30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:04

Laatste reacties

- Advertentie -

VVD tegen lenen

Bosman: Enorme vraagtekens bij financiële risico’s van overheids-nv’s
Bosman: Enorme vraagtekens bij financiële risico’s van overheids-nv’s

Den Haag – Voor de Tweede Kamerfractie van regeringspartij VVD is het ‘onbestaanbaar’ dat Curaçao op voorspraak van het College financieel toezicht toestemming krijgt om leningen uit te schrijven.

VVD’er André Bosman heeft zich voorgenomen minister Ronald Plasterk (PvdA) stevig aan de tand te voelen tijdens het algemeen overleg later vandaag met de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

De liberalen maken zich grote zorgen over de financiën van Curaçao en Sint Maarten, maar ook van Aruba. Curaçao mag dan zijn begroting sluitend hebben gekregen, Bosman plaatst ‘enorme vraagtekens’ bij de onbekende financiële risico’s die het land als eigenaar van de overheids-nv’s loopt. In 2012 verkeerden er drie in zwaar weer, nu zijn dat er zes.

- Advertentie -

Bosman wijst er aan de vooravond van het debat ook op dat van zowel Curaçao als Sint Maarten de jaarrekeningen niet zijn goedgekeurd en dat de wettelijke termijnen van het controleproces niet worden nageleefd.

Sint Maarten is er, zo stelt de VVD’er, nog nooit in geslaagd zijn begroting op orde te krijgen: noodzakelijke inkomstenverhogende maatregelen zijn niet in uitvoering zijn genomen, de liquiditeitspositie verslechtert en het financieel beheer is gebrekkig.

,,En in die context gaan we praten dat Nederland inschrijft op leningen van die landen op advies van het Cft? Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het Cft een goedkeurend advies voor leningen afgeeft zonder dat er volledig voldaan wordt aan de eisen van de Rijkswet financieel toezicht. Voor de VVD is dit onbestaanbaar.”

Bosman zal vandaag ook aandacht vragen voor zijn zorgen over Aruba.

,,Ik moet constateren dat het op Aruba verre van goed gaat met de begroting en de staatsschuld. Het kan toch niet zo zijn dat Nederland gaat inschrijven op leningen van Aruba zonder dat zicht is op wat er gaande is? De VVD is van mening dat er alleen sprake van een lening aan Aruba kan zijn als er toezicht is op de bestedingen van die leningen.”

Bosman zal Plasterk ook aanspreken op de begin deze maand tijdens de Koninkrijksconferentie door de regeringen van Curaçao en Sint Maarten geuite wens om consensusrijkswetten eenzijdig te mogen opzeggen. Voor de VVD is dat ‘ongepast en onbespreekbaar’.

,,Als de landen afwillen van hun deel van de afspraak, dan mogen zij de 1,5 miljard euro aan schuldsanering die Nederland heeft betaald terugstorten.”

- Advertisement -

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Door René Zwart

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -