30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | VS kondigen sterke sancties aan na ‘schijnverkiezingen’ in Venezuela

HomeMediaVolkskrant | VS kondigen sterke sancties aan na 'schijnverkiezingen' in Venezuela
Anti-government activists clash with security forces during a protest against the elections for a Constituent Assembly | AFP PHOTO / Ronaldo SCHEMIDT

De Verenigde Staten zullen het resultaat van de omstreden verkiezing in Venezuela niet accepteren. Zij noemen de verkiezing ‘een schijnvertoning’ en hebben scherpe sancties aangekondigd.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley is Venezuela ‘een stap dichter bij een dictatuur’. De verkiezing ging afgelopen zondag gepaard met veel geweld. Betogers botsten op meerdere plaatsen met veiligheidstroepen. Er vielen zeker tien doden.

De regerende Socialistische Partij van Venezuela heeft kort na de felbevochten verkiezing aangekondigd dat de nieuwe ‘grondwetgevende vergadering’ in rap tempo wetten gaat doorvoeren. Volgens zittend president Nicolas Maduro zal de grondwetgevende vergadering tot vrede leiden.

De oppositie en kritische naties zijn daar na maanden van protest alles behalve gerust op. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ‘sterke sancties aangekondigd tegen het autoritaire beleid’ van Maduro. Sancties zouden vooral gericht zijn op de handel van Venezuela in olie, het belangrijkste exportproduct van het land.

Over de opkomstcijfers is veel onenigheid. Volgens de nationale kiesraad zijn er meer dan acht miljoen Venezolanen komen stemmen. De oppositie – die had opgeroepen tot een boycot – meent dat er slechts tussen de twee en drie miljoen mensen zijn komen opdagen. ‘Een onafhankelijke expert’ raamt de opkomst op 3,6 miljoen, meldt persbureau AP. Bijna twintig miljoen Venezolanen konden een stem uitbrengen.

Het nieuw te kiezen orgaan, dat 545 leden moet gaan tellen, moet de positie en macht van president Maduro versterken. Kiezers kunnen niet voor of tegen de raad stemmen: ze kunnen alleen een stem uitbrengen op overwegend regeringsgetrouwe kandidaten. Zo staan onder meer de vrouw en zoon van president Maduro op de kieslijst.

Naast de boycot riep de oppositie de bevolking op tot een massale betoging tegen Maduro in de hoofdstad Caracas. Ook in andere steden ging de oppositie de straat op. Uit voorzorg bracht de regering tienduizenden leden van de veiligheidstroepen op de been om de stemlokalen te beschermen. Daarbij kwam het diverse keren tot rellen.

De autoriteiten bevestigden dat tien personen om het leven zijn gekomen. Volgens de oppositie zijn er het afgelopen weekeinde zeker zestien doden gevallen, onder wie twee minderjarige jongens van 13 en 17 jaar. De burgemeester van de hoofdstad Caracas, een voorstander van Maduro, noemt dat een leugen. Volgens hem zijn er helemaal geen doden gevallen.

Macht versterken

De Verenigde Staten noemen de verkiezing ‘een schijnvertoning’. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley is Venezuela ‘een stap dichter bij een dictatuur’. De VS zullen het resultaat van de omstreden verkiezing daarom niet accepteren, aldus Haley.

Haley’s tweet was zondag de eerste officiële reactie van de Amerikaanse regering op de verkiezingen. Eerder gaven ook al Colombia, de Europese Unie, Argentinië, Brazilië, Mexico en Peru te kennen de uitslag van de ‘illegale’ stembusgang niet te zullen erkennen.

Bijna twintig miljoen Venezolanen konden een stem uitbrengen. De oppositie schat dat zo’n 2,5 miljoen mensen zondag hebben gestemd. Ze vreest dat de autoriteiten met heel andere cijfers komen, die een stuk hoger liggen.

Bron: Volkskrant/Reuters

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. VK trekje in het verhaal.” Chavez deed het goed, Maduro doet het slecht.” Simplistisch.
    Chavez nationaliseert en zet onbenul op hoge plaatsen. Niet alleen de olieprijs , maar ook wanbeleid is oorzaak. Onbeperkt lenen van China en Rusland voor import, moet nu worden betaald. Geld is op, productie non existent, gewapende groepen Cubaanse vigilantes houden het leger in toom. En buschauffeur Maduro, door Chavez aangewezen, zal dit even gaan redden in een dictatuur. De rest van de wereld laat hier een humanitaire ramp ontstaan. Met open ogen en een zwijgende VN.

  2. Als verkooppunt van Venezulaanse olieprodukten (ISLA) valt te verwachten dat de sancties ook Curacao zullen treffen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties