26 C
Willemstad
• vrijdag 2 december 2022

Democracy now! | Tuesday, November 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, November 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 28 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Grootste sportsbetting 1xBET uit Curaçao toch failliet

Persbureau Curacao | Dick Drayer DEN HAAG – Het grootste online sportbettingsbedrijf 1xBet/1xCorp wordt waarschijnlijk toch failliet verklaard. Dat valt op te maken uit de conclusie van de...

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG advies | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Voorstel tijdelijke uitsluiting ambtenaren van basisverzekering

Regering presenteert plan van aanpak begroting 2012

WILLEMSTAD — De regering overweegt ambtenaren uit te sluiten van de basisverzekering ziektekosten (bvz) om verder uitstel van de implementatie van deze maatregel in de praktijk te voorkomen. Dit staat vermeld in de brief van 22 juni van Financiën-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) aan het College financieel toezicht (Cft). In de brief presenteert Jamaloodin namens de regering van Curaçao haar plan van aanpak om het door het toezichtorgaan geconstateerde tekort van 85 miljoen gulden voor 2012 te kunnen compenseren.

Het plan van aanpak van de regering is een reactie op het negatief advies van het Cft op de eerste suppletoire begroting van het land Curaçao voor 2012. Het Cft constateert dat er op deze begroting een tekort zal zijn van 85 miljoen gulden en heeft er bij de regering op aangedrongen een plan van aanpak te presenteren om dit tekort te kunnen dekken.

De 85 miljoen gaat uit van 60 miljoen uit de gezondheidszorgsector, die volgens het Cft dit jaar niet meer gerealiseerd zal worden en nog eens 25 miljoen uit de dividendinkomsten van overheids- nv’s.

In de brief presenteert de regering haar dekkingsmaatregelen voor het door het Cft geconstateerde tekort. Zo overweegt de regering ambtenaren in eerste instantie uit te sluiten van de basisverzekering ziektekosten. Volgens de regering hebben de ambtenarenbonden aangegeven grote problemen te hebben met de introductie van de bvz. Zij hebben zich gekeerd tegen een versnelde behandeling van het voorstel in het overlegorgaan met de overheid, het Centraal Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken (CGOA). De overheid vreest dat door de opstelling van de vakbonden de introductie van de bvz per 1 september niet haalbaar zal zijn.

De eerstvolgende vergadering tussen regering en vakbonden staat gepland voor 28 juni. In deze vergadering zal minister Carlos Trinidad (Bestuur, Planning en Dienstverlening, PS) de bonden het voorstel doen dat ambtenaren hun huidige rechten behouden, maar tevens hun plichten, voor een periode van vijf jaar tot het nieuwe ziekenhuis operationeel is en er geen klassenverschillen meer bestaan.

De kosten van deze aanvullende verzekering voor de overheid als werkgever bedragen 3,6 miljoen gulden op jaarbasis en 1,2 miljoen voor 2012. Gaan de ambtenarenvakbonden hiermee niet akkoord, dan overweegt de overheid ambtenaren voorlopig uit te sluiten van de bvz, staat in de brief van Jamaloodin te lezen. Hij maakt melding van een voorziening, waardoor nadat met de ambtenarenvakbonden overeenstemming is bereikt, of na uitspraak van een geschillenprocedure, de ambtenaren alsnog aan de bvz-populatie kunnen worden toegevoegd.

De introductie van de bvz, zonder deelname van ambtenaren, zal een besparing van 27 miljoen gulden opleveren. Jamaloodin maakt ook melding van extra exercities die de mogelijkheid van een besparing van 30 miljoen laten zien bij de verschillende overheidsdiensten, waarbij de continuïteit van de dienstverlening niet in het geding komt.

Ten aanzien van de begrote opbrengsten van 25 miljoen gulden aan dividendinkomsten, stelt Jamaloodin dat op dit moment al ongeveer 13 miljoen aan dividendafdrachten van UTS (11,7 miljoen) en Curaçao Airport Holding (1,25 miljoen) is ontvangen.

Ook is er een inningsopdracht gestuurd naar overheids-nv’s Core NV, omdat deze nv al geruime tijd een gebouw van de regering huurt, maar hiervoor nooit huur heeft betaald. Hiermee is 4,2 miljoen gemoeid. Een bedrag waarvoor Core al de nodige middelen heeft gereserveerd.

Het restant van 6,7 miljoen zal worden gezocht bij overheids-nv’s.

  • De Soab,

  • Bureau Telecom en Post,

  • Bureau Intellectuele Eigendommen en

  • Kadaster

zullen bij de overheids-nv’s na dienen te gaan of zij het gezochte bedrag alsnog kunnen opbrengen.

De overheid denkt met deze zoektocht de nodige middelen te krijgen voor het begrote bedrag van 25 miljoen gulden. Naast deze besparingen vermeldt de minister in zijn brief onder meer de verhoging van

– de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar,

  • gecombineerd met een premieverhoging van 2 procent en

  • voorwaardelijke indexering van pensioenen,

  • aanscherping van de naleving van de betaling van sociale premies door individuen en bedrijven op het eiland, en

  • verlaging van de winstmarges van de importeurs in de gezondheidszorgsector.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -