28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 23:10

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Kompa Nanzi als (pseudo) underdog

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij redactie bekend aan het woord.

Vandaag gaat Curaçao naar de stembus. Hoe staat het eigenlijk met de gezondheid van onze (politieke) instituten, burgerlijke cultuur en vermogens- en inkomensverdeling? Naar mijn bescheiden mening: dramatisch. De parlementaire democratie ontbreekt: de politieke macht ligt bij dorpsoudsten (‘lidernan di bario’), vakbonden en een paar ondernemers en poppenspelers (‘puppet masters’).

- Advertentie -

Er bestaan weliswaar controlerende en adviserende instituten (Raad van Advies, Sociaal-Economische Raad, Algemene Rekenkamer, Ombudsman etc.), welke hun werk naar behoren doen, maar waar onze bestuurders helemaal niets mee doen. Zo geeft de Rekenkamer al jaren oordeelsonthoudingen bij de jaarrekening van het Land Curaçao, waarbij voor honderden miljoenen guldens aan fouten en onzekerheden worden gerapporteerd, echter deze leiden tot niets.

De burgerlijke cultuur wordt beheerst door een ‘Kompa Nanzi- cultuur’, waar de (pseudo) underdog een gevecht levert met Sha Tiger (of Shon Hulanda) en hier altijd mee wegkomt. Over een redelijke vermogensen inkomensverdeling hoef ik niets te zeggen.

Je kunt je afvragen of ondergetekende niet (ook) een aanklacht moet indienen bij de Verenigde Naties tegen het Koningrijk der Nederlanden. De burgers van Curaçao zijn overgeleverd aan de wolven zonder dat de basisdemocratische rechten worden beschermd. College financieel toezicht, Rijksrecherche, Coho hebben weinig effect gehad en zullen dat in de huidige setting ook nauwelijks hebben.

Het goede nieuws is dat Kompa Nanzi eind 2021 voor misschien wel ruim twee miljard gulden (liquiditeitssteun in 2020 en 2021, de Girobanklening van 170 miljoen en de redding van Ennia gaat ook nog minimaal een paar honderd miljoen kosten) aan de Nederlandse schatkist zal hebben onttrokken. Met deze gelden kunnen wij hier lekker blijven leven. We heffen het glas, doen een plas en het bleef zoals het was.

- Advertisement -

Ook hoeven wij ons niet schuldig te voelen dat de onderste lagen van onze bevolking verhongeren. Ook daar zorgen Shon Rutte en Shon Raymond voor. En de schuld terugbetalen? Dat is onmogelijk, zeker als Kompa Pik met vice-Kompa Amparo het voor het zeggen hebben!

Ik geef een stemadvies: voor de strategische stemmers zou ik stemmen op PAR, MAN, PIN, PNP, MFK of KdNT. Dan weet je zeker dan het troebel water blijft, zonder dat er allemaal gezeur komt uit Nederland. Voor de niet zwakbegaafde burger die van zichzelf, zijn familie en van Curaçao houdt en geen directe materiële binding heeft met het aparatski van Curaçao, zou ik stemmen op Kumun. Aansluiting bij Nederland is de enige zekerheid dat er niet weer een minister van Onderwijs komt die in plaats van een juridisch afdwingbare verplichting op Liberty/Flow/UTS te innen, een miljoenencontract afsluit met Digicel en als klap op de vuurpijl en niet gehinderd door enige comptabiliteitsvoorschriften een MoU afsluit voor de levering van Windows 365.

Verder: dat we niet weer een vice-Kompa krijgen die te vaak naar Disney-sprookjes kijkt. Dat we eindelijk een collectieve sector en overheidsbedrijven krijgen die zich bewust zijn van hun rol en verantwoordelijkheden in onze democratische maatschappij.

Dat de gezondheidszorg weer op een ethische en professionele wijze wordt gerund, zonder dat een minister een incompetente en miljoenenkostende ‘Ministeriële Regisseur en Toezichthouder’ benoemt, aangevuld met een of meerdere implementatiemanagers, die boos worden als ze erop gewezen worden dat hun businessplan na 3,5 jaar (en een paar miljoen verder) voor geen meter klopt (en nota bene gaan dreigen met rechtszaken).

Gelukkig zal deze rekening ook uiteindelijk weer bij Shon Hulanda terechtkomen.

Naam bekend bij redactie,
Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -