27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 09:29

PBC | Besmettingen nemen weer toe

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal besmettingen stijgt weer. Er kan nog niet gesproken worden over een trend, daarvoor zijn de getallen nog te laag. Zondag had Curaçao 65...

PBC | Koning opent vandaag slavernij expositie Rijksmuseum

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander opent vanmiddag de expositie Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over slavernij aan de hand van tien persoonlijke en...

PBC | Militairen op straat in Bonaire

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De marine vertrekt vandaag naar Bonaire voor een grote oefening. De eenheid van de Koninklijke Landmacht is daar een week lang. Ze worden gebracht...

ParadiseFM | Agent in SDKK besmet met Covid

Eén van de drie mannelijke agenten die vorige week zaterdag is vast gezet in de SDKK gevangenis heeft positief getest op Corona. Hij wordt met nog twee andere...

ParadiseFM | ‘Overheid moet ingrijpen bij verplichte vaccinaties’

Volgens de organisatie Consumenten Belangen Curaçao grijpt de overheid te weinig in bij bedrijven die hun werknemers verplichten om te vaccineren. Dat heeft Maria van Os van...

ParadiseFM | Arubaanse minister-president maakt zich zorgen

Demissionair minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes liet gisteren weten dat ze een frustrerend weekend achter de rug heeft. Ze vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie dat ze het...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Geen ‘duizenden’ stembiljetten zwart-wit

HomeVerkiezingen Curacao 2021AntilliaansDagblad | Geen ‘duizenden’ stembiljetten zwart-wit

Römer: Woensdag pas echt duidelijkheid

Willemstad – De Electorale Raad had gistermiddag nog geen enkele officiële indicatie dat er mensen een stem hebben uitgebracht op een zwart-witte versie van het stembiljet in plaats van die in kleur. Maar pas woensdag kan daar echt een uitspraak over worden gedaan.

,,We hebben de voorzitters van alle stemlokalen gesproken, maar niemand heeft zwart-witte stembiljetten gezien”, zegt Raymond ‘Pacheco’ Römer desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad.

Römer kon gisteren nog geen details geven over wat er nu precies mis is gegaan. Dat moet na verder onderzoek duidelijk worden. Uit berichten op sociale media blijkt dat er in ieder geval mensen zijn die een vakje rood hebben gekleurd op een zwart-wit stembiljet. Hun stem is dus ongeldig.

Römer kon gisteren nog geen bindende uitspraken over de kwestie doen, maar zegt wel dat als het om grote aantallen stembiljetten zou gaan, er aanzienlijk meer ‘ongeldige stemmen’ zouden moeten zijn. Dat is niet het geval. Van de in totaal 84.858 stemmen die vrijdag werden uitgebracht, zijn er 1.052 ongeldig.

Römer: ,,Dat is 1,2 procent. Lager dan de 2,2 procent van de stembiljetten die gemiddeld ongeldig zijn.”

Woensdagochtend kunnen mensen ‘die daarvoor een gegronde reden hebben’ protest aantekenen en vragen stellen in verband met het verloop van de verkiezingen. Dat gebeurt in lijn met de wet tijdens een openbare zitting waarin de officiële uitslag van de parlementsverkiezingen bekend wordt gemaakt. Dan wordt dus duidelijk waarom de 1.052 stemmen niet konden worden meegeteld in de verkiezingsuitslag. Dat kan zijn omdat er bijvoorbeeld meer dan één rondje is ingekleurd, er op het biljet is geschreven of getekend of in geval van een blanco biljet. Maar ook een zwart-wit-versie van het stembiljet zou als ongeldig worden geclassificeerd.

In opdracht van de Electorale Raad zijn er 125.000 stembiljetten in kleur gedrukt. De biljetten worden in de drukkerij gevouwen. ,,Dat gebeurt allemaal onder continue bewaking”, zegt Römer. Vervolgens wordt de hele oplage onder politiebewaking bij de Electorale Raad afgeleverd.

Voorafgaande aan de verkiezingsdag sorteren medewerkers van de stembureaus de biljetten in stapels van 250. Elk vijfentwintigste stembiljet wordt opengevouwen en gecontroleerd. ,,Daarbij is geen enkele zwart-wit-versie aangetroffen”, zegt Römer. Na het sluiten van de stembureaus, vrijdagavond 19.00 uur, waren waarnemers aanwezig bij het tellen van de stemmen om te verifiëren of alles volgens de regels verloopt.

Onregelmatigheden en bezwaren worden per stembureau vastgelegd in een proces-verbaal.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

 1. Tot niet nodig om tot woensdag te wachten met een uitspraak lijkt me.
  Ergens moet en stapel ongeldige stemmen liggen en even hier doorheen bladeren en je weet of hier zwart/wit versies bij zitten die correct zijn ingevuld.
  Zitten ze er niet bij en mochten er wel zwart/wit formulieren in omloop zijn geweest zijn deze wel meegeteld. Zitten ze er wel bij zal je dit moeten corrigeren.

 2. ” Uit berichten op sociale media blijkt dat er in ieder geval mensen zijn die een vakje rood hebben gekleurd op een zwart-wit stembiljet. Hun stem is dus ongeldig.”

  Hoe kan degene die gaat stemmen weten dat een zwart-wit stembiljet , die hij/zij ontvangt van de voorzitter van het stemlokaal, als ongeldig wordt beoordeeld? Er staat aan de buitenkant een handtekening op waardoor dit biljet normaliter rechtsgeldig is!
  Er zijn wel degelijk zwart-wit stembiljetten uitgereikt! Mijn echtgenote heeft daarop gestemd!
  Dat om de 25 formulieren is gecontroleerd lijkt mij onwaarschijnlijk.

  ,,We hebben de voorzitters van alle stemlokalen gesproken, maar niemand heeft zwart-witte stembiljetten gezien”,
  Nee dat is logisch, zij vouwen bij het uitreiken het biljet niet open!
  De Electorale Raad zal zich moeten beraden of de ongeldig verklaring juridisch haalbaar is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties