28 C
Willemstad
• zondag 25 juli 2021 07:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Geen ‘duizenden’ stembiljetten zwart-wit

Römer: Woensdag pas echt duidelijkheid

Willemstad – De Electorale Raad had gistermiddag nog geen enkele officiële indicatie dat er mensen een stem hebben uitgebracht op een zwart-witte versie van het stembiljet in plaats van die in kleur. Maar pas woensdag kan daar echt een uitspraak over worden gedaan.

,,We hebben de voorzitters van alle stemlokalen gesproken, maar niemand heeft zwart-witte stembiljetten gezien”, zegt Raymond ‘Pacheco’ Römer desgevraagd tegen het Antilliaans Dagblad.

Römer kon gisteren nog geen details geven over wat er nu precies mis is gegaan. Dat moet na verder onderzoek duidelijk worden. Uit berichten op sociale media blijkt dat er in ieder geval mensen zijn die een vakje rood hebben gekleurd op een zwart-wit stembiljet. Hun stem is dus ongeldig.

- Advertentie -

Römer kon gisteren nog geen bindende uitspraken over de kwestie doen, maar zegt wel dat als het om grote aantallen stembiljetten zou gaan, er aanzienlijk meer ‘ongeldige stemmen’ zouden moeten zijn. Dat is niet het geval. Van de in totaal 84.858 stemmen die vrijdag werden uitgebracht, zijn er 1.052 ongeldig.

Römer: ,,Dat is 1,2 procent. Lager dan de 2,2 procent van de stembiljetten die gemiddeld ongeldig zijn.”

Woensdagochtend kunnen mensen ‘die daarvoor een gegronde reden hebben’ protest aantekenen en vragen stellen in verband met het verloop van de verkiezingen. Dat gebeurt in lijn met de wet tijdens een openbare zitting waarin de officiële uitslag van de parlementsverkiezingen bekend wordt gemaakt. Dan wordt dus duidelijk waarom de 1.052 stemmen niet konden worden meegeteld in de verkiezingsuitslag. Dat kan zijn omdat er bijvoorbeeld meer dan één rondje is ingekleurd, er op het biljet is geschreven of getekend of in geval van een blanco biljet. Maar ook een zwart-wit-versie van het stembiljet zou als ongeldig worden geclassificeerd.

In opdracht van de Electorale Raad zijn er 125.000 stembiljetten in kleur gedrukt. De biljetten worden in de drukkerij gevouwen. ,,Dat gebeurt allemaal onder continue bewaking”, zegt Römer. Vervolgens wordt de hele oplage onder politiebewaking bij de Electorale Raad afgeleverd.

Voorafgaande aan de verkiezingsdag sorteren medewerkers van de stembureaus de biljetten in stapels van 250. Elk vijfentwintigste stembiljet wordt opengevouwen en gecontroleerd. ,,Daarbij is geen enkele zwart-wit-versie aangetroffen”, zegt Römer. Na het sluiten van de stembureaus, vrijdagavond 19.00 uur, waren waarnemers aanwezig bij het tellen van de stemmen om te verifiëren of alles volgens de regels verloopt.

Onregelmatigheden en bezwaren worden per stembureau vastgelegd in een proces-verbaal.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

 1. Tot niet nodig om tot woensdag te wachten met een uitspraak lijkt me.
  Ergens moet en stapel ongeldige stemmen liggen en even hier doorheen bladeren en je weet of hier zwart/wit versies bij zitten die correct zijn ingevuld.
  Zitten ze er niet bij en mochten er wel zwart/wit formulieren in omloop zijn geweest zijn deze wel meegeteld. Zitten ze er wel bij zal je dit moeten corrigeren.

 2. ” Uit berichten op sociale media blijkt dat er in ieder geval mensen zijn die een vakje rood hebben gekleurd op een zwart-wit stembiljet. Hun stem is dus ongeldig.”

  Hoe kan degene die gaat stemmen weten dat een zwart-wit stembiljet , die hij/zij ontvangt van de voorzitter van het stemlokaal, als ongeldig wordt beoordeeld? Er staat aan de buitenkant een handtekening op waardoor dit biljet normaliter rechtsgeldig is!
  Er zijn wel degelijk zwart-wit stembiljetten uitgereikt! Mijn echtgenote heeft daarop gestemd!
  Dat om de 25 formulieren is gecontroleerd lijkt mij onwaarschijnlijk.

  ,,We hebben de voorzitters van alle stemlokalen gesproken, maar niemand heeft zwart-witte stembiljetten gezien”,
  Nee dat is logisch, zij vouwen bij het uitreiken het biljet niet open!
  De Electorale Raad zal zich moeten beraden of de ongeldig verklaring juridisch haalbaar is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Verhoudingen door covid op scherp

‘We kunnen het risico niet nemen dat jij ons besmet omdat je nog niet bent ingeënt’ | Antilliaans Dagblad Willemstad - ,,Wij kunnen het risico niet nemen...

AntilliaansDagblad | ‘Deltavariant alarmerend op Curaçao’

Uit de berichten van de lokale autoriteiten en het ophogen van risiconiveaus bleek deze week al dat het aantal besmettingen met het coronavirus weer snel toeneemt op...

ParadiseFM | Boechi werkt mee aan campagne tegen kindermishandeling

Rapper Boechi gaat meewerken aan een campagne tegen kindermishandeling. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het gaat om een campagne voor de stichting Veiligheidshuis Curaçao die de nadelige effecten...

Democracy now! | Friday, July 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | RIVM: ‘Alarmerende toename corona in het Caribisch gebied’

Het aantal SARS-CoV-2 infecties stijgt op de CAS-BES eilanden. In de week van 15 tot en met 21 juli 2021 kregen 646 personen op de Caribische eilanden...
- Advertentie -