VK | Guatemala wil bemanning Nederlandse abortusboot het land uitzetten

Rebeca Gomperts aan boord van de abortusboot | EPA/Esteban Biba

Guatemala wil de bemanning van de abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves uitzetten, meldt de BBC. De advocaten van de groep tekenen beroep aan.

Volgens de autoriteiten hebben de vrouwen gelogen bij het aanvragen van toeristenvisa en is het hen niet toegestaan te werken in het Midden-Amerikaanse land.

De abortuscampagne van Women on Waves in Guatemala was amper begonnen toen de marine van het Midden-Amerikaanse land donderdag ingreep. Ze moesten een order van de minister van Defensie tekenen die een streep zet door onder meer hun ligvergunningen in Guatemala. Rebecca Gomperts, abortusarts en voorvrouw van de Nederlandse abortusboot, kreeg een uur om met haar bemanning om de haven van Puerto San José, in het zuidwesten van Guatemala, te verlaten.

‘Vergeet het maar’, was het antwoord van Gomperts, waarna de haven op slot ging en de vier aanwezige bemanningsleden achter een hek bij de boot werd opgesloten.

Intimidatie

De boot van Women on Waves in Puerto de San José.
De boot van Women on Waves in Puerto de San José.© REUTERS

‘Pure intimidatie’, zegt oud-Greenpeace-activist Gomperts (50) vrijdagochtend telefonisch aan de Volkskrant. ‘Daar trappen we bij Women on Waves niet meer in na jaren van aanvaringen met autoriteiten.’

Gomperts en haar advocaat werd de toegang tot de boot ontzegd, maar ‘we hebben ons met veel moeite langs de militairen gewurmd om bij de boot te komen’. Ze somt een aantal mensenrechten op die hun worden ontzegd door deze ‘zeer onprettige militaire actie’.

Toneelstuk

In Guatemala is abortus alleen toegestaan bij vrouwen die in levensgevaar verkeren door hun zwangerschap. Gomperts wil daarom zo snel mogelijk de campagne hervatten en dan de zee op, om ver uit de kust iets te doen aan de ’65 duizend illegale abortussen’ die jaarlijks in dit land worden uitgevoerd.

Guatemala is de eerste bestemming van het schip sinds het in 2012 aanmeerde in de plezierhaven van het Noord-Marokkaanse toeristenstadje Smir. Women on Waves kreeg toen het verwijt een toneelstuk op te voeren door te berichten over een abortusboot die onderweg vanuit Nederland dreigde te worden tegengehouden. In werkelijkheid lag het schip weken klaar in de jachthaven van Smir en stapten veel leden daar pas op.

Bron: Volkskrant/ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *