30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Voormalige Nieuwe Post verantwoordelijk voor ontslagen’

HomeMediaVoormalige Nieuwe Post verantwoordelijk voor ontslagen’

Nieuwe PostDEN HAAG — De verantwoordelijkheid voor de problemen bij de overgang naar Flamingo Express als postbezorger voor Caribisch Nederland ligt bij de oude concessiehouder Nieuwe Post Nederlandse Antillen (NPNA) tegenwoordig Cpost International te Curaçao. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken mede namens het ministerie van Economische Zaken aan de Tweede Kamer, die opheldering vroeg na hun werkbezoek van januari.

Advertentie

Het ministerie van Economische Zaken heeft de directie van NPNA en de vakbond al voor de publicatie van de offerte voor de concessie op 27 juni 2013 ingelicht over mogelijke gevolgen voor het personeel, schrijft Plasterk.
NPNA schreef zich niet in en had het personeel daarom al in de zomer van vorig jaar kunnen inlichten.

Het personeel heeft een arbeidsrechtelijke overeenkomst met NPNA en de verantwoordelijkheid voor de wijze waarop wordt omgegaan met het personeel ligt derhalve primair bij NPNA. (…) Helaas is het personeel pas op 24 december 2013 door NPNA geïnformeerd over de gevolgen van de overgang”

, schrijft de minister, die ook andere kanttekeningen plaatst bij de samenwerking met NPNA.

“NPNA (heeft) voorafgaand aan de offerteaanvraag, ondanks herhaalde verzoeken daartoe, geen specifieke informatie over de kosten van het personeel voor de postvoorziening op Caribisch Nederland (…) verstrekt.”

Het ministerie van Economische Zaken hield overigens wel rekening met het personeel, hoewel de overheid er eigenlijk alleen bij betrokken is als verlener van de concessie, schrijft de minister.
Flamingo Express was verplicht om de mogelijkheden voor de overname van personeel te bespreken met NPNA.
Die gesprekken – waarvoor 2,5 maand de tijd was – verliepen goed, maar Flamingo Express kon niet alle werknemers van NPNA een baan bieden, omdat er steeds minder post wordt bezorgd.
Op Saba was er werk voor één van de twee medewerkers en op St. Eustatius voor twee van de vier medewerkers.
Op Bonaire was er werk voor negen van de veertien medewerkers, die aanvankelijk in overleg met de vakbond besloten om geen gebruik te maken van het aanbod van Flamingo Express wegens ontevredenheid over de afvloeiingsregeling van NPNA. Inmiddels hebben drie van de negen medewerkers toch besloten om te gaan werken voor Flamingo, dat bovendien een aantal tijdelijke krachten heeft aangenomen voor de postbezorging, aldus de minister.

Flamingo biedt hetzelfde salaris en dezelfde arbeidsvoorwaarden als NPNA en heeft na overleg met personeel en de vakbond jaarcontracten omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Welk personeel de concessiehouder selecteert omtrent de uitvoering van de postdienstverlening is aan de concessiehouder zelf. Hier ligt geen verantwoordelijkheid voor de Nederlandse overheid”

, antwoordt de minister op vragen van de Tweede Kamer waarom er vooral ervaren personeel is ontslagen.
De minister besluit met de opmerking dat Economische Zaken er bij NPNA op heeft aangedrongen om voormalige werknemers snel duidelijkheid te geven over hun eventuele ontslag.
Hij adviseert de werknemers om in gesprek te blijven met de NPNA en hun vakbond.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties