27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | Curaçao vermoedt neokoloniale machtsgreep in hulppakket

HomeMediaVolkskrant | Curaçao vermoedt neokoloniale machtsgreep in hulppakket

Kees Broere

Deelnemers tijdens een manifestatie voor het regeringsgebouw. Er zijn verscheidene mensen gearresteerd voor hun rol bij plunderingen en brandstichtingen in de binnenstad van Willemstad. De betogers eisen het aftreden van minister-president Eugene Rhuggenaath | ANP

Curaçao weigert in te stemmen met de voorwaarden die Nederland stelt voor het ontvangen van nieuwe financiële hulp. Volgens premier Eugene Rhuggenaath heeft Den Haag ‘een agenda voor de overname en de controle van het bestuur’ van het autonome land binnen het Koninkrijk. Ook Aruba en Sint Maarten lijken niet akkoord te gaan.

De drie eilanden zijn door de coronapandemie in een forse economische crisis geraakt en kunnen zonder geld uit Nederland nauwelijks overleven. Volgens Suzy Römer, de Curaçaose minister van Volksgezondheid, gedraagt Nederland zich als de vroegere West-Indische Compagnie (WIC), en wil Den Haag op de autonome eilanden ‘met Nederlandse wetten regeren.’

De afgelopen maanden heeft Nederland al tientallen miljoenen euro’s liquiditeitssteun gegeven door zachte leningen. Komende vrijdag zou tijdens de Rijksministerraad (RMR) in Den Haag besloten worden over nieuwe financiële hulp voor de langere termijn. Die kan volgens CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties oplopen tot een miljard euro in totaal.

Onfatsoenlijk

Voor een goede besteding van het geld, en om de autonome landen te dwingen tot hervormingen die Nederland al veel langer vraagt, wil Den Haag een aparte organisatie in het leven roepen. Dit zogeheten Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) moet de komende zeven jaar toezicht houden. Knops wil in de leiding van het ZBO drie Europese Nederlanders (dus niet van de eilanden) benoemen.

Daarmee, zo maakte premier Rhuggenaath van Curaçao dinsdag tijdens een uitgebreide persconferentie duidelijk, zet Den Haag feitelijk een streep door de autonomie die Curaçao, Aruba en Sint Maarten sinds oktober 2010 kennen. Voor hem en zijn regering is dit onfatsoenlijk en onacceptabel. ‘Wij moeten ons lot in eigen handen nemen.’

Nederlandse militairen staan wacht bij het het regeringsgebouw Fort Amsterdam. De militairen helpen op Curacao om te voorkomen dat er weer rellen ontstaan | HH / ANP

Rhuggenaath onderstreepte zijn bereidheid om binnen de RMR verder te praten over de invulling van de hervormingen die Nederland wenst, zoals in de publieke sector op de eilanden. Ook zei hij op deelgebieden, zoals onderwijs en gezondheidszorg, verdere samenwerking met Nederland te zoeken. Maar Curaçao wil daarbij wel dat van ‘gelijkwaardigheid’ sprake is. ‘Zo ga je niet met elkaar om,’ aldus minister Steven Martina van Economische Zaken.

Creatieve krachten

De vraag is hoe Curaçao op korte termijn erin zal slagen voldoende geld te vinden om de samenleving draaiende te houden en bijvoorbeeld de salarissen van mensen in overheidsdienst te garanderen. Door de economische crisis, die vooral het belangrijke toerisme hard heeft geraakt, zijn in het bedrijfsleven al veel banen verloren gegaan. Een werkloosheid van zestig procent dreigt. Zo’n twintig procent van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp, waarvoor Nederland geld gaf.

Minister Martina zei dinsdag dat Curaçao mogelijkheden zoekt om buiten Den Haag geld te vinden. Daarbij denkt hij onder meer aan de uitgave van obligaties. ‘Als we (van Nederland, red.) geen respect krijgen, moeten we deze weg wel nemen’, aldus Martina. Volgens premier Rhuggenaath moet niemand ‘de creatieve krachten’ van zijn eiland onderschatten.

Feit is ondertussen wel dat het Nederlandse ‘Koninkrijk van vier landen’ zijn diepste crisis sinds 2010 beleeft. Aruba is tot nu het meest meegaand gebleken in de Nederlandse eisen tot hervormingen. Op Sint Maarten gaan binnenkort regering en parlement stemmen op om na te denken over volledige onafhankelijkheid.

De Curaçaose regering zegt de mogelijkheid tot een referendum niet bij voorbaat af te wijzen. In het verleden is overigens steeds gebleken dat een meerderheid van de bevolking op de zes eilanden, die samen ooit de Nederlandse Antillen vormden, een staatkundige band met Nederland wil behouden.

Bron: Volkskrant

20 reacties

  1. Bululu wil graag in een kartonnen doos slapen en overdag door de afvalbergen van Selikor struinen op zoek naar eten?

  2. @William,
    Je deed je een tijdje voor als “moderator” tuusen de “Pro Nederlandse” sentimentisten hier op KKC, en ons, de YDK die hier geboren en getogen zijn. Ik heb het niet over de Zwarte Makamba’s onder ons die ons hebben laten vallen. De Chupadores dus.
    Ik heb U nu dus bij het oud vuil geschoven.
    U hebt kleur bekend, en kunt thans plaats nemen naast Wim, Bram, Kaat, Brian, Maurice, CR, KK, enfin die… die…… YDK Haters. Het ga je goed William.
    En dan heb je nog het lef om “Shame on you” te zeggen tegen andersdenkenden.

  3. Je merkt dat het komkommertijd in NL is
    Kees Broere blijft schrijven, alleen vergeet hij erbij te vermelden dat Rhuggenaath cs al in mei op de hoogte waren van de BL voorwaarden.
    Bühne, slecht gespeeld theater.

  4. Referendum:
    De meerderheid is:makamba’s inclusief stagaires.
    Alleen YDK mag beslissen.
    Laat makamba’s in hun veilige Holland gaan stemmen.
    Jullue weten drommels goed,dat de gemiddelde YDK
    niet te porren zijn voor een referendum.
    Schijnheiligen!!!
    Wij willen totale ONAFHANKELIJKHEID.

  5. Een gemeente met een artikel 12-status is een Nederlandse gemeente die onder financiële curatele is gesteld door het Rijk vanwege een structureel slechte financiële situatie. Deze gemeenten krijgen van de rijksoverheid extra geld in ruil voor een streng financieel toezicht. Zo moeten de gemeenten met de artikel 12-status voor grotere uitgaven toestemming aan het rijk vragen. Artikel 12 is het 12e artikel uit de Financiële-verhoudingswet.

    Zouden deze gemeentes het ook ondemocratisch vinden en Koloniaal?

  6. De creatieve krachten op het eiland hebben zich, tot nu toe, beperkt tot het afromen van bronnen van inkomsten en fondsen of ze nu publiek of privaat waren. En de zelfde creatieve krachten zullen dit blijven doen, zolang ze daar de gelegenheid voor krijgen. Het zijn juist die creatieve krachten die knops wil indammen door de handelsonbevoegdheid van de regering, tijdelijk, aan banden te leggen.

  7. Het Nederlandse standpunt is dat er een bodem in de bodemloze put gemaakt wordt. Waardoor de put effectief gedempt kan worden. De regering staat op het standpunt dat het maken van de bodem een ondemocratische en neokoloniale maatregel is en is mordicus tegen.
    Is het “ondemocratisch”? Ja, de “democratisch” verkozen regering en parlement worden, tijdelijk, handelsonbevoegd. En er ontstaat een mogelijkheid dat wanbestuur uit het verleden bloot komt te liggen. Het een ondemocratische machtsgreep, maar in het belang van Nederland, dat geen geld in een bodemloze put kan blijven gooien en in het belang van de burgers die daardoor hoop op herstel krijgen.

  8. Tot hoever moeten we gaan in het accepteren van de pertinente leugens en insinuaties van onze regering.En dat allemaal met een stalen gezicht.Wat een tuig .Maar heel belangrijk we hebben dat zooitje daar zelf neergezet! En de bevolking maar opfokken tegen Nederland met het argument dat we zo trots moeten zijn en ervoor moeten vechten om onafhankelijk te zijn zodat we zelf alles kunnen regelen. Ja zeker nadat ze allemaal hun zakken hebben gevuld.

  9. @CR,
    Anuska Cova heeft wel bepaalde talenten (Vinden de directieleden van Citco) maar daar heeft Curacao weinig aan

  10. “De vraag is hoe Curaçao op korte termijn erin zal slagen voldoende geld te vinden om de samenleving draaiende te houden en bijvoorbeeld de salarissen van mensen in overheidsdienst te garanderen.”

    Daar gaan we weer…. “Meer belastingen heffen en innen!” Verder rijkt de creativiteit van deze “fatsoenlijke” regering niet.

    Het is toch van de zotte dat de regering de salarissen van de ambtenaren wil garanderen, terwijl voor de werknemers in de private sector NIETS wordt gedaan. Die staan nu dagelijks bij de voedselbank, of vertrekken naar elders. Discriminatie is het, onderscheid aanbrengen tussen werknemer in publieke- en private sector. Het doet me denken aan de afgeschoten 80/20 regeling.

  11. Deze show hebt niks met neokolonialisme te maken. Curacao 2020 = oude wijn in nieuwe zakken. De regering neemt het nog steeds niet zo nauw met mensenrechten, handelmonopolies ala WIC bestaan nog. Moderne piraten roven de schatkist van buitenlandse overheden leeg en de zuiderburen verwachten ieder moment een nieuwe invasie vanuit “la isla de Bolivar y Brion”.

    Politiek en ondernemend Nederland blijven wegkijken van alle wantoestanden onder de motivatie “samen lekker veel geld verdienen”.

    Neocolonialismo? Ban serio si. Conozca su historia, nos han mentido antes.

  12. Volgens premier Rhuggenaath moet niemand ‘de creatieve krachten’ van zijn eiland onderschatten.

    Waarom horen we nooit van deze creatieve krachten? Tientallen jaren problemen en deze creatievelingen deden nooit wat.

  13. Wellicht dat de maffia onze obligaties wil kopen in ruil voor wat landingsrechten en invloed bij onze douane? Klein curacao ombouwen tot marinebasis voor china of rusland? Waarom niet gelijk het hele eiland te koop zetten? Hoe dom kan je zijn?

  14. Ter verduidelijking:
    Economische omvang: Curacao ca. US$ 3 miljard, Nederland ca. US$ 900 miljard.
    Bevolking: Curacao minder dan 160.000 inwoners, Nederland meer dan 17.000.ooo inwoners.
    Gelijkwaardigheid nastreven tussen NL & CUR is een loffelijk streven maar op basis van de realiteit zoals telkens weer blijkt niet meer dan een ‘fata morgana’.

  15. Wie O Wie spreekt onwaarheid????
    Vooral de laatste zin van dit stuk geeft te denken.

    Aanvullende leningen zullen vanaf juli niet rechtstreeks aan de overheid worden gegeven, maar lopen via een nog op te richten entiteit. Zo kan Nederland sturen op resultaat. Deze leningen zullen immers zoals ik al eerder aankondigde afhankelijk gesteld worden van een pakket aan maatregelen gericht op structurele hervormingen. Ook hierover zullen begin juli afspraken worden gemaakt. Over deze afspraken zal de komende tijd met de landen die hiertoe bereid zijn overleg worden gevoerd, waarbij het C(A)ft een belangrijke rol zal blijven spelen. Het gesprek de komende periode is niet vrijblijvend. Verdere steun is afhankelijk van concrete afspraken en geboekte resultaten over structurele hervormingen die ten goede komen aan de weerbaarheid en het verdienvermogen van de landen, voor zowel de huidige als de toekomstige generaties. Deze aanpak is op 12 mei j.l. door minister-president Rutte toegelicht in een overleg met de ministerspresidenten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.!!!!!!!!!!!
    Bron: Brief Knops aan 2e kamer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties