28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

VRT | WikiLeaks-oprichter Julian Assange komt niet vrij op borgtocht en blijft in Britse cel opgesloten

HomeMediaVRT | WikiLeaks-oprichter Julian Assange komt niet vrij op borgtocht en blijft...

Leslie Hodge | VRT.be

Intussen heeft de Australische premier, Scott Morrison, laten weten dat Assange mag terugkeren naar Australië als zijn proces in het Verenigd Koninkrijk is afgelopen | AP

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, komt niet voorwaardelijk vrij en blijft opgesloten in de cel in Groot-Brittannië. Dat heeft een Britse rechtbank beslist. Het gevaar dat Assange zou vluchten, is volgens de rechter te groot.

De rechtbank in Westminster besliste om Assange niet voorwaardelijk vrij te laten. De aanklager toonde aan dat de 49-jarige oprichter van WikiLeaks over “de middelen” beschikt om te vluchten en wees met name op het aanbod van politiek asiel dat Assange gisteren van Mexico kreeg.

De advocaten van Assange hadden gevraagd om de Australische oprichter van WikiLeaks voorwaardelijk vrij te laten, nadat een rechter in Londen afgelopen maandag had beslist dat Assange niet uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. De rechter acht het risico te groot dat hij zelfmoord pleegt bij uitlevering.

Assange wordt er in de VS van beschuldigd de publicatie van geheime informatie mogelijk te hebben gemaakt. Er zou hem een celstraf van 175 jaar boven het hoofd hangen.

De VS wil in hoger beroep gaan om Assange alsnog uitgeleverd te krijgen en wil absoluut niet dat hij voorwaardelijk vrijkomt. Ook zij waarschuwen dat hij zou kunnen vluchten.

De Britse rechtbank wil dat Assange in afwachting van dat hoger beroep in de cel blijft, in de streng beveiligde Belmarsh-gevangenis in Londen.

Intussen heeft de Australische premier, Scott Morrison, laten weten dat Assange mag terugkeren naar Australië als zijn proces in het Verenigd Koninkrijk is afgelopen.

7 jaar in ambassade Ecuador

In 2012 was Assange voorwaardelijk vrij en toen is de man naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen gevlucht. Destijds vroeg Zweden om de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter wegens een verkrachtingszaak. Het land heeft de aanklacht in 2017 laten vallen. Vorig jaar trok Ecuador dat asielrecht in en werd Assange opnieuw opgepakt door de Britse politie.

470.000 geheime documenten vrijgegeven

Assange kwam in 2010 in het vizier van de Amerikaanse overheid, nadat hij geheime Amerikaanse documenten had vrijgegeven, onder meer over de oorlog in Afghanistan en Irak. Het zou om 470.000 documenten gaan. Zo werd onder meer een video gelekt met de naam “Collatoral murder”, waarin te zien is dat een Amerikaanse gevechtshelikopter in 2007 in Irak 12 Iraakse burgers en enkele journalisten van het Britse persbureau Reuters om het leven bracht.

Later werden via WikiLeaks ook nog eens 250.000 diplomatieke berichten op straat gegooid. Volgens het Amerikaanse gerecht heeft Assange op die manier Chelsea Manning, die voor het leger werkte, de mogelijkheid geboden geheime informatie publiek te maken.

Bron: VRT.be

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. @Maria,
    Onjuist. De uitlevering aan de USA is pas sinds 2019. Hiervoor was er alleen een verdenking. De verkrachtingzaken spelen al sinds 2010. Eerst afgewezen omdat er te weinig bewijs was en een paar maanden later wel. En als de verdachte niet mee help en niet gaat dan blijft zo’n zaak erg moelijk.

  2. Die zgn verkrachtingszaak kwam toch pas naar voren nadat de vs om uitlevering gevraagd had en dat in eerste instqntie afgewezen was?

  3. Deze man is een verkrachter. De zaak was vervallen omdat hij nooit kwam opdagen tijdens de zittingen en in Zweden vervalt de aanklacht na zoveel jaar. is toch een ander verhaal

  4. @Rey Miguel: in het stuk staat: “…nadat een rechter in Londen afgelopen maandag had beslist dat Assange niet uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten…”

    Jij zegt: “…Groot-Brittannië is altijd al het jongetje geweest dat opkeek naar grote broer. En alles zou doen wat gevraagd werd…”

    Wie lult nu? Groot Britannië of jij?
    Ik denk dat ik het weet.

  5. Groot-Brittannië is altijd al het jongetje geweest dat opkeek naar grote broer. En allew zou doen wat gevraagd werd.
    Erg voor Assange, want wwt heeft hij nu eigenlijk ‘misdaan’? Vergelijk het eens met de journalisten die de Pentagon-papers publiceerden, die werden als helden gezien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties