Weer nieuwe veiling van Plaza Hotel | Antilliaans Dagblad

Plaza Hotel: 3 maal rechts, scheepsrecht? | Jeu Olimpio

Willemstad – Plaza Hotel in Punda wordt op 17 september voor de derde keer te koop aangeboden op een veiling. Twee eerdere pogingen van Girobank om via een openbare verkoop een deel van de miljoenenschuld terug te krijgen liepen uit op een fiasco.

In juni 2017 was de schuld aan Girobank opgelopen tot bijna 26 miljoen gulden. De directie van de in zwaar weer verkerende bank bevestigt de datum van de veiling, maar wil er verder niet veel over kwijt.

Dat het ruim anderhalf jaar heeft geduurd voordat een nieuwe veilingdatum bekend kon worden gemaakt, heeft er mee te maken ‘dat er een en ander geregeld moest worden voordat de opdracht aan de notaris kon worden gegeven’.

Net als in juli 2017 en in november 2018 is gekozen voor Notariskantoor Naaldijk. De veilingvoorwaarden en inzetprijs waren gisteren nog niet bekend. In 2018 kocht de Amerikaan Tom Bolera het hotel tijdens de veiling onder leiding van notaris Igor Naaldijk voor 13,5 miljoen gulden. Maar Bolera kwam nooit met het geld over de brug, terwijl in de veilingcondities toch nadrukkelijk stond dat de bieder een ‘onherroepelijke bankgarantie’ moet kunnen overleggen. Destijds legde een collega-notaris uit dat de verantwoordelijkheid voor het goedkeuren van een garantie bij de executant ligt.

Dat Bolera niet betaalde was ontluisterend, alleen al omdat het jaar daarvoor, juli 2017, zijn landgenoot John Burcham eenzelfde kunstje flikte. Burcham, ceo van Allied United Financial Corporation, was net als Bolera de enige bieder en zou het gebouw voor negen miljoen dollar kopen, maar heeft nooit betaald, ook niet de 647.000 gulden waarvoor hij de inventaris zou overnemen. In oktober 2017 gaat de inboedel van hotel en casino voor de tweede keer onder de hamer. Sindsdien ligt het markante gebouw in Punda er leeg, verlaten en donker bij.

In oktober vorig jaar wees deze krant nog op de onveilige situatie die rond het hotel is ontstaan, vanwege de vervallen toestand waarin het gebouw verkeert. Toen al zou een technisch bureau op verzoek van Giro een review hebben gedaan van Plaza Hotel. Hetzelfde internationale bureau zou zijn ingeschakeld in verband met de waardebepaling van het hotelpand.

Bron: Antilliaans Dagblad

17 Reacties op “Weer nieuwe veiling van Plaza Hotel | Antilliaans Dagblad

 1. sjef Visschedijk

  Erg jammer als dit architectonische gebouw en blikvanger van het eiland verloren moet gaan en we hebben al bijna niks met enige architectuur. Hopelijk komt er niet iets “Oosters” voor terug zoals ik terug zie in de ontwerpen van de gebouwen van de heer Neuman (naast en achter de bioscoop),
  In elk geval niet hoger dan drie hoog, tenzij iets hyper-hyper moderns

 2. Moet zeggen dat ik de lokatie van dit hotel ook uitstekend vond, vooral vanuit de tower met uitzicht op zee.

  Langzamerhand kreeg ik ook de indruk dat het bergafwaarts begon te gaan toen ik alleen zwarte kinderen rond het zwembad zag. Bleek dat medewerkers die daar werkten hun kinderen daar lieten zwemmen.

  Ze hadden nog een sportzaal met tapijt op de vloer waar alle zweet en vocht in ging zitten, niet slim.

  De post van @Mariëtte, dat ze daar menig happy hours hebben gehad geeft ook aan wat mis was met het hotel, een hotel is voor toeristen en niet voor locals.

 3. Misschien een optie om van notariskantoor te veranderen of geloven we in driemaal scheepsrecht. Kom op mensen!! Help het eiland vooruit en niet naar vetdommenis

 4. Wordt dat nooit afgebouwde resort tegenover Mambo ook nog eens geveild? Dat zou een mooie impuls kunnen zijn voor het toerisme. Nu is het een aanfluiting…

 5. Zó zonde van deze mooie plek. Toen het nog v.d Valk was hebben wij daar menig happy hours gehad. Plat gooien en er weer iets moois neerzetten.

 6. @Brian; het erfpachtrecht tot 2049 is interessant, het gebouw is waardeloos.

 7. Tico Martina

  Kijk mensen hier zien we het intelligentie niveau van beleidsmakers, bestuurders en professionals op Curacao. Hun laten de eerste keer Notariskantoor Naalddijk de veiling leiden. Ondanks bankgarantie vereiste komt men de afspraken niet na. Dan laten we het de tweede keer doen door dezelfde Naalddijk. Weer komt men afspraken niet na ondanks bankgarantie vereiste. Wat doet men nu in hun wijsheid? Men laat Naalddijk weeral de veiling leiden. Uiteraard gaat het nu wel goed, daar is men zeker van. En zo zie je dat in het land der slimmen, achterlijken koning zijn als het om Curacao gaat. Man, man, man

 8. Rob van Beek

  Een bijzonder mooi stukje curacao. Ben er in maart wezen kijken. Betonrot in de toren, ramen open in het laag deel enz.. deze uitdaging aangaan kost heel veel geld. Dus een bod erop doen, tja wie doet dat?
  Ik hoop dat het gebouw gespaard kan worden maar heb mijn twijfels als bouwkundige. Wie die uitdaging aangaat moet ook nog even op de punda kijken daar is zeker een nieuwe inpuls nodig. Kortom helaas een zeer lastig project.

 9. Maak er een appartementencomplex van.

 10. Ja Ruud. Maar je moet nu eenmaal iets onderhouden en daar zijn wij YDK niet goed in. Zo is Willemstad vol met oude gebouwen die op instorten staan.
  Beste oplossing is platgooien en er iets anders van maken

 11. Gerucht gaat dat Corendon geinteresseerd is.

  Was een mooi hotel, is een top lokatie.

 12. Jammer hoor, in het vd Valk tijdperk heb ik er leuke tijden gehad. Het ligt op een supergoeie locatie dus het is vreemd dat er geen goeie partij te vinden is. Het is nu een beetje een spookplek geworden vooral in t donker. Aan de overzijde heeft t Renaissance er een supermooie plek van genaakt. Het zou goed zijn voor de buurt en voor Curacao als er snel weer iets mee gedaan wordt.

 13. Marktplaats ermee en wie weet trap er iemand in .

 14. Maak er een sprookjespark a la Efteling van.

  En noem het (Stephen) Capellalaland.

  Met onder meer het sprookje van Avalon (software).

 15. Curacao revisited

  “Niemand wil dat gebouw hebben,”
  niet zo negatief denken Brian: wellicht kunnen wij er 1000 koeien in huisvestigen of er een space centre van maken. Denk in kansen, niet in belemmeringen! Iedereen op dit eiland is zo negatief

 16. Niemand wil dat gebouw hebben,

 17. Het zoveelste lijk in de Giro-kast achtergelaten door Stephen Capella.

  Schaamt Capella zich voor zijn kinderen of zijn kinderen zich voor hem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *