30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 18:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Volkskrant | Amerikaanse ‘Citgo 6’ veroordeeld tot lange celstraffen in Venezuela: oliewitwassers of slachtoffers van ‘juridisch terrorisme’?

A general view of the Amuay refinery complex, which belongs to the Venezuelan state oil company PDVSA, in Punto Fijo, Venezuela | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Tot verbijstering van hun familie zijn zes Amerikaanse oud-oliebestuurders in Venezuela veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens corruptie. De mannen werden in 2017 naar Caracas gelokt voor een vergadering en zitten sindsdien vast. De gevangenisstraffen variëren van ruim acht jaar tot dertien jaar.

De veroordeling zal de relatie tussen de VS en Venezuela nog verder verslechteren. Onder de regering-Trump waren de betrekkingen al tot een nieuw dieptepunt gedaald. Washington erkent, net als tientallen andere landen, Nicolás Maduro sinds vorig jaar niet meer als president en beschouwt oppositieleider Juan Guaidó als de leider van het land.

De arrestatie van het zestal, topmannen van de Amerikaanse olieraffinaderij Citgo, zorgde indertijd voor veel ophef. Ze vertrokken drie jaar geleden uit hun hoofdkantoor in Texas voor een overleg in Caracas met de top van PDVSA, het staatsoliebedrijf dat Citgo toen bezat. De vergadering bleek echter een excuus om ze naar Venezuela te lokken en ze in de boeien te slaan.

- Advertentie -

Citgo-president Jose Pereira en zijn vicepresidenten werden vastgezet en beschuldigd van onder andere verduistering en witwassen van miljoenen dollars van het miljardenbedrijf. Citgo was tot 2019, toen de VS de uiterst winstgevende onderneming onder hoede plaatsten van Guaidó, het belangrijkste buitenlandse bezit van Venezuela. Maduro beschuldigde de ‘Citgo 6’, zoals ze in de VS worden genoemd, van verraad. Hij greep hun arrestatie aan voor een grote schoonmaak bij PDVSA.

‘We want him home’: Citgo 6 face uncertain wait for verdict in Venezuela https://t.co/POrhAtYMCF

— FT Commodities (@ftcommodities) 26 november 2020

Geen bewijs

De olietopmannen hebben de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens de advocaat van een van hen zijn ze het slachtoffer geworden van een ‘geopolitiek conflict’. In de bewijsstukken van het OM die de corruptie moesten aantonen, zou zijn naam niet eens zijn genoemd. ‘Dit is het verhaal van een goede kerel, die om de verkeerde redenen tegen zijn wil wordt vastgehouden’, aldus raadsman Jesus Loreto. Een andere advocaat, die drie bestuurders bijstaat, zei dat er ‘totaal geen bewijs’ is overlegd.

- Advertisement -

De rechtbank dacht daar donderdag anders over. Direct nadat de aanklagers en advocaten waren uitgesproken, werden de mannen schuldig bevonden. Op één na, hebben ze allemaal de Amerikaanse nationaliteit. Pereira kreeg dertien jaar celstraf opgelegd en zijn collega’s moeten acht jaar en tien maanden vastzitten. Een van hen, Tomeu Vadell, schreef onlangs nog in een brief die de gevangenis was uitgesmokkeld dat hij hoopte op vrijspraak.

‘Als recht wordt gedaan, zal ik in staat zijn om mijn leven weer op te bouwen en proberen mijn familie te compenseren voor alle verloren momenten’, aldus de voormalige Citgo-topman. ‘De hoop is groot, geef mij mijn vrijheid.’ Families reageerde geschokt op de veroordelingen. Alirio Rafael Zambrano, wiens twee broers vastzitten, zei tegen persbureau AP dat ze het slachtoffer zijn geworden van ‘juridisch terrorisme’. Net als de andere families, deed hij een beroep op de Amerikaanse regering om ervoor te zorgen dat het zestal snel wordt vrijgelaten.

De Democratische politicus Bill Richardson, VN-ambassadeur onder president Bill Clinton, probeerde dit jaar via onderhandelingen de mannen vrij te krijgen. In de zomer reisde hij naar Caracas waar hij in een gesprek met Maduro vroeg om de vrijlating van het zestal. Verwacht wordt dat Maduro, die hoopt op betere relaties met de VS als Trump is vertrokken, de zaak zal inzetten zodra Joe Biden is aangetreden. Maduro kan de topmannen mogelijk vrijlaten als gebaar van goede wil richting de regering-Biden.

Bron: Volkskrant

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Het is met al die Nederlandse ministers altijd hetzelfde. Als ze eenmaal ex-minister zijn, komen ze “plotseling” in dienst van de een of andere bank of multinational met een miljoenensalaris.
  Dan kun je achteraf ook nagaan voor wie ze daarvoor ook al werkten. Het blijft corrupt tuig.

 2. Ik zeg niet deze oliemannetjes helemaal “clean” zijn.
  Maar het is de bizar voor woorden dat je in de meest corrupte staat van Zuid-Amerika door een currupt regime wordt veroordeeld voor witwassen etc, terwijl dit regime minstens net zo corrupt en goor bezig is.

  En i.d.d. met dit kliekje wil “Blokje” een één tweetje doen.
  Er zal wel veel meer achter zitten waar wij niets van af weten.

 3. Trump kan ook op 2 manieren hier iets aan doen. En in beide gevallen snijdt het mes aan 2 kanten.

  Hij kan de Navy Seals deze 6 gevangenen laten bevrijden en en passant zoveel mogelijk dictator-vriendjes naar de wolken sturen. Dat levert hem, als het lukt, nog meer steun op in de Verenigde Staten, en niet alleen bij de republikeinen. Biden heeft dan het nakijken en krijgt met een langer durend conflict te maken.

  Hij kan ook via de achterdeur die marionet Blok probeert open te zetten, zogenaamde burgers Venezuela binnen loodsen die vervolgens hun werk gaan doen. In dat geval is het allemaal intern verzet, en alleen achteraf wordt duidelijk wie het initiatief nam. Biden kan dan alleen maar het verzet steunen, maar weet niet dat Trump het initiatief nam.

 4. “Washington erkent, net als tientallen andere landen, Nicolás Maduro sinds vorig jaar niet meer als president.”

  En daar wil een Nederlandse minister van buitenlandse zaken handjeklap mee doen?
  Denk dat de 2e kamer maar eens vragen moet gaan stellen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -