Vertrouwelijk VDC-overleg voorgesteld

Liesbeth Spies is bezorgd over VDC

Liesbeth Spies is bezorgd over VDC

DEN HAAG — De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de antwoorden van minister Liesbeth Spies over de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC). De PVV en de SP stelden vandaag voor om de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties achter gesloten deuren te vragen of er ook informatie van de Nederlandse veiligheidsdiensten via de VDC is gelekt aan Colombiaanse functionarissen.

Ik maak me zorgen over de VDC en de toegang tot hun databases voor andere instanties. De antwoorden van de minister wekken de indruk dat ze er niets over kan zeggen in het openbaar”, aldus Eric Lucassen van de PVV, verwijzend naar het antwoord van minister Spies dat de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst opheldering hebben gevraagd aan de VDC.

Daarom wil ik een verzoek doen voor een vertrouwelijk overleg”, zei hij, mede namens SP’er Ronald van Raak. Ook VVD-Tweede Kamerlid André Bosman voelde wel iets voor het voorstel.

Ineke van Gent van GroenLinks, Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) en PvdA’er Martijn van Dam maakten echter bezwaar.

Bij een vertrouwelijk overleg krijg je informatie, maar daar kun je vervolgens niets mee. Als iets vertrouwelijk is besproken, dan wordt het in de praktijk nooit openbaar”, zei Van Gent.

Wassila Hachchi van D66 stelde uiteindelijk voor om eerst in een gezamenlijk verzoek opnieuw opheldering te vragen aan de minister en op basis van de antwoorden alsnog te besluiten of er beter achter gesloten deuren over gepraat kan worden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *