27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 01:37

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Ontslag met een smile’

Kabinet-Rhuggenaath na volledige termijn van vier jaar nu demissionair

Stemadvies van Antilliaans Dagblad

Willemstad – Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft gistermiddag namens zijn kabinet het ontslag ingediend bij de gouverneur. Daarmee is het kabinet-Rhuggenaath – na de volledige termijn van vier jaar te hebben uitgezeten – nu officieel demissionair.

Rhuggenaath, die met zijn kabinet de eerste regering is die sinds 10-10-‘10 de volledige rit van vier jaar heeft uitgezeten, gaf na het indienen van het ontslag ten overstaan van de pers aan dat hij het ontslag ‘met een smile’ bij de gouverneur heeft ingediend. ,,Dat is omdat ik voel dat een missie is volbracht. We hebben stabiliteit beloofd en die hebben we gegeven. Nu gaan we naar de verkiezingen”, aldus de demissionair minister-president.

Het indienen van het ontslag – een dag voor de Statenverkiezingen – is conform de gebruikelijke gang van zaken. De gouverneur heeft het ontslag van het kabinet-Rhuggenaath aanvaard en Rhuggenaath gevraagd om samen met de overige ministers aan te blijven tot een nieuwe regering aantreedt. Tot die tijd kan het demissionair kabinet zich uitsluitend met lopende zaken bezighouden.

- Advertentie -

De regering trad onder leiding van premier Eugene Rhuggenaath op 29 mei 2017 aan en heeft dus de gehele rit uitgezeten. Het kabinet werd in de Staten gesteund door PAR, MAN en PIN (12 van de 21 zetels).

De ministers waren naast Rhuggenaath als premier en minister van Algemene Zaken: Zita Jesus-Leito (PAR) als minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning; Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) als minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport; Quincy Girigorie (PAR) van Justitie; Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling; Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn; Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën; Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur; en Anthony Begina als Gevolmachtigde minister.

Gedurende de regeringsperiode van het kabinet-Rhuggenaath verdween Steven Martina even van het toneel toen het Openbaar Ministerie (OM) hem als verdachte aanmerkte voor het overtreden van de wet (kandidaat-)ministers, ofwel de screeningswet. Gedurende zijn afwezigheid fungeerde Giselle Mc William – die tot dat moment Statenlid was geweest – als minister van Economische Ontwikkeling en toen het OM de zaak tegen Martina besloot voorwaardelijk te seponeren, keerde hij terug als minister van Economische Ontwikkeling en ging Mc William weer naar het parlement.

Ook tegen Alcalá-Wallé werd later vanwege het overtreden van de screeningswet een onderzoek ingelast door het OM en ook zij trad om die reden af als minister. Zij werd later dan wel schuldig bevonden door het gerecht, maar niet gestraft. De post van Onderwijs wordt sinds eind 2020 door Steven Croes vervuld.

- Advertisement -

Ook Suzy Camelia-Römer (PIN) heeft niet tot het einde deel uitgemaakt van het kabinet-Rhuggenaath. Toen het enige PIN-Statenlid – Rennox Calmes – vorig jaar met de partij brak en als onafhankelijk parlementariër verderging, was zij gedwongen af te treden en had de regering nog het vertrouwen van 11 Statenleden. Sinds het vertrek van Camelia-Römer neemt Zita Jesus-Leito de post van Gezondheid, Milieu en Natuur waar.

Rhuggenaath stond gisteren na het indienen van het ontslag van de regering stil bij de verschillende crises waar zijn kabinet gedurende de zittingstermijn mee werd geconfronteerd.

,,Venezuela, de raffinaderij en de coronacrisis. We hebben met zoveel crises te maken gehad. Als die er niet waren geweest, hadden we veel meer kunnen doen. Maar we hebben volgehouden; we hebben moeilijke beslissingen genomen in moeilijke tijden. Daarom heb ik vandaag toch een gevoel van voldoening voor het werk dat we hebben gedaan. Ja, we zitten nog steeds middenin een crisis en veel mensen hebben het moeilijk. Maar we hebben perspectief gecreëerd en het is nu aan de volgende regering om dat perspectief werkelijkheid te maken”, aldus de demissionair premier.

Vandaag wordt een nieuwe samenstelling van de Staten gekozen, die op 11 mei aantreedt. De stemlokalen sluiten om 19.00 uur, waarna het tellen van de stemmen kan beginnen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. “Venezuela, de raffinaderij en de coronacrisis. We hebben met zoveel crises te maken gehad. Als die er niet waren geweest, hadden we veel meer kunnen doen.”
    het ligt dus weer aan anderen…

  2. Rhuggenaath stond gisteren na het indienen van het ontslag van de regering stil bij de verschillende crises waar zijn kabinet gedurende de zittingstermijn mee werd geconfronteerd.

    En de voortdurende corruptie van de PAR en MAN.. en de wil om niets te doen!

    Schaam je PAR!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -