26 C
Willemstad
• zondag 16 mei 2021 08:37

DH | Sarah wants clarity on Doncher’s suspension

PHILIPSBURG--United Democrats (UD) Member of Parliament (MP) Sarah Wescot-Williams on Thursday evening called on government to provide clarity on the suspension of Princess Juliana International Airport (PJIA)...

Ingezonden | Respect!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Kluivert tijdelijk bondscoach

Willemstad - Patrick Kluivert vervangt tijdelijk Guus Hiddink als bondscoach van de Curaçaose voetbalselectie. Hiddink is herstellende van Covid-19 en niet fit genoeg om de selectie te...

PBC | Curaçaose stranden per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...
- Advertisement -spot_img

Verkiezingsperikelen Sint-Maarten

HomeMediaVerkiezingsperikelen Sint-Maarten

verkiezingen-sint-maarten
Verkiezingsperikelen Sint-Maarten

Sint-Maarten gaat vrijdag naar de stembus. Dat is voor het eerst na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, waarbij het eiland een apart land werd binnen het koninkrijk. De verkiezingen van morgen worden overschaduwd door een groot schandaal. Theo Heyliger, leider van de grootste regeringspartij UP zou massaal stemmen hebben opgekocht bij de verkiezingen in 2010.

Bij de verkiezingen van morgen doet Heyliger met de UP desondanks als grootste favoriet mee. Gevolgd door de National Alliantie van William Marlin, de grootste oppositiepartij in het parlement. En als derde de Democratische Partij van de huidige premier Sarah-Wescot-Williams.

Theo Heyliger won de verkiezingen in 2010 niet, maar wist destijds wel de macht te grijpen. Heyliger beloofde Sara Wescot-Williams het premierschap en liet William Marlin, die de verkiezingen overtuigend had gewonnen zijn hielen zien. Drie kabinetten, allen onder leiding van Wescot-Williams, zagen vervolgens het licht.

Aanwijzing Den Haag
De rijksministerraad in Den Haag besloot in september vorig jaar Sint-Maarten een aanwijzing te geven. Het eiland moest het openbaar bestuur op zijn integriteit laten onderzoeken. Volgens premier Mark Rutte was St. Maarten door die reeks schandalen zodanig in opspraak gekomen dat dit het imago van het hele Koninkrijk raakte.

Wescot-Williams verzette zich met hand en tand tegen deze bemoeizucht van Den Haag en stelde een eigen onderzoekscommissie samen. Dat rapport lekte vorige week uit naar de pers en bevestigde het beeld van corruptie in de politiek.

Nalatigheid
Wescot-Williams zou tijdens haar ministerschap sinds 2010 geen schriftelijke verklaring over haar vermogen en nevenfuncties hebben ingediend, net als al haar ministers. Op deze nalatigheid staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

Vooral het parlement krijgt er flink van langs. De salariëring, door het parlement zelf vastgesteld, is veel te hoog in relatie tot het parttime lidmaatschap van Statenleden. Giften worden aangenomen en nevenfuncties aanvaard, zonder dat dat geregistreerd wordt.

Stembusfraude
In de zaak van de stembusfraude oordeelde de rechter dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk was. Reden: het OM had politiek leider Heyliger buiten schot gehouden tijdens het onderzoek. Terwijl volgens de rechter wel wettig en overtuigend bewezen was dat de vier verdachten hun stem hadden verkocht aan de politicus.

Of al deze fraudezaken en corruptie-aantijgingen Heyliger verhinderen na morgen door te regeren staat te bezien. Volgens een telefonische enquête van een lokaal dagblad zou hij een absolute meerderheid halen met zijn Verenigde Volkspartij. Een geluk voor zijn tegenstanders: vier jaar geleden werd dat ook al voorspeld, maar dat kwam niet uit en Heyliger had een kunstgreep nodig om de macht naar zich toe te trekken.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties