29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

Voordeel van olie en gas voor volk

HomeNieuwsVoordeel van olie en gas voor volk

Willemstad – Het blijft onduidelijk of er nu wel of geen olie en gas in de gronden en of wateren van Curaçao zit. Het bewijs is nog niet geleverd. Maar mocht dit het geval zijn, dan zijn alle Statenleden het erover eens dat de verdiensten hieruit Curaçao ten deel moeten vallen en dat de bevolking hiervan de vruchten moet kunnen plukken.

Enerzijds bevreemdt het de oppositie dat de coalitieleden er zo van overtuigd zijn dat er olie en gas in de gronden en wateren van Curaçao zit.
Van de andere kant stelt de oppositie dat het toch tijdens de PAR-regering was dat er een Petroleum Landsverordening werd ingediend in 2007 en een universiteit in Texas werd gecontracteerd om onderzoek te doen.

,,Dan moeten er toch vermoedens geweest zijn dat er olie of gas in de bodem zat”, zo stellen verschillende Statenleden van de coalitie.
Het onderwerp van de Statenvergadering gisteren ging ook over de inmenging van Nederland als het gaat om natuurlijke rijkdommen.
De PAR bestempelde de discussie als afleiding voor de werkelijke problemen die nu spelen.

Marilyn Alcalá- Wallé: ,,Denk je dat de mensen zitten te wachten op deze discussie? Er is niet eens geld om onderzoek te laten doen naar gas of olie, laat staan dat we ons moeten bezig houden met Nederlandse inmenging. De mensen willen weten hoe het staat met het onderwijs, de economie, de gezondheidszorg en de veiligheid op straat.”

De boosheid van Alcalá-Wallé leidde overigens later tot een verwijdering uit de raadszaal.
Zita Jesus-Leito wees erop dat Nederland geld genoeg heeft en niet zit te azen op onze natuurlijke rijkdommen.
Nederland liet volgens haar ook Suriname indertijd gaan, een land met goud en bauxiet.
Als autonoom land in het Koninkrijk is volgens Jesus-Leito Nederland bovendien helemaal niet in beeld en moet erop toegezien worden dat als Curaçao die natuurlijke rijkdommen heeft, dit ten goede komt aan de bevolking.
Daar ging die wetgeving in 2007 indertijd over, over de verdeling tussen de verschillende landen en eilanden in het Koninkrijk.
Nederland komt alleen in het vizier als er buitenlandse betrekkingen bij om de hoek komen kijken.
Verder ging de discussie nog al te vaak over de vorm en niet de inhoud, over wel of geen vragen tussendoor stellen, wel of niet elkaar beledigen en het wel of niet intrekken van woorden.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties