26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

UvL | ‘Sociale achterstand Curaçao opzettelijk in stand gehouden’

HomeMediaUvL | ‘Sociale achterstand Curaçao opzettelijk in stand gehouden’
‘Sociale achterstand Curaçao opzettelijk in stand gehouden’

Op Curaçao deed de Nederlandse kolonisator vanaf de negentiende eeuw een vergaand beroep op de katholieke kerk. Missionarissen brachten niet alleen onderwijs en zielzorg voor de katholieke Afro-Curaçaoënaars, maar ook sociale orde en rust.

Dit kwam echter met een prijskaartje. De afstand tot goed onderwijs en maatschappelijk-politieke deelname bleef voor veel Curaçaoënaars groot, zegt historica Margo Groenewoud. Promotie op 15 juni.

‘De koloniale inzet van de katholieke missie heeft de grote volksklasse van Afro-Curaçaoërs tot ver in de twintigste eeuw langdurig op achterstand gehouden,’ zegt promovenda Margo Groenewoud na oral history- en archiefonderzoek. Groenewoud is werkzaam aan de Universiteit van Curaçao en daarnaast buitenpromovenda aan de Universiteit Leiden. ‘Het onderwijs kende tot 1953 een wettelijk vastgelegd dubbel onderscheid: tussen de scholen in de stad en in de buitendistricten, en tussen ‘arme’ en ‘betaalde’ scholen.

Alleen op de betaalde scholen in de stad werd een volwaardig curriculum aangeboden door bevoegde fraters en zusters. De missionarissen bepaalden wie daarvoor in aanmerking kwam. Dit was nadelig voor veel katholieke Afro-Curaçaoënaars, die in 1915 zo’n 85 procent van de bevolking uitmaakten. Zij waren overgeleverd aan een systeem van structurele uitsluiting en selectie, gebaseerd op Westerse en katholieke normen van wat goed en deugdzaam was.’
Sociale doorwerking

Groenewoud onderzocht hoe in de twintigste eeuw, na de komst van de olieraffinaderij in 1915, de belangen van het koloniaal bestuur en het bedrijfsleven op het kleine eiland steeds bepalender werden voor de rol die de katholiek kerk in de samenleving innam. Ook onderzocht zij de invloed hiervan op de sociale ontwikkeling van het eiland in de periode 1915-1973.

In de vooroorlogse decennia deelden kerk, bestuur en bedrijfsleven de overtuiging dat de Afro-Curaçaoënaars, waarvan de meerderheid in de buitendistricten leefde, niet veel aanleg voor, of behoefte aan, ontwikkeling hadden. Meer dan een minimum aan onderwijs werd zelfs onwenselijk gevonden. Op het eiland bestond in de jaren ’20 en ’30 een grote angst bij het koloniaal bestuur en de industriëlen voor arbeidsonlust. Zij deden alles om blokvorming en kennisontwikkeling onder de lokale volksklasse tegen te gaan, en daarvoor was de inzet van de kerk instrumenteel.

Bestuur en bedrijfsleven staken in deze periode veel geld in de katholieke missie, zo laat Groenewoud zien in haar onderzoek. Tegelijkertijd haalde de raffinaderij werknemers liever uit Nederland of omliggende landen zoals Suriname. Pas onder druk van de Tweede Wereldoorlog werd een groter beroep op lokale arbeidskrachten gedaan, en ontwikkelde zich een breder onderwijsaanbod. Midden jaren ’50 echter kwam het eiland in een langdurige crisis terecht waardoor de sociaaleconomische achterstand toch aanhield.
Niet gericht op ontwikkeling

De aanpak van de kerk was in de gehele bestudeerde periode niet structureel gericht op sociale ontwikkeling, ook toen dat elders in de regio wel gebeurde. Mede hierdoor heeft zich in grote delen van de samenleving geen maatschappelijk middenveld gevormd. Toen in de jaren ’30 zich een stedelijk aanbod van katholieke verenigingen vormde voor een relatief kleine katholieke middenklasse, was dit volledig onder auspiciën van de geestelijkheid.

‘Uit publicaties, interviews en archiefmaterialen,’ zo vertelt Groenewoud, ‘blijkt duidelijk dat de kerkleiding tot ver in de jaren ‘50 vond dat de katholieke Curaçaoënaars niet toe waren aan maatschappelijke en politieke participatie. Zij werden niet gezien als democratisch burgers, er werd voor hen gezorgd en gedacht. De missionarissen vergeleken hen met kinderen die behoefte hebben aan het absolute gezag van een vader.’

Toen de katholieke volksmassa in 1948 stemrecht kreeg, overviel de uitkomst de katholieke kerk volledig. Tegen alle verwachtingen in stemde het volk overwegend nationalistisch. Hoewel er vanaf die tijd meer tegengas werd gegeven en de kerk terrein verloor, kon de invloedrijke positie van de geestelijken en religieuzen tot eind jaren ‘60 in veel opzichten standhouden.

Bron: UniversiteitvanLeiden

19 reacties

  1. Dan was Curaçao niet ontdekt door Alonso de Ojeda maar eerder dan 1499 door de Portugezen, hahahahahaaaaaaaaaaaa.

    Je hebt weer jouw domheid bewezen, plaats een link die laat zien dat die Portugezen eerder waren.

  2. Volgens mij ken je onze geschiedenis niet. Nederland had Curaçao niet ontdekt en toen ze hier kwamen was deze eiland wel bevolkt.

    Curaçao was ontdekt door Alonso de Ojeda in het jaar 1499 en onze bewoners warren de Arowakken, ze warren fysiek heel groot dat hij Curacao de naam van Isla de los Gigantes noemde.

    De Portugezen hebben deze veranderd in curación (curação) o corazón (coração). Curaçao.

  3. Wat een ontdekking! In NL was begin vorige eeuw een bekende afspraak tussen de pastoor en de lokale industrieel: “hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”. Zo wordt het volk al heel lang (overal) onderdrukt.

    De term “kolonisator” heb ik overigens bij Curaçao altijd typisch gevonden. Er was geen volk op Curaçao toen de Makambas kwamen. Een leeg eiland (Islas inutiles, weet u nog?). Vervolgens komt er bevolking (inderdaad een deel daarvan niet vrijwillig) en gaat het ene bevolkingsdeel de ander kolonisator noemen.

    In landen waar een al aanwezige bevolkingsgroep werd overwonnen kan ik me de term beter voorstellen, maar dan nog…waarom spreken we dan niet van “bezettingsmacht”. Nederland was in 40-45 toch ook geen kolonie van Duitsland? Indonesië was gewoon door Nederland bezet. In mijn familie waren slaven die in Duitsland moesten werken (Arbeitseinatz heette dat eufemistisch).

    Ik denk dat het tijd wordt om terminologie te ontdoen van deze rassen-ongelijkheid. Bepaalde termen zijn kennelijk alleen van toepassing op gekleurde mensen. Een stille vorm van discriminatie die de verschillen in stand houdt.

    Neutraal zou dus zijn “bezettingsmacht” in plaats van “kolonisator” en “gedwongen arbeid” in plaats van Arbeitseinatz en Slavernij.
    Dat voelt toch anders hè? Hoe zou dat komen?

  4. Miep je weet toch allang wie die mensen zijn die slapend rijk willen worden. Ze staan allemaal ( Drechi Pe, Eric Lapdance, LaStiwz Mano, Peter P enz,) achter die oplichter en rover. Ze zijn zelfs bereid om een of meedere moord te plegen.

  5. Drechi pa bosnan Tur – ik wens je heel veel Afro-Curacaoenaars als werknemers toe —
    Het gross van alle ondernemers heeft liever vriendelijke -gemanierde-en hardwerkende buitenlanders in dienst-, en dat heeft niets te maken met onderbetalen en/of achterhouden-maar 100% met de werk methaliteit en niet konstant telaat/ziek of andere smoesjes hebben-na honderden alleen YU di K werknemers te willen hebben -heb ik nu toch liever anders.
    als jezelf geen ondernemer bent moet je nooit over dit onderwerp denken mee te kunnen praten. Maar na al jou opmerkingen te zien ben je een jalourse onderontwikkelde – afgunstige persoon. gewoon een Looser dus.

  6. “Op het eiland bestond in de jaren ’20 en ’30 een grote angst bij het koloniaal bestuur en de industriëlen voor arbeidsonlust. Zij deden alles om blokvorming en kennisontwikkeling onder de lokale volksklasse tegen te gaan, en daarvoor was de inzet van de kerk instrumenteel.”
    Dit was niet uitsluitend op Curacao zo, maar over de hele wereld naar aanleiding van de opkomst van het socialisme en communisme. Ik heb het promotie-onderzoek niet gelezen, maar uit de berichtgeving maak ik op dat inderdaad e.e.a. niet in mondiaal perspectief is gezet. Dezelfde verhalen kan je ook horen over gebieden (bijv. de Nederlandse wingewesten Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel) en landen (Zuid-Duitsland, Italië, binnenland Spanje, Ierland).

  7. Brian Brian Brian….. Och och och!
    Bedoel je hiermee dat omdat het in Makambia zo was, dat het vanzelfsprekend hier ook van toepassing moest zijn? Kanker toch op man!!!!!!!! Hoepel aub op!!!!!!!!!!!
    Noemde je dat “Eenzijdig”?????????

  8. Jammer dat dit weer van 1 kant wordt belicht en het totaal niet in het geheel wordt genomen. Ook in Nederland werd de sociale achterstand in stand gehouden door de kerk. Denk je dat arbeiders meer rechten kregen in die tijd? Nee zij moisten ook de adel en industrielen dienen, Families moesten voor veel kinderen zorgen zodat er arbeiders waren. Mijn tante verloor haar man en de kerk wees voor haar een andere man aan zodat ze snel nog meer kinderen kreeg.

  9. In het betoog komt totaal niet aan de orde wat de koloniale overheid dan heeft gedaan. Het is vooral de kerk geweest die voor de emancipatie heeft gevochten en die in elk geval de slaven en nakomelingen nog enig onderricht heeft gegeven. De overheid was daar totaal niet in geïnteresseerd. Dat is tenminste de indruk die ik er van heb overgehouden.
    In welk geval de instelling van dit onderzoek nogal eenzijdig overkomt.

  10. Het is wel raar dat sommige bloggers gelijk de link naar MFK en Kdnt maken. Het verhaal begint duidelijk met “de Nederlandse kolonisator”. Ik begrijp dat Margo Groenewoud als historica natuurlijk naar het verleden kijkt maar ik kijk liever naar de toekomst. Het wordt tijd dat obispo, verontschuldigingen aanbiedt en bekend dat het hele bijbel verhaal verzonnen is.

  11. Populistische partijen als MFK en KDNT vinden het prima dat een deel van de bevolking dom blijft,kunnen ze lekker hun gang gaan met roven en hun zakken vullen en goed voor zichzelf zorgen.

  12. Met name de Katolieke kerk heeft niet alleen in Curaçao maar ook in midden en zuid Amerika gezorgd dat hele groepen in armoede blijven door nadruk te leggen het is God’s wil. Simpel misbruik van de bijbel om hun eigen belangen te kunnen behartigen, hoe denk men dat Vaticaan zo rijk is geworden en het lijken wel politiek partijen zeg. Daarom blijft het belangrijk om kennis te blijven zoeken, je eigen informatie bronnen uit te pluizen, met name de media kan er ook wat van, ze misbruiken ook hun positie om de gemeenschap op verkeerde been te zetten, volksgroepen tegen elkaar op te zetten enz.. Dat is de enige manier dat men een eigen opinie kan vormen, want dan ben je echt vrij!

  13. Ook hier weer duidelijk zichtbaar: Geloven, ongeacht welke, leiden alleen maar tot ellende, lijden dus. Afschaffen die zooi !!!

  14. ‘blijkt duidelijk dat de kerkleiding tot ver in de jaren ‘50 vond dat de katholieke Curaçaoënaars niet toe waren aan maatschappelijke en politieke participatie. Zij werden niet gezien als democratisch burgers, er werd voor hen gezorgd en gedacht. De missionarissen vergeleken hen met kinderen die behoefte hebben aan het absolute gezag van een vader.’

    Dat er 15,000 mensen op de criminele MFK en nog een paar duizend op de proletenpartij KdnT stemden, bewijst het gelijk van de kerk, nog steeds anno 2017.

  15. dat is ook waar.
    mijn (groot) ouders waren ook kansloos in de jaren voor de oorlog.
    pas daarna kregen ze meer mogelijkheden.
    maar ik geloof wel dat dit hier tot de jaren 70 heeft voortgeduurd.
    hier was de koloniale tijd best heftig en men robeert zelf nu nog het volk dom te houden.
    want een papiamentstalig volk is kansloos.
    en alleen de mensen uit de betere milieus leren een andere taal.
    het stemvee moet in stand gehouden worden..

  16. Tja, van horen zeggen was het in Nederland in die bewuste periode voor het gewone volk niet veel anders. De werker werd onderdrukt, de bovenklasse had het voor het zeggen. Pas na WOII kwam daar verandering in. Leuk zo’n onderzoek, maar de etnische typering van een bepaalde bevolkingsgroep had u hier wel weg mogen laten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties