Volkskrant | De ‘Kennedy van Curaçao’ wacht economische malaise en invloedrijke maffia

Kan de nieuwe Curaçaose premier Rhuggenaath corruptie
buiten de deur houden? | Kees Broere

PAR-lijsttrekker Eugene Rhuggenaath (L) viert met zijn aanhang de overwinning van de verkiezingen op Curacao. De partij PAR is de grote winnaar met 6 zetels in een parlement met 21 leden. © ANP

Eugene Rhuggenaath, mogelijk de nieuwe premier van Curaçao, komt over als een zachtmoedige man. Maar hij is in politiek opzicht gehard, en dat mag ook wel, want er staat hem een enorme klus te wachten.

Vlak bij Kranshi, het stadhuis waarvandaan de officiële stembusuitslagen zouden komen, reden op vrijdagavond veel auto’s met partijvlaggetjes traag door de straat. Zo veel vlaggen, zo veel botsende belangen. Maar één auto liet enkel de Curaçaose vlag zien. Als om het nationaal belang voorop te stellen.

Wie weet had de bestuurder van die auto eerder op de dag een stem uitgebracht op de PAR, de Partido Alternativa Real. Die liberale partij, voor het eerst geleid door Eugene Rhuggenaath (47), werd de winnaar en mag het voortouw nemen bij de vorming van een nieuw kabinet. De partij is voorstander van de autonome band met Nederland binnen het koninkrijk en bepleit ‘integriteit en goed bestuur’.

De afgelopen jaren heeft het daaraan op Curaçao nogal ontbroken. De reputatie van Rhuggenaath, de ‘Kennedy van Curaçao’, die ervaring heeft in het openbaar bestuur en als zakenman, is een zuivere. Dat geldt ook voor Hensley Koeiman, de leider van de partij MAN en ex-premier, met wie Rhuggenaath wellicht gaat regeren.

Maar binnen de partijen zelf, ook die buiten het nieuw te vormen kabinet, zitten de nodige politici die de test op goed gedrag, op Curaçao verplicht voor een regeringspost, niet zouden halen. Politici als Gerrit Schotte bijvoorbeeld, wiens anti-Nederlandse partij MFK als derde uit de bus kwam, maar die wel degelijk meer stemmen haalde dan de vorige keer. De vraag is hoe groot de invloed van dergelijke politici nog zal zijn.

Ontwrichtend effect

De poging van de MFK-partij van Gerrit Schotte om de verkiezingen van afgelopen vrijdag niet te laten doorgaan, kwam ‘in feite neer op een staatsgreep’. Dat zei minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) in het tv-programma WNL op Zondag.

In het interim-kabinet, gedomineerd door de MFK, gaf de minister van Binnenlandse Zaken op Curaçao aan het hoofd van het stembureau de opdracht de voorbereiding van de verkiezingen te staken. Daarop legde de Rijksministerraad, waarin Nederland een beslissende stem heeft, de organisatie van de verkiezingen in handen van de gouverneur van Curaçao.

Plasterk weigerde te zeggen wat Nederland zou hebben gedaan als de MFK haar zin had doorgedreven. Er lag ‘een scenario klaar’, aldus de bewindsman. Over een mogelijk militair ingrijpen wilde hij niet speculeren.

Rhuggenaath heeft aangegeven niet met de MFK in zee te willen, een opstelling die volgens Schotte zelf ‘tegen de wil van het volk’ ingaat. Ook met de partij KDNT, geleid door de broer van een verdachte Curaçaose gokbaas, zegt Rhuggenaath zich niet te willen inlaten. Maar eerder is gebleken hoe dergelijke partijen, met hun niet altijd even ‘integere’ financierders, een ontwrichtend effect op de Curaçaose politiek kunnen hebben.

De nieuwe premier, die al vóór de autonome status van Curaçao bij het landsbestuur betrokken was, zal zich hiervan terdege bewust zijn. Hij is in dat opzicht gehard, al komt hij in zijn publieke optreden eerder als een zachtmoedige, zelfs een tikje verlegen man over. Een man die graag lichtende voorbeelden als de dalai lama, Nelson Mandela en Martin Luther King citeert. En die zegt Curaçao, als was het het boeddhistische koninkrijk Bhutan, in 2030 tot de top 20 van ‘gelukkige’ landen te willen laten behoren.

Kwetsbare economie

Gerrit Schotte (R) op verkiezingsavond | © ANP MICHAEL KOOREN

Maar Rhuggenaath, die in Miami en aan de Rotterdam School of Management studeerde, heeft daarnaast de nodige ervaring met de alledaagse uitvoering van economisch beleid. Juist daarop zal de komende jaren het zwaarste accent in het regeringsbeleid moeten liggen. De economie van het eiland, ooit een van de rijkste binnen het bredere Caribisch gebied, is sinds de autonome status vanaf 2010 een kwetsbare gebleken. Terwijl zelfs de felste critici menen dat er volop potentie is.

Zoals in de verdere ontwikkeling van het toerisme, waar een land als Aruba inmiddels Curaçao voorbij lijkt te streven. Maar om economisch het eiland van zo’n 160 duizend inwoners weer op de been te krijgen, zal Rhuggenaath de komende jaren zeker ook in sociaal-economische sectoren flink moeten investeren. Zo zijn onderwijs en gezondheidszorg, ondanks eerdere steun vanuit Nederland, alleen maar zwakker geworden. Als dat zo blijft, zal Rhuggenaath de door hem gewenste ‘boulevard van de vooruitgang’ niet snel kunnen verwezenlijken.

En temidden van dat alles zal de nieuwe premier zich dus ook duistere krachten van het lijf moeten houden. Zoals de internationale drugs- en gokmaffia, die in het verleden heeft laten zien de nodige invloed te hebben. En die niet zal schromen politici in te zetten om zijn belangen te blijven verdedigen.

In een eerste reactie op zijn overwinning liet Rhuggenaath weten niet alleen ‘zeer tevreden’, ‘trots op Curaçao’ en ‘dankbaar’ te zijn, maar zei hij ook: ‘We moeten snel aan het werk.’ Er is, inderdaad, bijzonder veel te doen. Opdat de ‘boulevard van de vooruitgang’ op Curaçao geen ‘boulevard of broken dreams’ zal blijken te zijn.

Eerder in Curaçaose politiek

Nederland dwingt Curaçao om verkiezingen te laten doorgaan

Volgens minister Plasterk heeft het handelen van de tijdelijke regering ‘ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces’. Daarom moet de gouverneur er nu op toezien dat de verkiezingen verder goed verlopen.

Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte schuldig aan omkoping, 3 jaar cel

Het is de eerste rechtszaak op Curaçao waarin de invloed van de gokondernemers op de politiek zo duidelijk wordt aangetoond. Het Openbaar Ministerie noemde Schotte een ‘trekpop, een marionet’ van Corallo en ‘een corrupte politicus’.

Bron: Volkskrant

19 Reacties op “Volkskrant | De ‘Kennedy van Curaçao’ wacht economische malaise en invloedrijke maffia

 1. @Paul, schreef; “Maar bij jou let ik louter op de schrijfwijze en niet op de inhoud.”

  O ja? Nou, hartelijk gefeliciteerd Paul, enne, zou ik me volgens jou nu daar iets van aan moeten trekken? Omdat je mij in het vizier hebt? Wat een onverdiende aandacht zeg, hoewel ongevraagd.. :lol:’
  Lekker belangrijk hoor Paul, let maar een eind weg op, van mij mag je ‘t totdat je erbij neervalt jongen! Of heb ik weer eens met een bemoeizuchtig aan jicht lijdend oudje te maken? 😆

 2. @Abram Mossel,
  geloof me nou, ik snap helemaal niets, maar dan ook echt geen moer van je verhaal, al sla je me dood. Ben niet bekend met de feiten of zijn het verzinsels waar je mij mee lastig valt? Niet boos worden Mossel, maar ik ben maar gestopt met lezen want het is nogal moeilijk wartaal/onzinverhalen tot me te nemen…Eh, maakt het nog wat uit als ik beweer nooit een leider noch een baas gehad te hebben? :lol 🙂 😆

 3. Abraham Mossel

  100+, ja aangezien klapzwans plasje ze koopt, en nog lezen kan ” is te bezien”ook?.

 4. Abraham Mossel

  @ Over het omkopen en het verkopen van zetels zal denk ik anders worden gedacht. Je kan mij niet wijs maken dat de omgekochte politici direct en in éénkeer 300.000,00 in het handje hebben gehad, daar zullen wel voorwaarden aan vast gesteld zijn. Er zijn er nu een paar afgebrand tot op het bot. En er zal ook beter na gedacht worden voordat men over gaat tot verkoop van zijn zetel. Het volk heeft duidellijk laten zien dat zij niet meer gediend zijn van landverraders ( zetelverkopers).

 5. @Fred Schiedam schreef; “In de Nederlandse taal is het gebruikelijk om deze verwijzingen tussen aanhalingstekens (en niet haakjes zoals jij schrijft) te plaatsen. Daar is niets denigrerends (of wat dan ook) aan.”

  Wat betreft de uitleg in Trouw kan ik wel inkomen, dat stuk van Marijnissen vond ik gewoon een ronduit belachelijk overdreven ophemelend artikel ter ere van zeer waarschijnlijk dé gewenste Curaçaose winnaar van de verkiezingen. Ik moest er dus erg om lachen.

  Maar dat Kees Broere ‘De Kennedy van Curaçao’ tussen aanhalingstekens nog eens aanhaalt in z’n artikel in de Volkskrant heeft wel degelijk een zweem van ‘grappige’ spot in zich, maar niet minachtend noch beledigend.
  Heb overigens nergens beweerd dat het denigrerend t.o.v. Ruggenaath is of zou zijn.. Hoewel ik de Nederlandse taal natuurlijk niet zo goed als jou beheers, lijkt spotten (de draak steken met etc.) mij toch wel iets aardiger dan denigreren= minachten, kleineren.

  P.S.,
  Natuurlijk, tussen haakjes kan het niet zijn,( ), ik bedien me overigens in haast elke reactie van die kromme haakjes, maar mag ik me ajb ook vergissen? Ben geen neerlandicus, en ben ook absoluut niet van plan om betreft het schrijven van de nederlandse taal opeens van schrik mijn uiterste best te gaan doen om ooh och och maar geen foutje te hoeven maken! Doe jij maar je best.. 😆

 6. Abraham Mossel

  @ Mano, Troll en vazal van Gerrit de Raaf, Weet je nog, jouw slavenbaas vergelijkt zich met, Minister presidenten als Chavéz en nog meer van dat zuid amerikaans MP gespuis, hij ging er maal al te graag mee op de Foto, hij reisde er zelf de hele wereld voor rond op kosten van de arme slober uit de mondi en de trouwe belastingbetaler van Curcao. Er staat mij nog iets van bij dat hij heeft verklaard dat hij door God gezonden was, om van zijn ” cru graai” een rijk en welvarend land te maken, nou dat is hem aardig gelukt als je naar de bankrekeningen van zijn vrienden kijkt. Ps : We hebben ook nog z’n loser als A Godett gehad die kwam met de bijbel in zijn handen het gevang uit en vergeleek zich met Gandy, Mahamed alli en als klap op de vuurpijl als Mondéla, hoe gek kan je het willen hebben Mano, en over tot de orde van de dag,♪♪☺☺

 7. Mano,
  Je schrijft : Hij zit hem in feite een beetje belachelijk te maken door de zinsnede ‘Kennedy van Curaçao’ tussen haakjes te plaatsen.

  Je kennis van het Nederlands schiet te kort.
  Dat heten in deze zin geen haakjes.
  Hoe het wel heet zoek je zelf maar op. Dat lijkt me leerzamer voor je.
  Normaal reageer ik niet of schrijffouten maar op de inhoud van het geschrevene. Maar bij jou let ik louter op de schrijfwijze en niet op de inhoud.

 8. Fred Schiedam

  @mano: in het artikel van Trouw (waarnaar de internetlink verwijst) wordt uitgelegd waar deze benaming vandaan komt, nl. zijn Amerikaanse manier van optreden. In de Nederlandse taal is het gebruikelijk om deze verwijzingen tussen aanhalingstekens (en niet haakjes zoals jij schrijft) te plaatsen. Daar is niets denigrerends (of wat dan ook) aan.

 9. dikke deur

  Misschien is hij zelfs wel netter dan JFK – niet echt moeilijk – maar in elk geval ook naïever.

 10. @Willem schreef; “Stel je eens voor dat hij politici gaat omkopen,dan is de ellende niet meer te overzien.”

  Als Gerrit Schotte politici van de komende coalitie/regering gaat omkopen, stel dat hij werkelijk zo dom is om het te proberen, zal het ieder geval niet aan hem liggen, maar aan de corrupte omkoopbare politici van de partijen die een regering gaan vormen, zij horen geen geld aan te nemen.

  Dus al met al vind ik je opmerking best wel simpel en ondoordacht ..

 11. Ach, ik moet zo lachen man.
  Blijkbaar is het niemand opgevallen (hopelijk wel) dat Kees Broere, schrijver van bovenstaand artikel in de VK, eigenlijk niets anders doet dan fijntjes de draak steken met Ruggenaath. Hij zit hem in feite een beetje belachelijk te maken door de zinsnede ‘Kennedy van Curaçao’ tussen haakjes te plaatsen. In het Papiamentu heet dat, cherchia, hasi cherchi, een beetje spotten weetje wel. …Broere vindt het stiekem natuurlijk ook erg overdreven, om maar niet te zeggen potsierlijk, dat Ruggenaath van het dorp Curaçao met de legendarische John Kennedy wordt vergeleken…
  😆

  Dat gaat hij de Curaçaose lezers natuurlijk niet aan de neus hangen, maar voor de goede verstaander is het zo duidelijk als wat. De vergelijking Ruggenaath aka Kennedy slaat natuurlijk nergens op, en dat weet Kees Broere maar al te goed. Het was overigens Hans Marijnissen van Trouw die erover begon op 27 april. Het zou me overigens niets verbazen dat die dwaze vergelijking zijn oorsprong vindt in Ruggenaath’s eigen politieke kring. Tja, dan kan men toch niet anders verwachten dat Nederlandse columnisten ermee aan de haal gaan…lekker spotten, ik vind het prachtig.

  https://knipselkrant-curacao.com//trouw-de-kennedy-van-curacao-moet-voor-rust-gaan-zorgen/comment-page-1/#comment-51259

 12. Exact. The good times are over for gekke Gerrit.

 13. Hij gaat niemand kopen, maar wel vele jaren naar de gevangenis.

 14. nee, hier kloppen alle kranten altijd perfect!!

 15. In de opositie gaat G.Schotte toch invloed hebben op de regering.
  Stel je eens voor dat hij politici gaat omkopen,dan is de ellende niet meer te overzien.Helemaal uitroeien van G.Schotte uit de politiek is de beste oplossing maar hoe.

 16. De Volkskrant ooit een serieuze linkse krant is afgezakt tot het niveau van een roddelkrant. Gezien de moordende concurrentie op internet moet de krant alles doen om de omzet te vergroten natuurlijk. De Volkskrant haalt hier duidelijk Koeman en Ruggenaath door elkaar. De vergelijking met Kennedy gaat volledig mank, wat een bullshit zeg!!!!!

 17. Je hoeft de wiel toch niet uit te vinden??????,op Curacao gaan de meeste dingen niet goed.
  Zeer slechte economie,grote werkeloosheid,criminaliteit,
  Slechte onderwijs,corruptie in alle lagen van de bevolking,dropouts.
  Vraagt hulp van derden,maakt een plan en voer het uit,hou er toezicht op anders heeft het geen zin;zet de schouders eronder en wat belangrijk is geeft informatie aan je bevolking met wat jullie bezig zijn,en wat je plan is,wees duidelijk,want anders gaan dingen een eigen leven leiden.wees DUIDELIJK en EERLIJK naar de bevolking toe.

 18. Nogmaals:
  Zonder controle wordt iedereen een dief!!
  Dus controleer elkaar, op welke functie ze ook zitten.
  iedereen wil meer hebben..

 19. ik hoop dat de nieuwe premier, de stier bij de ballen durft te grijpen.
  Want zachte heelmeesters maken stiknkende wonden.
  De maffia moet uitgeschakeld worden de komende jaren.
  Zodat ze geen pogingen meer kunnen of willen ondernemen Curacao in hun greep te krijgen.
  Maak gebruik van Nederland en het OM dat hier al is om deze randfiguren eens drastisch aan te pakken.
  iedereen weet wie ze zijn, maar zorg dat er bewijzen komen zodat ze langdurig opgesloten kunnen worden.
  Dat zal rust geven op Curacao en weer een Wij samenleving worden.
  Nu zitten we in een Wij/Zij samenleving met alle ellende van dien.
  Ik wens de nieuwe regering veel sterkte en kracht toe om dit probleem uit te roeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *