VS hoopt op vrijhandelsakkoorden

VS hoopt op vrijhandelsakkoorden

VS hoopt op vrijhandelsakkoorden

Washington – De Amerikaanse regering hoopt snel drie nieuwe vrijhandelsakkoorden te kunnen afronden die de export kunnen aanzwengelen en nieuwe banen moeten scheppen. Tegenstanders krijgen te horen dat de VS hopeloos achterop zullen raken in vergelijking met de Europese Unie en China als de overeenkomsten met Zuid- Korea, Colombia en Panama niet snel geratificeerd worden. Vorige week hield een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een hoorzitting over de drie verdragen. De voorzitter van het Committee on Ways and Means, de Republikein Dave Camp, zou de drie overeenkomsten graag tegen 1 juli goedgekeurd krijgen.

„Andere grote economieën als de Europese Unie en Canada hebben handelsverdragen met Colombia, Panama en Zuid-Korea ondertekent, of staan op het punt dat te doen. Als wij niets doen, zullen we nog meer kansen missen om banen te scheppen in de VS.”

De overeenkomst met Colombia zal volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, ook dit jaar worden voorgelegd aan het Amerikaanse parlement. „Er wordt in maart verder onderhandeld”, gaf Clinton vrijdag toe na een ontmoeting met de Colombiaanse vicepresident Angelino Garzón.

Het vrijhandelsverdrag met Colombia werd al in 2006 op papier gezet, maar botste in de VS op tegenstand. Critici stelden dat Colombia te weinig respect toont voor de rechten van werknemers, terwijl ook de algemene mensenrechtensituatie in het land grote zorgen baarde.

De verkiezing van Juan Manuel Santos als nieuwe president vorig jaar heeft de kritieken gemilderd. Santos heeft een vakbondsachtergrond. Intussen voert Colombia de druk op Washington op. Als het vrijhandelsverdrag met de VS niet wordt goedgekeurd, zal Colombia zich meer richten op andere handelspartners, waarschuwde de Colombiaanse vicepresident Garzón in Washington.

Tegen 2013 zal Colombia volgens hem vrijhandelsverdragen hebben met Canada, Japan, China en de Europese Unie.

Het vrijhandelsverdrag tussen de VS en Panama dateert ook al van 2007. Het Panamese parlement keurde het verdrag dat jaar al goed, maar de VS zijn nog niet zover.

De handel tussen Panama en de VS is vrij beperkt en de negatieve gevolgen van een akkoord kunnen dus nooit zwaar doorwegen. De Amerikaanse tegenstand heeft vooral te maken met Panamese beperkingen op vakbondwerk en bezorgdheid over de transparantie van het belastingregime.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *