30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Voorzitter Oekraïens parlement verkozen tot interim-president

HomeMediaAlgemeen nieuwsVoorzitter Oekraïens parlement verkozen tot interim-president
Oleksander Turchinov
Oleksander Turchinov


Het parlement van Oekraïne heeft zondag de voorzitter, Oleksander Turchinov, gekozen tot interim-president. Turchinov heeft daarmee tijdelijk de bevoegdheden van de president.

Advertentie

De afgevaardigden moeten uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd, zo zei Turchinov zondagochtend.

 De interim-president noemde het vormen van een nieuwe regering “een taak met prioriteit.”

Joelia Timosjenko, de leider van de oppositie die zaterdag werd vrijgelaten, is één van de kandidaten voor het uiteindelijke premiersschap.

Timosjenko was twee keer eerder eerste minister.
Andere kandidaten zijn Arseni Jatsenjoek, een partijgenoot van Timosjenko, en de zakenman Pjotr Porosjenko.

De vorige premier Nikolaj Azarov trad eind januari onder druk van de oppositie af. Hij is inmiddels naar Rusland gevlucht.

 

Janoekovitsj
Het is onduidelijk waar de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die weigert af te treden, zich bevindt. Zijn woordvoerder zei zondag niet te weten waar de president is.

Janoekovitsj verliet zaterdag de hoofdstad Kiev en zou naar Charkov, de tweede stad van het land en een belangrijke steunpilaar van de president, zijn afgereisd. Zondag bleek dat een vliegtuig met Janoekovitsj aan boord geen toestemming heeft gekregen om vanuit Donetsk, net als Charkov gelegen in het oosten van het land, naar Rusland te vertrekken.

Onvermogen
Volgens voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov komt de crisis in Oekraïne voort uit het onvermogen van de regering om democratisch te handelen. Gorbatsjov zei dat zondag op een forum in de Verenigde Arabische Emiraten.

Uiteindelijk is dit het resultaat van het onvermogen van de regering om democratisch te handelen, de dialoog aan te gaan en corruptie te bestrijden“, zei Gorbatsjov.

Volgens hem is de oorzaak van de onrust in Oekraïne de ‘onderbreking van de perestrojka’, verwijzend naar zijn hervormingsbeleid, en van het democratische proces in het land.

De 82-jarige Gorbatsjov was de laatste Sovjet-leider en zijn hervormingen leidden uiteindelijk tot de val van de Sovjet-Unie. In 1990 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. In het huidige Rusland heeft hij echter weinig invloed.

Bron: Nu.nl

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties