28 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 18:59

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsVillamedia | Turkije zet FD-correspondente Ans Boersma uit na Nederlandse informatie over...

Villamedia | Turkije zet FD-correspondente Ans Boersma uit na Nederlandse informatie over “banden met terreur”

Lars Veer

Nieuws UPDATE LIVEBLOG Recentst bijgewerkt om 14:13

Turkije heeft vanochtend correspondent Ans Boersma van Het Financieele Dagblad (FD) uitgezet. Turkije zegt van Nederland informatie te hebben gekregen dat de journaliste banden met terreur zou hebben. Ze werd daarop uit voorzorg en met een verwijzing naar ‘veiligheid’ op het vliegtuig gezet. Ze mocht niet meer langs haar woning om persoonlijke eigendommen op te halen.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt in een verklaring (die via het ANP inmiddels bij meerdere media is geland) dat Boersma verdachte is “in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme”. Zelf wordt Boersma niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, benadrukt het OM.

Fahrettin Altun, woordvoerder van de Turkse president Erdogan, ontkende eerder in een officiële verklaring dat Boersma is uitgezet vanwege haar journalistieke activiteiten. In een verklaring stelde hij dat Turkije door de Nederlandse politie is ingelicht dat de journaliste in contact stond met “een erkende terreurorganisatie”. Nederland zou de Turkse instanties hebben gevraagd om informatie over haar bewegingen binnen en buiten Turkije.

Daarop is besloten de correspondente uit voorzorg als ongewenst persoon uit te zetten, aldus Altun. Volgens Turkije zou Nederland hebben gewaarschuwd dat Boersma banden met Jahbat al-Nusra zou hebben. Midden-Oosten-correspondent Harald Doornbos vindt die suggestie belachelijk.

Turkije-correspondent Lucas Waagmeester (NOS) zegt dat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) niet om uitzetting of uitlevering heeft gevraagd. Altun verbaast zich via Twitter over de ophef rond de uitzetting. “Als een geloofwaardige buitenlandse overheidsdienst je vertelt dat een van haar onderdanen banden met terreur heeft, neem je geen risico”.

Volgens de woordvoerder kan alleen Nederland verklaren hoe het tot die conclusie is gekomen. “We doen geen uitspraken over de juistheid van hun informatie”, stelt Altun.

Boersma, die de afgelopen twee jaar als Turkije-correspondent werkte voor onder meer het FD, One World en Trouw was voor dit komend jaar geaccrediteerd. Ze zal de uitzetting juridisch aanvechten. Het Financieele Dagblad staat haar bij. Hoofdredacteur Jan Bonjer is geschokt over de uitzetting en noemt de uitzetting een flagrante schending van de persvrijheid.

Journalistenvereniging NVJ kwam in actie toen Boersma gisteren werd aangehouden toen ze haar verblijfsvergunning wilde verlengen. Collega’s en de NVJ regelden juridische bijstand. Algemeen-secretaris Thomas Bruning noemt de uitzetting een nieuw dieptepunt in persvijandige beleid Turkije en roept de politiek in Nederland en de Europese Unie op tot actie.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren stelt in een verklaring geschokt te zijn door de uitzetting. Voorzitter en hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff: “Het is onaanvaardbaar dat Turkije een journalist van het ene op het andere moment aanhoudt, een nacht vastzet en zonder enige verklaring het land uitzet. Boersma is een in Turkije geaccrediteerde journalist. Dit is een nieuwe, pijnlijke en trieste illustratie van hoe in Turkije met de journalistiek en persvrijheid wordt omgegaan. Vooral voor Boersma zelf moet dit een schokkende ervaring zijn.”

Turkije – al jaren ‘s werelds koploper waar het gevangen journalisten betreft – zet regelmatig journalisten buiten de deur. Meestal omdat de berichtgeving hen niet bevalt, verpakt in beschuldigingen propaganda te maken voor verboden organisaties of terreur. In 2015 overkwam dat journaliste Fréderike Geerdink.

Waagmeester brengt in herinnering dat in Nederland contacten leggen voor een verhaal onder vrije nieuwsgaring valt, maar dat in Turkije zoiets eenvoudig wordt uitgelegd als banden met een terroristische organisatie.

Bruning wil dat minister Blok van Buitenlandse Zaken de zaak hoog opspeelt bij zijn Turkse collega’s, niet in de laatse plaats vanwege het signaal aan Nederlandse collega’s die nu nog in Turkije werken. Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil eveneens dat Blok op het hoogste niveau protest aantekent tegen de gang van zaken. Meer bij Het Financieele Dagblad

Bron: Villamedia

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties