27 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 07:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘OM meet met twee maten’

Met brief

Marilyn Alcalá-Wallé vraagt Staten om onderzoek | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Voormalig minister van Onderwijs, Marilyn Alcalá-Wallé, vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) met twee maten meet. Zij begrijpt niet waarom indertijd een strafrechtelijk onderzoek naar haar is gestart terwijl er ook andere ministers waren die ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel (KvK) en actief waren met het uitoefenen van nevenfuncties.

Bovendien is tegen aan aantal anderen ook aangifte gedaan. Zij schrijft dit in een uitvoerige brief aan de Staten waarin zij vraagt een onderzoek te doen naar het handelen van het OM.

- Advertentie -

Ook vraagt zij de Staten om in de toekomst een schriftelijke toelichting te voegen bij de in te vullen ‘schriftelijke verklaring’ door kandidaat-ministers die volgens haar voor meerdere interpretaties vatbaar is. Want, zo schrijft zij:

,,Bijna vier jaar later hoor ik dat ik toentertijd als kandidaat-minister een bepaald formulier volgens het OM niet juist of niet volledig heb ingevuld.”

En om te voorkomen dat een minister moeten opstappen vraagt Alcalá-Wallé aan de Staten om de formateur te verzoeken de gegevens van de kandidaat-ministers van tevoren te verifiëren, alvorens voor te dragen als minister. Zo kunnen eventuele omissies tijdens het screeningsproces alsnog worden gecorrigeerd, zo meent zij. Het is volgens de ex-minister makkelijk om na te trekken of iemands naam nog in het register van de KvK voorkomt. ,,Dit is van belang als het uitschrijven uit de KvK een voorwaarde is”, zo voert zij aan.

Zij beklaagt zich er ook over dat informatie over de resultaten van de onderzoeken op de (kandidaat-)ministers en hun levenspartner en familie niet vertrouwelijk zijn, maar openbaar. Hierdoor kan iemand die schade wil toebrengen met gemak misbruik maken van de situatie, aldus Alcalá-Wallé.

Zij noemt bij toenaam officier van justitie Hans Oppe, die ‘met de wetenschap dat andere ministers uit het kabinet-Rhuggenaath ook ingeschreven stonden bij de KvK, dan wel actief bezig waren met het uitoefenen van nevenfuncties, en waar tegen een aantal ook aangiftes zijn gedaan, gemeend alleen één persoon strafrechtelijk te moeten vervolgen’.

In de bijlage geeft ze hier voorbeelden van. Zo waren Eugene Rhuggenaath en Zita Jesus-Leito bij de KvK ingeschreven bij de vereniging Partido Alternativa Real (PAR) en Susanne Camelia-Römer bij de Partido Inovashon Nashonal (PIN).

Het OM meet met één maat. Dat de uitkomst verschilt, is omdat de inhoud verschilt. Dat is de reactie van het OM op de aantijgingen van Alcalá-Wallé. ,,Het OM heeft geacteerd op aangiften die binnen zijn gekomen. Er zijn tegen drie (gewezen) ministers aangiften ingediend. Tegen de twee eersten is het onderzoek afgerond en is een afdoeningsbeslissing genomen. Tegen de laatste loopt het onderzoek nog.”

Ten aanzien van het ingeschreven staan bij de KvK stelt het OM: ,,Het al dan niet ingeschreven staan bij KvK speelt geen rol bij het justitieel onderzoek naar (kandidaat-)ministers. Het gaat erom of er nevenfuncties zijn opgegeven conform de screeningswetgeving, zodat de formateur tijdens het screeningsproces daar kennis van kan nemen om te bepalen of dat in de weg staat aan een benoeming tot minister.”

In het geval van Alcalá-Wallé, was ze oprichter en bestuurslid van een aantal stichtingen die zich rechtstreeks, dan wel zijdelings bezighielden met het onderwijs, zo wordt nader uitgelegd.

,,Zij was op het moment van de screening beoogd minister van Onderwijs. Zij had tijdens het screeningsproces moeten opgeven dat ze bestuurslid was van deze stichtingen, omdat dit een ‘conflict of interest’ kan zijn om gelijktijdig bestuurslid te zijn van die stichtingen en minister van Onderwijs.”

Het klopt volgens het OM ook niet dat onderzoek naar kandidaat-ministers openbaar is. ,,Er bestaat een geheimhoudingsplicht. De procureur-generaal rapporteert over de screening uitsluitend aan de formateur en de gouverneur.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Klik hier voor het document als uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 05 18 – Staten Brief Marilyn Alcala-Walle Afronding by Knipselkrant Curacao on Scribd

Artikel delen

4 reacties

  1. OM meet inderdaad met verschillende maten. Venezuela moet RdK geld betalen, maar alle mileu eisen worden niet behandeld of uitgesteld. slappe knieen en weinig hoop voor de toekomst

  2. Je mag mij geen bekeuring geven want anderen rijden ook zonder gordel en die krijgen ook geen bekeuring. Het niveau van de politiek anno 2021….

  3. Woehaa, als anderen criminele activiteiten mogen doen, waarom mag ik dat dan niet ? Het moet niet veel gekker worden met de ethiek hier.

  4. Jusititie meet zeker met 2 maten.

    Want waarom hoeven Brian Mariano, Ciccely van der Dijs en Gerrit Schotte (1.8 miljoen) hun celstraffen niet uit te zitten?

    En waarom wordt AlKLM Walle niet vervolgd voor haar peperdure snoepreizen en wordt haar nichtje, de Vitz overvalster, tot 14 jaar cel veroordeeld? De schade voor het eiland van die snoepreizen was veel groter!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op, behoudt zetel in Tweede Kamer

Frank Hendrickx Kamerlid Pieter Omtzigt verlaat het CDA. De econometrist is tot de conclusie gekomen dat hij niet meer verder kan binnen de partij doordat afgelopen week een...

NTR | ‘Slavenbegraafplaats Sint-Eustatius moet gedenkplaats worden’

Tim van Dijk ORANJESTAD – De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint-Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de...

DH | Man held in Statia while dealing drugs

ST. EUSTATIUS--On Sunday, June 6, the 31-year-old man L.M.M. was arrested in St. Eustatius due to a violation of the Opium Act BES. The suspect was...

Ingezonden | De brede maatschappelijke discussie over wel of geen erfpachtrecht aan CORC

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Optimisme over herstel toerisme Aruba

Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar...

AntilliaansDagblad | ‘Te veel kwetsbare jongeren’

Willemstad - Op Curaçao is 17 tot 23 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar noch werkend, noch een opleiding volgend. Het gaat om de...
- Advertentie -