33 C
Willemstad
• donderdag 13 juni 2024

Telegraaf | Dit zijn alle ministers in het nieuwe kabinet-Schoof

Den Haag - De invulling van het nieuwe kabinet-Schoof wordt steeds duidelijker. Oud-Kamerlid Reinette Klever wordt door de PVV naar voren geschoven als minister voor Buitenlandse handel...

ParadiseFM | Colombia voert extreem zware beveiliging door voor VN-top

Colombia gaat rond de twaalfduizend militairen en politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen tijdens een top van de Verenigde Naties die van 21 oktober tot 1...

ParadiseFM | Muzikant op Sint Maarten doodgeschoten

Op Sint Maarten is een man doodgeschoten. Het incident vond plaats op Guana Bay Road rond kwart over negen dinsdagvond bij de ingang van het sociale woningproject...

ParadiseFM | Minister laat kartonopslag in Sans Souci opruimen

Op bevel van minister Silvania is gisteren de veelbesproken karton-scrap yard opgeruimd. Stapels karton en grote machines zijn verwijderd. Op 23 september vorig jaar gaf de minister...

ParadiseFM | Delegatie IMF praat met regering over economische ontwikkelingen

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds is op Curaçao voor besprekingen met de regering en verschillende andere organisaties. Gisteren was er een succesvolle ‘Courtesy Meeting’ met...

ParadiseFM | CASHA: Bezettingsgraad in mei iets hoger dan vorig jaar

De bezettingsgraad van kleine accommodaties op Curaçao die zijn aangesloten bij toerismeorganisatie CASHA was in mei van dit jaar iets hoger dan in april. Dat blijkt uit...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Verbazing over keuze accountantskantoren

HomeMediaAmigoe | Verbazing over keuze accountantskantoren

Inzake onderzoek Centrale Bank

centrale_bank-CBSC
MinFin José Jardim benaderde accountantskantoren KPMG Nederland en PwC Nederland voor het verrichten van een onderzoek naar de CBCS.

WILLEMSTAD — Binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is met verbazing gereageerd op de verklaring van de minister van Financiën, José Jardim, betreffende het benaderen van de accountantskantoren KPMG Nederland en PwC Nederland voor het verrichten van een onderzoek naar de CBCS.

“Een zeer omstreden en volstrekt verkeerde keuze van de minister”, aldus bronnen tegenover de Amigoe.

De verbazing gaat vooral over het feit dat er al langere tijd integriteitskwesties zijn rond de president van de CBCS, Emsley Tromp. Deze issues hebben betrekking op zaken waar (voormalige) exponenten van de lokale vestigingen van beide kantoren hetzij direct, hetzij indirect mee te maken hebben gehad.

Zo is Ralph Palm tien jaar lang voorzitter geweest van KPMG Curaçao. In diezelfde periode was hij tevens president-commissaris van de toenmalige Bank van de Nederlandse Antillen (BNA), maar ook penningmeester van de pensioenstichting van Tromp. Momenteel is Palm voorzitter van Ennia Holding waarvan Banco di Caribe ook onderdeel is.

Dat is dezelfde bank die, zoals destijds door oud-premier Gerrit Schotte (MFK) bekend werd gemaakt, aan de vriendin van Tromp een lening van 3 miljoen gulden verstrekt zou hebben, zonder onderpand. Van die 3 miljoen gulden is 400.000 dollar via dezelfde bank in de pensioenstichting van de president gestort.

PwC Curaçao aan de andere kant is twintig jaar lang huisaccountant geweest van de toenmalige BNA. Tijdens deze periode zouden er rond de president integriteitsissues hebben plaatsgevonden. Een voorbeeld hiervan zijn de naar verluidt excessieve dienstreizen van de president naar Miami, waar Tromp een huis heeft.

Ook het creditcardgebruik van de president gedurende onder meer deze periode dient volgens de hooggeplaatste bronnen binnen de Bank onderzocht te worden.
Daarnaast speelt dat de onderdirecteur van de Bank, Robert Reijnaert, die bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stond als directeur van het winkelbedrijf van Tromps vriendin, familiebanden zou hebben binnen het management van PwC Curaçao.

Bovendien zou PwC Curaçao in opdracht van de president een onderzoek hebben gedaan naar de perikelen rond zijn pensioenstichting. Volgens de bronnen is het dan ook het uit dit onderzoek voortgevloeide rapport dat Tromp wenst te gebruiken om zich vrij te pleiten.

De vraag die zij zich dan ook stellen is waarom de minister gekozen heeft voor deze twee bedrijven.

“Er is een gerede kans dat er sprake is van een ‘conflict of interest’.”

Zij betwijfelen ten zeerste dat genoemde Nederlandse kantoren tekortkomingen of fouten van hun huidige of voormalige Curaçao collega’s zullen melden als deze internationaal de naam en faam van de groep waartoe zij behoren zouden kunnen schaden.

Zij vermoeden verder dan ook dat deze twee bedrijven door Nederland opgedrongen zijn om te voorkomen dat uit het onderzoek feiten bekend worden die het Koninkrijk in verlegenheid kunnen brengen. Het is bekend dat de Raad van Commissarissen van de CBCS het Belgische Bureau Triforensic, ook bekend als Instifin, benaderd heeft om het onderzoek te verrichten.

In een officiële reactie stelt de directie van de CBCS niet te wille reageren op de berichten. Wel melden bronnen rond de directie dat bankdirecteur Tromp in een brief aan de ministers van Curaçao en St. Maarten zelf al heeft aangegeven dat het onderzoek snel moet komen. Verder leeft het gevoel bij de directie dat men eropuit is koste wat het kost Tromp weg te werken en hierbij niet eens het resultaat van het onderzoek af wil wachten.

Als voorbeeld voor ‘het zoeken naar spijkers op laag water’ wordt bijvoorbeeld verwezen naar het feit dat het onderzoek naar de CBCS over de periode vanaf 2010 gaat terwijl PwC voor het laatst in 2008 als de huisaccountant van de Centrale Bank heeft opgetreden. Sindsdien is Ernst & Young de huisaccountant.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties