29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

SMH | The private chat messages from inside an Australian billionaire’s ‘money machine’

Patrick Begley | Sydney Morning Herald At 28, Edward Craven has built Stake.com into one of the world’s biggest gambling enterprises. But there is another side to its...

Democracy now! | Thursday, February 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Slachtoffer ontvoeringszaak dezelfde avond nog naar huis

Het slachtoffer van de ontvoering aan de Veerisweg woensdagavond is dezelfde avond nog terug naar huis gekeerd. Dat meldt het Korps Politie Curaçao. Informatie over de identiteit...

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...
- Advertisement -spot_img

Voorbereid zijn essentieel tijdens orkaanseizoen

HomeNieuwsVoorbereid zijn essentieel tijdens orkaanseizoen

WILLEMSTAD — De regering van Curaçao heeft afgelopen vrijdag middels een persconferentie het officiële begin van het Atlantische orkaanseizoen ingeluid dat vanaf 1 juni tot 30 november geldt. “Je kunt een calamiteit niet voorkomen, maar je kunt er wel op voorbereid op zijn.” Onder deze slogan wordt de overheidscampagne vormgegeven om de bevolking voor te lichten hoe om te gaan met calamiteiten. In dit kader is de ‘Bewustwordingsweek’ maandag van start gegaan die tot 9 juni zal duren waarbij de bevolking geïnformeerd wordt over hoe te handelen ten tijde van een orkaan.

De ‘Bewustwordingsweek’ werd officieel geopend bij het Rode Kruis in Barber voor de bewoners van Bándabou in het bijzijn van het rampenbestrijdingsteam ofwel de vertegenwoordigers van de brandweer, het Rode Kruis en de Meteorologische Dienst.

Gedurende het orkaanseizoen bestaat een verhoogde kans op orkanen gedurende welke de overheid heeft aangegeven dit jaar ook aandacht te zullen besteden aan de emotionele schade die kan ontstaan ten gevolge van een orkaan.

De bevolking zal deze week middels diverse radio- en tv-programma’s informatie verstrekt krijgen hoe preventief te werk te gaan om zodoende goed voorbereid te zijn in geval van een orkaan. Verschillende experts zullen hierbij het woord voeren. Premier Gerrit Schotte tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag:

De overheid heeft in samenwerking met de voorlichtingsdienst geïnvesteerd in nieuwe apparatuur en middelen om ten tijde van nood beter met de bevolking te kunnen communiceren. Het is van essentieel belang dat ten tijde van rampen iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om elkaar op een verstaanbare en correcte wijze te informeren”, aldus de premier.

Informatieboekje

De premier wees er tevens op dat in het kader van preventie en communicatie de overheid een jaar geleden een website heeft ontwikkeld (www.kalamidat.cw) met tips hoe te handelen bij verschillende soorten calamiteiten. Hierop kan ook de digitale versie van een boekje over calamiteiten worden gedownload. Het advies is het boekje uit te printen en in huis of op kantoor centraal op te hangen. Het boekje kan tevens gratis worden afgehaald bij Bentana di Informashon in de Breedestraat in Punda.

De website en het boekje geven behalve uitleg over hoe te handelen voor, gedurende en na een orkaan, ook informatie over andere calamiteiten zoals overstroming, tsunami en grote brand. De overheid stelt de volgende doelen, in geval van calamiteit, na te streven:

Voorbereidingen treffen om met een eventuele calamiteit om te kunnen gaan;

Informatie aan de gemeenschap te verstrekken hoe zich voor te bereiden op een eventuele calamiteit alvorens deze zich voordoet en de gemeenschap te informeren hoe te handelen tijdens en na een noodsituatie;

Er zorg voor dragen dat de gemeenschap alle mogelijke ondersteuning krijgt als een calamiteit zich voordoet.”

Deze aankondigingen werden afgelopen vrijdag bij het radiostation Radio Easy 97.9 gedaan. Deze zender neemt in geval van een calamiteit de nooduitzendingen op zich, waarbij officiële berichten vanuit de overheid naar de bevolking toe worden uitgezonden.

 Seizoensverwachtingen

Albert Martis, hoofd van de De Meteorologische Dienst Curaçao (MDC), gaf een toelichting op de geldende weersverwachtingen met betrekking tot dit orkaanseizoen. Hij spreekt van een ‘onder het gemiddelde actief seizoen’.

Hij benadrukte dat voorbereiding de beste bescherming biedt tegen het gevaar van orkanen en lichtte de grootste gevaren van tropische cyclonen toe:

Zeer harde wind, bijzonder hoge en ruwe zee aan de kust en overvloedige en soms langdurige regenval. Er kunnen zich tien stormen ontwikkelen, waarvan er zich vier mogelijk tot orkaan kunnen ontwikkelen en waarvan twee krachtig zullen zijn (categorie 3 tot 5)”, aldus Martis.

Het Atlantische orkaanseizoen had een officieus begin, bijna twee weken voor 1 juni (het officiële begin). De tropische storm Alberto ontstond op zaterdag 19 mei boven het zuidwesten van de Noord-Atlantische Oceaan, niet ver ten oosten van de kust van South Carolina in de Verenigde Staten en het tweede systeem, de tropische storm Beryl, ontstond op vrijdag 25 mei in nagenoeg hetzelfde gebied.

De laatste keer dat twee tropische cyclonen voor het officiële begin van het orkaanseizoen boven het Atlantische orkaangebied ontstonden, was in 2007.

Daarvoor gebeurde dit ook in 1908. Het feit dat twee tropische cyclonen zo vroeg boven het Atlantische orkaangebied tot ontwikkeling kwamen is nog geen teken dat dit orkaanseizoen actief zal worden. In feite tonen twee seizoensverwachtingen aan dat dit seizoen nabij of iets onder het gemiddelde zal zijn, wat activiteit betreft.

Een enigszins beneden gemiddeld orkaanseizoen betekent echter niet dat orkanen ons gebied niet zullen treffen. Er is geen beter voorbeeld dan orkaan Andrew (twintig jaar geleden), die zich ontwikkelde en daarna over het zuiden van Florida trok op 24 augustus 1992. Als eerste orkaan in dat jaar, ontwikkelde hij zich vrij laat gedurende een zeer rustig orkaanseizoen. Desondanks had hij een grote uitwerking, aangezien hij als een categorie vijf orkaan over een vrij dichtbevolkt gebied trok”, aldus de MDC.

De seizoensverwachtingen geven verder niet aan waar of wanneer precies deze tropische cyclonen zich gaan ontwikkelen, hoe ze zich zullen verplaatsen of hoe krachtig zij zullen worden, nadat ze zijn ontstaan. MDC informeert de bevolking middels zijn website: www.meteo.cw en Facebook-pagina.

Defensie gereed

De eenheden van Defensie in het Caribisch gebied zijn gereed voor noodhulpverlening tijdens het orkaanseizoen. Hulpverlening voor, tijdens en na een orkaanpassage is één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. In het orkaanseizoen houden de medewerkers van de Afdeling Operaties van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB) op Curaçao het weer nauwlettend in de gaten. Alle depressies en stormen worden op de voet gevolgd.

Bij een dreigende orkaanpassage kan de gouverneur een verzoek voor militaire bijstand indienen. Na inzet van het orkaannoodhulpdetachement ligt de prioriteit bij het opzetten van een communicatienetwerk. Zonder communicatie – uit ervaring blijkt dat telefoonlijnen en het GSMnetwerk uitvallen – kan geen hulp worden aangevraagd of worden gecoördineerd. Als de verbindingen zijn zeker gesteld, worden de mariniers ingezet voor het verlenen van medische assistentie, het ruimen van puin en voor het bewaren van de openbare orde en veiligheid. Als het nodig is zal het noodhulpdetachement worden aangevuld met Hr.Ms. Pelikaan, het stationsschip in het Caribisch gebied en de landmachtcompagnie in de West.

De geschiedenis van de verwoestende orkanen in het Caribisch gebied laat zien dat adequate hulpverlening een must is, niet alleen op de Beneden- en Bovenwindse Eilanden, maar in de hele Caribische regio. In 2005, 2007, 2008 en recent nog na de orkaan Earl en tropische storm Tomás in 2010 deden de autoriteiten van verschillende (ei)landen in de regio een beroep op Defensie.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties