26.1 C
Willemstad
• zaterdag 4 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Van VBC en Neuman: Felle kritiek op EOP

eop-3WILLEMSTAD — Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan draagt niet bij aan de groei van de lokale economie. Dit bracht de vicevoorzitter van werkgeversorganisatie VBC, Joop Kusters, vanochtend tijdens een Centrale Commissie-vergadering van de Staten naar voren.

 

Advertentie

Volgens Kusters is het EOP in de praktijk een belemmering gebleken voor veel investeerders op het eiland, terwijl het ontwikkelingsplan ook niet geïmplementeerd is zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

Zo heeft de vijfjaarlijkse evaluatie nooit plaatsgevonden. Kusters en ontwikkelaar Randy Neuman waren op verzoek van de PS-fractie uitgenodigd om over hun ervaringen met het EOP te praten. Uit hun woorden viel voornamelijk op te maken dat zij kritiek hebben op de manier waarop het plan in de praktijk is gebracht.

Kusters hamerde op het belang van economische groei op het eiland, maar constateerde dat het plan hier niet aan heeft bijgedragen en dat het ook veel onduidelijkheden bevat, waardoor veel investeerders, maar ook ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn.

Projectontwikkelaar Neuman haalde drie projecten aan, die alle op de een of andere manier met het EOP te maken hebben. Hij noemde een project voor een hotel en appartementen te Jeremi, het project voor Majestic Apartments tegenover Pietermaai Parking in Punda en een voorstel voor woningen in Julianadorp.

Alle drie de projecten worden gedwarsboomd, constateerde Neuman. Zo stelde hij dat, ofschoon het project te Jeremi aan de EOP-regels voldeed, de overheid toch besloot dat er geen 1100 eenheden maar 385 eenheden moesten komen.

Majestic Apartments mag geen vijf, maar vier etages hoog zijn, terwijl tal van gebouwen in de buurt hoger zijn. Een niet consistente opstelling van ambtenaren en de overheid, aldus de ontwikkelaar.

Ten slotte verwees Neuman naar het project in Julianadorp dat in een afwateringsgebied moet komen, waar volgens de investeerder al andere gebouwen staan. Neuman insinueerde dat dit laatste project mogelijk zou worden tegengehouden, zodat anderen het kunnen gaan uitvoeren.

De ontwikkelaar had kritiek op het feit dat de interpretatie van het EOP te vaak zou afhangen van de persoonlijke mening van ambtenaren of de regering die aan de macht is. Na de presentatie van de twee was er sprake van enige onduidelijkheid in de vergaderzaal hoe er verder gehandeld moest worden.

Infrastructuur- minister Earl Balborda (PNP) was ook door de PS-fractie uitgenodigd. Pais- Statenlid Alex Rosaria vroeg om een presentatie van de minister, zodat hij op de kritiek van Kusters en Neuman zou kunnen ingaan.

Maar PNP’er Humphrey Davelaar verzocht zijn partijgenoot minister Balborda om de vergaderzaal te verlaten, zodat hij bij een andere gelegenheid met de Statenleden in debat zou kunnen gaan.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -