28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Formatie uit handen gouverneur’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Formatie uit handen gouverneur’
Formateur Chester Peterson hekelt strenge screeningswet | Extra

Willemstad – Formateur Chester Peterson is er voorstander van om in de toekomst het formatieproces en de regie erover uit handen van de gouverneur te nemen. ,,De formatie is bij uitstek een politiek proces, waar politici zich mee moeten bemoeien en niet niet-politici”, citeert dagblad Éxtra Peterson.

Het artikel gaat verder over de wens om de bestaande strenge screeningswet voor kandidaat-ministers aan te passen. Dat staat ook zo geformuleerd in het Regeerakkoord 2021-2025 van MFK en PNP, maar dat is tevens de stellige mening van de formateur. Dit onderwerp heeft Peterson, die vrijdag de gouverneur bezocht, naar eigen zeggen niet besproken met gouverneur Lucille George-Wout.

,,Zij is niet een politicus. Ik praat niet over politieke zaken met haar. Ik spreek niet met de gouverneur over de screeningswet, maar wel met Pisas.”

Gilmar Pisas is als leider van MFK – de grote winnaar van de verkiezingen twee maanden geleden – de beoogd nieuwe premier van Curaçao. Het is echter nog wachten op de uitkomst van de screening van de kandidaten voor een ministerspost. De formateur wijst erop dat in Nederland de formatie sinds enkele jaren ook uit handen van de Koning is genomen en nu een kwestie is die door de Tweede Kamer wordt aangestuurd; door gekozen politici dus. Dat wil Peterson ook voor Curaçao.

Niet iedereen op Curaçao is het hiermee eens; gewezen wordt op het chaotisch verloop van de Nederlandse formatie. Terug naar de screeningswet. Die werd na het debacle rond de screening van het kabinet van premier Gerrit Schotte (2010- 2012) flink aangescherpt. Dat heeft intussen wel tot problemen geleid met bewindslieden die al in functie waren, zoals Steven Martina (MAN) en Marilyn Alcála-Wallé (PAR). Er ligt een voorstel tot aanpassing van de landsverordening.

De Staatsregeling geeft al exact aan waar een kandidaat aan moet voldoen, aldus de formateur tegen de Èxtra: de persoon moet de Nederlandse nationaliteit hebben, hij moet op Curaçao ingezetene zijn en hij mag niet uitgesloten zijn van het kiesrecht. Een wet die méér eist dan de Staatsregeling is anticonstitutioneel, meent Peterson, en is volgens hem ook tegen internationaal (mensen)recht.

,,De screeningswet deugt niet. Het past niet in een democratische rechtsstaat.” Hij laakt verder dat twee derde meerderheid in de Staten vereist is voor wijziging van de wet. ,,Te gek.” Normaal is dit een gewone meerderheid (de helft plus één). De Staatsregeling maakt geen onderscheid tussen wetten; er zijn niet verschillende soorten wetten. In het verleden heeft ook de Raad van Advies (RvA) hierop gewezen.

Dat er destijds voor is gekozen de screeningswet extra te ‘beveiligen’ komt waarschijnlijk door de slechte ervaring met en angst voor herhaling van de eerste regering van het Land Curaçao, waarover uiteindelijk ook een commissie onder aanvoering van de Nederlandse politicus Paul Rosenmöller zich boog en in 2011 tot de conclusie kwam dat de integriteit van de ministers van MFK en PS nader onderzocht moesten worden.

De commissie noemde het ‘heel onwaarschijnlijk dat alle ministers van de huidige regering zouden zijn benoemd als er voor de benoeming volledige screening naar hun integriteit zou hebben plaatsgevonden’. Het ging dus over het kabinet- Schotte.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. Peterson is de ene keer wel politicus en dan weer niet. Wie spreekt er nu?

    En een staten met 21 man en 150 man is toch ook wat anders.

    Maar goed Peterson is 1 van de maffia advocaten van het eiland.

  2. De enige personen die bang zijn voor een sreening zijn degenen die iets te verbergen hebben of weten dat ze niet door de screening komen.
    Is daarom de wet incorrect of moeten we ons afvragen waarom ‘criminelen’ zo nodig minister moeten worden ?

    Een, wegens ontucht, veroordeelde arts moet minister van justitie worden ? Wie verzint zoiets ?
    Een, wegens grootschalige fraude en corruptie, veroordeelde persoon moet minister van economische zaken worden ? Daar zal het eilan veel aan hebben.

    Wie nu nog twijfelt (of gelooft ) aan de motieven van de nieuwe regering………………die heeft toch behoorlijk liggen slapen.

  3. Dus hij vindt de screeningswet niet ok? Natuurlijk niet anders hadden ze deze man ook niet als ‘formateur’ gekozen.
    Eng figuur hoor. Ook zijn gebit behoeft enige aanpassing.

  4. Ik citeer Pelican

    …..”Dat deze meneer de wet aangepast wil zien, zegt meer over hem zelf dan deze wet”…..

    Precies, minder gouverneur is meer “bomboshi” en geritsel.

    Gezien het “bomboshi” en ritsel verleden van velen die staan te trappelen om hun eerste salarisenvelop te openen voor niets doen, lijkt het me gewenst dat meneer Peterson met zijn aalgladde “tenglas” van dit sublieme controlemechanisme afhoudt, het enige dat nog een beetje werkt,

  5. Django

    correct me if I’m wrong maar volgens mij heeft de RvS noch de RMR bemoeienis met het wetgevingsproces op het eiland.
    Indien Staten en Kabinet akkoord zijn en de Gouverneur geen bezwaar heeft dan is m.i. de wet/het landsbesluit van kracht.
    Indien de gouverneur wel bezwaren ziet, stuurt hij/zij het wetsvoorstel ter beoordeling naar de RMR.

  6. Een verhaaltje beginnen met de gouverneur buiten spel te zetten en vervolgens de screeningswet op de helling. Wel een heel doorzichtig aanloopje om boeven/pedofielen etc op het pluche te krijgen. En zo,n heerschap is verzocht formateur te worden. Wie zal hem hebben voorgedragen ??.

  7. Chester “AdamsFamily” Peterson vergeet dat de Gouverneur volgens artikel 20 en 21 van het Reglement voor de Gouverneur van Curacao (https://wetten.overheid.nl/BWBR0028105/2020-04-01) belast is met taken die het welzijn van Curacao moeten bevorderen. Dat betekent dat wetten pas worden vastgesteld als de Raad van State (het hoogste gezag in het Koninkrijk) haar akkoord heeft gegeven en dat geldt zeker ook politieke zaken. De gouverneur stelt wetten vast na akkoord van de RvS. De screeningswet is ook zo’n wet. Kortom Chester, nice try….je hebt kennelijk een persoonlijk belang bij dit artikel en het lijkt erop dat de screening niet vlot verloopt en je je opdracht kennelijk ervaart als een lastige. You are talking to the hand. Dit is wel erg doorzichtig van deze man. Ik zou de AIVD hier even onderzoek laten doen naar motivatie en beweegredenen van deze beste meneer.

  8. Wat goed is voor Nederland behoeft nog niet goed te zijn voor Curacao.
    ( en andersom). Daarvoor is het eiland veel te klein met dientengevolge een ons kent ons mentaliteit. Ook zijn de democratische beginselen niet op het gewenste niveau aanwezig. Hier geldt is niet welke ter zake benodigde kennis je bezit maar hoeveel kennissen je hebt. ( en of je plooibaar bent….). Teveel checks and balances ontbreken om van een volledig functionerende democratie te kunnen spreken. Bovendien ontbreekt de wil om die op een hoger plan te brengen. Waarom ? Your guess….

  9. “De formateur wijst erop dat in Nederland de formatie sinds enkele jaren ook uit handen van de Koning is genomen en nu een kwestie is die door de Tweede Kamer wordt aangestuurd; door gekozen politici dus. Dat wil Peterson ook voor Curaçao.”

    Ja, en kijk hoe de formatie daar verloopt. achterkamer politiek.

    Voorts opvallend dat deze discussie wordt opgerakeld nu er enkele ministers met niet een geheel schoon verleden moeten worden gescreend. Als de Gouverneur haar werk doet, komen die er niet doorheen. Wat is daar mis mee. Dat noemt men vooruitgang. Dat deze meneer de wet aangepast wil zien, zegt meer over hem zelf dan deze wet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties