28 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 17:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Vijfde concept boedelbalans af

Commissie vraagt jaar verlenging

José JardimWillemstad – Het vijfde concept van de boedelbalans met een eerste voorstel tot verdeling van de boedel van de Nederlandse Antillen, is besproken binnen de vereffeningscommissie.

Advertentie

,,Op dit moment is KPMG bezig met het uitbrengen van een bevindingenrapport bij deze vijfde concept-boedelbalans, waarbij dit bedrijf ook een voorstel doet tot toedeling”

, zo antwoordt de minister van Financiën, José Jardim, op Statenvragen gesteld door Zita Jesus-Leito (PAR).

,,KPMG voert geen controle uit op de boedelbalans en is nog bezig met de bevindingen. De vereffeningscommissie is op dit moment in onderhandeling met KPMG over de punten waarover het bedrijf nog verslag moet uitbrengen met betrekking tot dit vijfde concept”, aldus Jardim.

- Advertentie -

Ondertussen heeft de vereffeningscommissie via de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een jaar uitstel gevraagd voor de volledige oplevering van de boedelscheiding.
Deze mogelijkheid is opgenomen in de ‘Onderlinge regeling vereffening boedel Nederlandse Antillen’, zo wordt nader uitgelegd.
De commissie kan zelf telkens een streefdatum vaststellen.
De laatste streefdatum viel gelijk met de in de ‘Onderlinge regeling’ vastgestelde datum van 1 januari 2014.

Maar, zo stelt de minister: ,,Opgemerkt moet worden dat de regeling ervan uit is gegaan dat de leden van de vereffeningscommissie op of direct na 10-10-‘10 benoemd zouden zijn. De benoemingen hebben echter pas zeven maanden later plaatsgevonden, namelijk in april 2011. Ook dient erop gewezen te worden dat het vooraf niet mogelijk is om, gelet op de omvang en de ingewikkeldheid van de materie, een absolute deadline te stellen. De landen hebben hiermee dan ook rekening gehouden en in de regeling een artikel opgenomen waarin bepaald wordt dat de ministers bij gezamenlijk besluit de werking van de ‘Onderlinge regeling’ steeds met een jaar kunnen verlengen.”

De minister kan geen antwoord geven op de vraag wat voor effect de verdeling op dit ogenblik kan hebben voor de financiële toestand van het Land Curaçao.

,,De vereffeningscommissie is van oordeel dat het niet van een wijs besluit getuigt om, zolang haar eindadvies niet is uitgebracht aan haar opdrachtgevers, namelijk de drie ministers van de landen, om in de cijfers van de boedelbalans te treden. Ik deel deze mening. Hiermee wordt niet alleen eventuele verwarring voorkomen bij een wijziging van de cijfers, doch wordt ook respect getoond aan de andere landen, door niet vroegtijdig cijfers bekend te maken. Nadat de drie ministers het eindadvies van de vereffeningscommissie over de boedelbalans en de verdeling van het vermogen hebben ontvangen en zich daarover hebben uitgelaten, zal de regering de relevante documenten naar de Staten sturen.”

Wat er nog moet gebeuren

De belangrijkste punten die nu nog afgehandeld moeten worden zijn naast de te voeren besprekingen met KPMG over het bevindingenrapport, ook het waarderen van de deelnemingen van het ex- Land de Nederlandse Antillen in enkele entiteiten per 9-10- ‘10. Verder moeten ook de onderhandelingen afgewacht worden tussen Bureau Telecommunicatie, Post en Utiliteiten (BT&PU) en Ernst & Young over de balans van BT&PU per 9-10-‘10. Tot slot moet er een definitieve boedelbalans komen van het Ambtenaren Pensioenfonds Nederlandse Antillen (Apna) en het Werkliedenpensioenfonds, zoals opgesteld door de stuurgroep die valt onder de verantwoordelijkheid van de vereffeningscommissie. Deze stuurgroep is specifiek ingericht met de taak de boedelbalans van het Apna en het Werkliedenpensioenfonds samen te stellen. In deze stuurgroep hebben twee leden van elk land en ook het Apna zelf zitting .

- Advertisement -

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -