27.1 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 09:11

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Knops: Belastinghervormingen Curaçao stageneren door regeringswissel

Dick Drayer | Persbureau Curacao

Knops denkt dat hier de komende maanden extra inspanning op gezet moet worden.

De voortgang van de belastinghervormingen op Curaçao stagneert. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops in zijn uitvoeringsrapportage over het Tweede Kwartaal van dit jaar. Reden is volgens Knops de regeringswissel in Willemstad.

Knops denkt dat hier de komende maanden extra inspanning op gezet moet worden. Een goed georganiseerde, onafhankelijk gepositioneerde belastingdienst en een weloverwogen fiscaal stelsel, dat ervoor zorgt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, is volgens de bewindsman onmisbaar om de landskas weer op orde te brengen.

Plannen van aanpak

- Advertentie -

Volgens de bewindsman zijn de plannen van aanpak nog niet vastgesteld. Na de uitslag van de verkiezingen is het traject ‘Belastingen’, zoals opgenomen in het landenpakket Curaçao stil komen te liggen. Knops heeft grote zorgen over de voortgang van die afspraken Zo moet een integrale doorlichting worden uitgevoerd van het fiscale stelsel inclusief de inkomstenbelasting, maar die is nog niet begonnen.

Daarbij wordt ingezet op verbreding van de belastingbasis, verschuiving van directe naar indirecte belastingen en invoering VAT/BTW van 12,5 procent. Maatregelen gericht op substantiële vermindering van belastinguitgaven en bijdragen/overdrachten aan derden komen vooralsnog ook niet van de grond.

Ook een plan van aanpak om bestuurlijke inmenging en discretionaire bevoegdheden van zowel ambtenaren als bestuurders te beperken is nog niet klaar.

De Belastingdienst zou de benodigde gegevens van de bancaire sector gaan ontvangen, maar de plannen van aanpak zijn nog niet vastgesteld.

- Advertisement -

Voorts zouden plannen van aanpak worden vastgesteld om xompliance-programma’s voort te zetten en op te stellen.

Op basis van bestaand en/of aanvullend onderzoek zou worden bepaald of en hoe de Belastingdienst kan worden geoptimaliseerd en gemoderniseerd, De belastinginning zou daarmee effectief en efficiënt kunnen plaatsvinden.

Er zijn ook plannen om een Belastingregeling voor Nederland en Curaçao overeen te komen waarbij onder andere wordt gekeken naar het voorkomen mogelijke winstverschuivingen. Maar ook hier zijn de plannen van aanpak nog niet vastgesteld en is het geheel komen stil te liggen na de uitslag van de verkiezingen.

Eigen boezem

Knops steekt de hand in eigen boezem. Volgens de staatssecretaris is bovenstaande deels verklaarbaar door capaciteitsgebrek aan Nederlandse zijde. Vooral in het eerste kwartaal van 2021. Maar de vertraging, zo schrijft hij, wordt ook veroorzaakt door onvoldoende proactieve inzet aan Curaçaose zijde.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Die Knops toch, hij heeft nog steeds niet door dat we alle afspraken aan onze laars lappen als als er geen geld op het spelstaat.
    Hij maakt het ons steeds makkelijker door zelf in Nederland al de smoesjes te bedenken waarom we geen actie ondernemen.
    Het is triest maar van vrijwel alle goede voorstellen om ons land weerbaarder te maken komt op deze manier niets terecht en blijven we eeuwig afhankelijk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -