De gepensioneerder werden vijf jaar geleden door toenmalig minister van Volksgezondheid en Onderwijs, Omayra Leeflang afgewimpeld en kwamen vervolgens bij mij terecht” , zegt Whiteman.

“De gepensioneerden hadden toen al moeite met het betalen van de premie en met de service, maar Leeflang had destijds niet eens het fatsoen om deze mensen te ontvangen.”

Whiteman begrijpt dan ook niet hoe Leeflang deze mensen nu plotseling kan vertegenwoordigen.

Ook kritiek van voormalig minister van Gezondheid Jacinta Constancia begrijpt Whiteman niet, aangezien Constancia in 2011 met een minder aantrekkelijke verzekering kwam.

“De receptregel van 1 gulden is destijds door diezelfde minister voorgesteld en nu heeft ze er kritiek op,” zegt Whiteman.

Hij snapt niet hoe ze het lef hebben om kritiek te leveren.

Ben Whiteman in gesprek met Rick Hart

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
 1. Er is een aparte groep mensen wier pensioen in Nederland belast moet worden, dat zijn die mensen die voor de Ned. overhead hebben gewerkt en een ABP pensioentje ontvangen.
  Deze zal altijd in Ned. belast moeten worden, denk aan mensen vd marine, leraren, hoogleraren etc.
  Angy heft volkomen gelijk dat deze groep om die maar even te noemen niet in beide landen kan worden belast.
  Een evt. 10% regeling geldt voor hen dan ook niet.

 2. @Big Daddy:
  Je hebt in principe gelijk.
  Wbt de mensen die hun pensioen uit NL krijgen:
  Er wordt (voor zover mij bekend)10% gerekend over het BELASTBAAR inkomen. Wie er ervoor gekozen heeft het pensioen in NL te laten belasten, wordt alleen het bruto inkomen op Curaçao berekend voor BZV. Conform internationale fiscale verdragen kan 1 inkomen niet in 2 landen worden belast.
  Mijn man en ik hebben 40 jaar in NL gewerkt en zijn dit jaar teruggekeerd naar Curaçao. Volgens de info die ik heb ontvangen wordt alleen de AOV (5 jaar rechten opgebouwd) hier als inkomen gerekend.

 3. De BvZ is een opgedrongen verzekering die zelfs verplicht is gesteld. Echter deze wet is door de Raad van advie afgekeurd wegen te veel mankementen. Nu is deze wet er gewoon doorheen gejast zonder te weten wat de nadelige gevolgen zijn. 10% van je BRUTO inkomen verplicht inleveren voor een zieken kosten verzekering is geen kattepis. Veel gepensioneerden betalen maar zien wel de voorraad kast met levensmiddelen schrikbarend slinken zonder een echt kans om deze aan te vullen. Dan nog meteen even de receptenregel a 1 Nafl. Veel gepensioneerden hebben medicatie nodig. Niet 1 maar soms 5 of meer. Dat zijn dan 5 regels a 1 Nafl.= 5 Nafl. Dan kijken we even naar de medicijnen. slecht 30 pillen is dus voor 1 maand. Meer mag niet. Er zijn zelfs medicijnen waar men er maar 5 of zelf 3 per recept krijgt.
  Nog even terug naar de 10%. Veel nederlanders, Duitsers,Belgen en Amerikanen krijgen hun geld via eigen land. Hoe kan de belasting (de innende instantie) nu deze bruto bedragen berekenen na de koers schommelingen. Navraag bij de belasting leverderde het volgende antwoord op: “Meneer we nemen gewoon de 1e maand en zien die voor het hele jaar en de koers van de 1e maand is de koers voor het hele jaar”. Ja an me zolen. Men weet het niet. Dus ik gaf hun de opmerking; : ga het gewoon elke maand opnieuw berekenen”. Dat vonden ze te omslachtig.
  Nu balkt Uncle Ben dat hij het allemaal beter weet en al heel wat heeft toegegeven. Maar Uncle Ben vergeet 1 cruciaal ding. Al zijn toezeggingen zijn niet door de staten aangenomen en in een landsverordening vastgelegd. Dus de gepensioneerden hebben totaal 0,00.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -