30 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CC | New auction scheduled for Bullenbaai tank amid payment delays

WILLEMSTAD - The oil stored in the tank at Bullenbaai is poised for another round of auctioning as the initial buyers failed to meet their payment obligations. ...

DH | Marvio Cooks calls out shameless campaigning

PHILIPSBURG--Party for Progress (PFP) candidate and deputy leader Marvio Cooks brings attention to the shameless campaigning being done using student athletes. Cooks, president of Soualiga Youth Basketball Association...

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

Democracy now! | Thursday, November 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

VIPP spant kort geding aan tegen overheid

HomeNieuwsVIPP spant kort geding aan tegen overheid

 Door: Aruna Jhagru

VIPP Versgeperst overheid NIEUWS medicijnen maximumprijzen kort geding Curaçao  medicijnen2011 style=float:left;margin right:10pxCURAÇAO – De Vereniging van Importeurs van Pharmaceutische Producten (VIPP) spant donderdag een kort geding aan tegen het beleid van de overheid dat maximumprijzen wil opleggen voor medicijnprijzen per 1 juli. Volgens de VIPP verdienen leverancier, importeurs en botika’s op deze manier niets meer.

Advocaat Michael Bonapart zegt namens de VIPP dat de commissie verlaging kosten geneesmiddelen een mix aan maatregelen adviseerde. “De overheid heeft daar maar één maatregel uit genomen en dat is de verlaging van de margers voor de importeurs.”

Prijzen verlagen

Bonapart legt uit dat de overheid wil dat er goedkoper wordt ingekocht. “Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden en waarschijnlijk zit er druk achter van het Cft (College financieel toezicht). Maar je kunt geen prijzen opleggen aan exporteurs. De regels die de overheid maakt gelden voor Curaçao en niet voor exporteurs die in het buitenland zitten, je kunt hen niet de regels voorschrijven.” De advocaat vertelt dat het de bedoeling is dat exporteurs 15 procent moeten inleveren en dat de importeurs nog 20 procent daar bovenop moeten gooien. “Maar wie zegt dat een exporteur zijn prijs met 15 procent wil verlagen? En als de importeur toch gedwongen is om de prijs van de exporteur te betalen, wie betaalt de importeur dan die 15 procent?”

Vastlopen

De advocaat zegt dat de importeurs op deze manier vastlopen. “Dit geldt overigens niet voor alle medicijnen, maar er zijn wel medicijnen die op deze manier te duur worden om ingekocht te worden met als gevolg dat je straks niet meer kunt leveren.” Daarnaast geeft Bonapart aan dat de importeurs op dit moment voorraden hebben, maar deze niet kunnen verkopen omdat de botika’s (de afnemer) wachten tot 1 juli. “Dan krijg je als gevolg dat de importeur de voorraad niet meer kan verkopen voor een prijs die hoger ligt dan de nieuwe maximale prijzenlijst toestaat. Hierdoor loopt de importeur vast, want deze verdient dan niks meer op de voorraad.”

Andere aanpak

De VIPP heeft eerder aangegeven de aanpak van Aruba te willen overnemen. “De zorg kost altijd geld, maar je kunt het beheersbaar maken”, gaat Bonapart verder. “Op Aruba is de regering om de tafel gaan zitten met zowel de exporteur als de importeur en de botika’s. Er is gekeken naar wat haalbaar is voor alledrie de partijen en wat zij alle drie kunnen inleveren. Vanuit dat punt is een compromis gesloten.” De advocaat kaart ook de methode aan die op Jamaica wordt gehanteerd. “Importeurs roepen een prijs voor een medicijn en exporteurs kunnen hierop reageren. De exporteurs kunnen zich opgeven door zich in te schrijven en de importeur kiest dan het beste aanbod uit.”

Kort geding

Bonapart zal donderdag namens VIPP pleiten voor een andere oplossing en aangeven dat deze wet, die per 1 juli moet ingaan, niet goed doordacht is. “De overheid zegt dat de voorstellen die VIPP aandraagt niets zullen opleveren, maar je kunt niet zomaar iets opleggen en niet stilstaan bij de consequenties”, aldus advocaat Bonapart.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties